Rozwiązanie poniższych zadań bardzo ułatwi mi naukę na egzamin. Z góry dziękuję za pomoc. Oto zadania:
1. Przekształcić acetaldehyd w 1-fenylo-2-propanon
2. Jak z butanalu otrzymać 3-heksanon?
3. Jak z propanalu otrzymać 1-fenylo-2-butanon?
4. Jak otrzymać 3-heksanon z aldehydu masłowego przy wykorzystaniu metody ‘umpolung’? 5.Wykorzystując ditiany otrzymaj z propanalu 3-pentanon
6. Wykorzystując 1,3-ditian zaproponuj syntezę cykloheksanolu
7. Napisz mechanizm reakcji p-bromobenzaldehydu z acetylooctanem etylu w obecności dimetyloaminy.
8. Napisz mechanizm przekształcenia aldehydu m-nitrobenzoesowego (w obecności pirydyny) w kwas m-nitrobenzoesowy
9. Napisz mechanizm przekształcenia kwasu malonowego (w obecności pirydyny) w kwas furyloakrylowy
10. Otrzymaj kwas cynamonowy z benzaldehydu w reakcji Perkina.
11. Przekształć furfural w kwas furyloakrylowy w warunkach reakcji Perkina.
12. Omówić mechanizm kondensacji benzoinowej na przykładzie powstawania 4-metoksybenzoiny
13. Otrzymaj kwas 3,3-dimetyloglutarowy z estru kwasu 3-metylo-2-butenowego.
14. Napisz reakcje pomiędzy acetofenonem i 1,3-difenylo-2-propen-1-onem.
15. Otrzymaj kwas barbiturowy z octanu etylu.
16. Zaproponuj syntezę weronalu (kwas 5,5-dietylobarbiturowy) z malonianu dietylu.
17. Podaj mechanizm przekształcenia propiofenonu w N-etylobenzamid i N-fenylopropioamid
18. Omów mechanizm reakcji Bayer-Villiger’a na przykładzie cykloheksanonu
19. Przedstaw mechanizm przekształcenia kwasu 1-naftalenokarboksylowego w kwas 1-naftylooctowy
20. Omówić mechanizm tworzenia się dichlorokarbenu (:CCl2) na przykładzie otrzymywania 3,3-dichloro-1,1,2-trimetylocyklopropanu.
21. Omówić mechanizm reakcji Arndta-Eisterta na przykładzie kwasu bursztynowego
1 lut 2006, o 18:04
Anonymous
1 Reakcja Griniarda: aldehyd octowy zareaguje z bromkiem magnezobenzylowym, w srodowisku eteru dietylowego. Nastepnie w srodowisku wodnym, produkt ulega hydrolizie do 1-fenylo-2-propanonu.
2 Znowu reakcja Griniarda butanalu z bromkiem etylomagnezowym ( EtMgBr) i hydroliza produktu prowadzaca do otrzymania 3-heksanolu. Utlenienie alkoholu do ketonu, za pomoca PCC (chromochlorek pirydyny), lub KMNO4.
3 CO teraz... Griniard oczywiscie (nie dziwie sie, ze gosc dostal nobla). Reakcja propanalu z bromkiem magnezobenzylowym). Hydroliza prowadzaca do 1-fenylo-2-butanolu. Utlenianie za pomoca PCC do 1-fenylo-2-butanonu
4 aldehyd maslowy (butanal) reaguje z bromkiem magnezoetylowym. hydroliza do 3-heksanolu. Utlenianie PCC do 3-heksanonu.
Wiecej odpowiedzi napisze jak wroce z pracy. Moze ktos jeszcze pomoze, bo obawiam sie, ze ten temat po prostu zaginal i nie mial okazji sie rozwinac. Moze moglby mi ktos przypomniec jak wygladaja ditiany, bo ta nazwa mi nic nie mowi.
Ditiany to heterocykle takie - 1,3-ditian to jest cykloheksan z dwoma węglami zamienionymi na siarki, o coś takiego:
http://tnij.org/a30
12 lut 2006, o 23:43
Anonymous
5.Wykorzystując ditiany otrzymaj z propanalu 3-pentanon
Reakcja propanalu z 1,3-propanoditiolem prowadzaca do zamiany grupy karbonylowej na ditianowa. Dodatkek butylolitu (BuLi) odrywa kwasny proton z wegla polaczonego z dwoma atomami siarki, nastepnie reakcja tego produktu z chloroetanem, prowadzaca do powstania pentanu z grupa ditianowa przy 3 atomie wegla. Odbezpieczenie grupy ditianowej zachodzi przy uzyciu soli rteci na II (np HgCl2) i prowadzi do utworzenia w tym miejscu grupy karbonylowej.
16 lut 2006, o 11:37
karjak15
**
Witam
Mam takie jedno zadanie na które nie chcę zakładać nowego tematu bo rozwiązanie jest chyba banalne
Muszę ułożyć wzór ogólny na spalanie niecałkowite skrobi (C6H10O5)n
(C6H10O5)n + O2 -> C + H20
Jak zbilansować to równanie?
Możliwe że skrobia nie ulega niecałkowitemu spalaniu - nie pisze to w książce ale ... kombinowałem ... i równanie nie wychodzi.
Dzięki za pomoc
20 lut 2006, o 15:26
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
(C6H10O5)n==>6nC+5nH2O
do tej reakcji nie jest potrzebny tlen, chyba że spalimy węgiel do CO:
(C6H10O5)n+3nO2==>6nCO+5nH2O
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
20 lut 2006, o 17:52
karjak15
**
DMchemik napisał(a):
(C6H10O5)n==>6nC+5nH2O
do tej reakcji nie jest potrzebny tlen
Bo ja wiem czy tak można To będzie rozkład termiczny czy jak??
20 lut 2006, o 23:52
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
spalanie, obojetnie jakie, wymaga tlenu. natomiast spalanie niecałkowite, w zalezności od warunków, prowadzi do tlenku wegla lub do sadzy (węgla)
karben powstaje w odmianie singletowej, która przyłącza się do wiązania podwójnego syn. Jeśli karben nie przyłącza się odrazu może przejśc do odmiany trypletowej, która przyłączając się do wiązania podwójnego tworzy mieszanianę racemiczną.
dichlorokarben można łatwo wytworzyć w układzie PTC (sól amoniowa ułatwia odszczepienie chloru)
10.
Ph-CHO + CH3-CO-O-CO-CH3 --B(-)--> Ph-CH=CH-CO2H
28 lut 2006, o 23:18
Anonymous
15. Otrzymaj kwas barbiturowy z octanu etylu.
A więc tak na szybko...ja bym to zrobiła tak: z octanu etylu otrzymałabym kwas octowy -hydroliza
pożniej z kwasu octowego kwas chlorooctowy,
następnie w reakcji kwasu chlorooctowego z cyjankiem potasu dostajemy kwas malonowy
z kwasu malonowego należy otrzymać ester dietylowy, który reagując z mocznikiem daje kwas barbiturowy.
Mysle, że te reakcje sa na tyle proste, że nie trzeba tego bardziej komentowac...pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości