Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Zadania z chemii organicznej 
Autor Wiadomość
Post Zadania z chemii organicznej
Rozwiązanie poniższych zadań bardzo ułatwi mi naukę na egzamin. Z góry dziękuję za pomoc. Oto zadania:

1. Przekształcić acetaldehyd w 1-fenylo-2-propanon
2. Jak z butanalu otrzymać 3-heksanon?
3. Jak z propanalu otrzymać 1-fenylo-2-butanon?
4. Jak otrzymać 3-heksanon z aldehydu masłowego przy wykorzystaniu metody ‘umpolung’? 5.Wykorzystując ditiany otrzymaj z propanalu 3-pentanon
6. Wykorzystując 1,3-ditian zaproponuj syntezę cykloheksanolu
7. Napisz mechanizm reakcji p-bromobenzaldehydu z acetylooctanem etylu w obecności dimetyloaminy.
8. Napisz mechanizm przekształcenia aldehydu m-nitrobenzoesowego (w obecności pirydyny) w kwas m-nitrobenzoesowy
9. Napisz mechanizm przekształcenia kwasu malonowego (w obecności pirydyny) w kwas furyloakrylowy
10. Otrzymaj kwas cynamonowy z benzaldehydu w reakcji Perkina.
11. Przekształć furfural w kwas furyloakrylowy w warunkach reakcji Perkina.
12. Omówić mechanizm kondensacji benzoinowej na przykładzie powstawania 4-metoksybenzoiny
13. Otrzymaj kwas 3,3-dimetyloglutarowy z estru kwasu 3-metylo-2-butenowego.
14. Napisz reakcje pomiędzy acetofenonem i 1,3-difenylo-2-propen-1-onem.
15. Otrzymaj kwas barbiturowy z octanu etylu.
16. Zaproponuj syntezę weronalu (kwas 5,5-dietylobarbiturowy) z malonianu dietylu.
17. Podaj mechanizm przekształcenia propiofenonu w N-etylobenzamid i N-fenylopropioamid
18. Omów mechanizm reakcji Bayer-Villiger’a na przykładzie cykloheksanonu
19. Przedstaw mechanizm przekształcenia kwasu 1-naftalenokarboksylowego w kwas 1-naftylooctowy
20. Omówić mechanizm tworzenia się dichlorokarbenu (:CCl2) na przykładzie otrzymywania 3,3-dichloro-1,1,2-trimetylocyklopropanu.
21. Omówić mechanizm reakcji Arndta-Eisterta na przykładzie kwasu bursztynowego

1 lut 2006, o 18:04
1 Reakcja Griniarda: aldehyd octowy zareaguje z bromkiem magnezobenzylowym, w srodowisku eteru dietylowego. Nastepnie w srodowisku wodnym, produkt ulega hydrolizie do 1-fenylo-2-propanonu.

2 Znowu reakcja Griniarda butanalu z bromkiem etylomagnezowym ( EtMgBr) i hydroliza produktu prowadzaca do otrzymania 3-heksanolu. Utlenienie alkoholu do ketonu, za pomoca PCC (chromochlorek pirydyny), lub KMNO4.

3 CO teraz... Griniard oczywiscie (nie dziwie sie, ze gosc dostal nobla). Reakcja propanalu z bromkiem magnezobenzylowym). Hydroliza prowadzaca do 1-fenylo-2-butanolu. Utlenianie za pomoca PCC do 1-fenylo-2-butanonu

4 aldehyd maslowy (butanal) reaguje z bromkiem magnezoetylowym. hydroliza do 3-heksanolu. Utlenianie PCC do 3-heksanonu.

Wiecej odpowiedzi napisze jak wroce z pracy. Moze ktos jeszcze pomoze, bo obawiam sie, ze ten temat po prostu zaginal i nie mial okazji sie rozwinac. Moze moglby mi ktos przypomniec jak wygladaja ditiany, bo ta nazwa mi nic nie mowi.

12 lut 2006, o 10:05

Ditiany to heterocykle takie - 1,3-ditian to jest cykloheksan z dwoma węglami zamienionymi na siarki, o coś takiego:
http://tnij.org/a30

12 lut 2006, o 23:43
5.Wykorzystując ditiany otrzymaj z propanalu 3-pentanon

Reakcja propanalu z 1,3-propanoditiolem prowadzaca do zamiany grupy karbonylowej na ditianowa. Dodatkek butylolitu (BuLi) odrywa kwasny proton z wegla polaczonego z dwoma atomami siarki, nastepnie reakcja tego produktu z chloroetanem, prowadzaca do powstania pentanu z grupa ditianowa przy 3 atomie wegla. Odbezpieczenie grupy ditianowej zachodzi przy uzyciu soli rteci na II (np HgCl2) i prowadzi do utworzenia w tym miejscu grupy karbonylowej.

16 lut 2006, o 11:37
**

Mam takie jedno zadanie na które nie chcę zakładać nowego tematu bo rozwiązanie jest chyba banalne :roll:

Muszę ułożyć wzór ogólny na spalanie niecałkowite skrobi (C6H10O5)n

(C6H10O5)n + O2 -> C + H20
Jak zbilansować to równanie?

Możliwe że skrobia nie ulega niecałkowitemu spalaniu - nie pisze to w książce ale ... kombinowałem ... i równanie nie wychodzi.

Dzięki za pomoc 8)

20 lut 2006, o 15:26

do tej reakcji nie jest potrzebny tlen, chyba że spalimy węgiel do CO:

(C6H10O5)n+3nO2==>6nCO+5nH2O

Obrazek
weź udział:

20 lut 2006, o 17:52
**

(C6H10O5)n==>6nC+5nH2O

do tej reakcji nie jest potrzebny tlen

Bo ja wiem czy tak można :wink: To będzie rozkład termiczny czy jak?? :)

20 lut 2006, o 23:52

spalanie, obojetnie jakie, wymaga tlenu. natomiast spalanie niecałkowite, w zalezności od warunków, prowadzi do tlenku wegla lub do sadzy (węgla)

24 lut 2006, o 19:51
(CH3)2C=CH-CH3 --B(-), CHCl3-> 3,3-dichloro-1,1,2-trimetylocyklopropan

CHCl3 +B- -> CCl3(-)
CCl3(-) -> CCl2: + Cl-

karben powstaje w odmianie singletowej, która przyłącza się do wiązania podwójnego syn. Jeśli karben nie przyłącza się odrazu może przejśc do odmiany trypletowej, która przyłączając się do wiązania podwójnego tworzy mieszanianę racemiczną.

http://img211.imageshack.us/img211/6547/karbeny6la.gif

strzałki oznaczają spiny

dichlorokarben można łatwo wytworzyć w układzie PTC (sól amoniowa ułatwia odszczepienie chloru)

10.

Ph-CHO + CH3-CO-O-CO-CH3 --B(-)--> Ph-CH=CH-CO2H

28 lut 2006, o 23:18
15. Otrzymaj kwas barbiturowy z octanu etylu.

A więc tak na szybko...ja bym to zrobiła tak: z octanu etylu otrzymałabym kwas octowy -hydroliza
pożniej z kwasu octowego kwas chlorooctowy,
następnie w reakcji kwasu chlorooctowego z cyjankiem potasu dostajemy kwas malonowy
z kwasu malonowego należy otrzymać ester dietylowy, który reagując z mocznikiem daje kwas barbiturowy.
Mysle, że te reakcje sa na tyle proste, że nie trzeba tego bardziej komentowac...pozdrawiam

2 lis 2006, o 00:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]