Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Rozpuszczalność cukru w wodzie a masa i objetość roztworu 
Autor Wiadomość
Post Rozpuszczalność cukru w wodzie a masa i objetość roztworu
Chodzi o cukier buraczany dostępny w sklepach.
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na tak banalne pytanie.
Mianowicie chodzi mi o prosta sprawę.
100g wody + 100g cukru = ?
100ml wody + 100ml cukru = ?

jest jakis prosty sposób na obliczenie masy i objetości takiego roztworu?
wielkośc krysztaków cukru przy oliczeniu objętości wliczamy w margines błędu...
Proszę o odpowiedzi jak dla kogoś, kto do czynienia ma wyłącznie z "chemią kuchenną" :)


30 lip 2006, o 22:22
Zasłużony dla forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24
Posty: 983
Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Post 
100g wody + 100g cukru = 200g wody z cukrem
Objętość - gorzej już - to jest 50% roztwór cukru - musisz sobie znaleźć jego gęstość i z wzoru d=m/v policzysz :P

DO ZADAŃ !

_________________
Obrazek


30 lip 2006, o 22:37
Zobacz profil
Post 
Jeśli więc założymy, że gęstość cukru to 1728kg/m3 = 1,728 kg/litr
to dla uproszczenia
jeśli rozpuścimy 1kg cukru w 1 litrze wody
wyjdzie nam z rachunku w pamięci, że objętość roztworu wyniesie 1,57 litra?

1[litrwody]+(1[kg]/1,728[kg/litr])=1l+0,57l=1,57l ?

Eureka ?


31 lip 2006, o 10:07
Zasłużony dla forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24
Posty: 983
Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Post 
Nie. Musisz znależć gęstość50% roztworu cukru w wodzie. W wielkim przybliżeniu możesz uśrednić gęstości cukru i wody, ale w tablicach to znajdziesz.

PS: A w ogóle to po co Ci to ?

_________________
Obrazek


31 lip 2006, o 22:26
Zobacz profil
*******

Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05
Posty: 375
Lokalizacja: katowice
Post 
Hmm bimber chce robic albo wino LOL.;)


31 lip 2006, o 23:42
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
No, na pewno jest to gdzies na stronach o bimbrownictwie, bo chyba nawet widziałem kiedyś :P


1 sie 2006, o 00:24
Zobacz profil
Post 
W bimbrownictwie czy winiarstwie objętość roztworu nie jest tak istotna jak jego masa czy raczej stężenia procentowe (cukru w wodzie). Potrzebuję dość precyzyjnej metody obliczenia objętości roztworu cukru w wodzie na potrzeby programu, który piszę. Z powodu tajemnicy handlowej nie mogę podać co to za program ;)

o.r.s.
nie rozumiem co jest nie tak w moim toku myślenia.
Jeśli znam gęstość cukru=1728kg/m3 (zakładam, że jest to gęstość 100% "roztworu" cukru) to rozpuszczając go w wodzie proporcjonalnie do stężenia procentowego będzie rosła objętość roztworu. I tak przy roztworze 50% przy objętości wody 1 litra objętość roztworu wyniesie 1,57litra

bo ...

Wybaczcie za może zbyt lakoniczny sposób myślenia ale skoro :
1728kg cukru ma się tak do 1m3 jak 1 kg do Xm3

X=1/1728
X=0,00057m3*1000=0,57 litra

chyba nie pozostanie mi nic innego jak sprawdzić to w swoim kuchennym laboratorium :)


2 sie 2006, o 11:48
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2006, o 10:29
Posty: 46
Post 
cukier buraczany czyli bodaj sacharoza... i jakies 10 minut na google:
http://wipos.p.lodz.pl/baza/04-08.html

_________________
Wiadomości chemiczne


2 sie 2006, o 12:33
Zobacz profil
Post 
Wszystko było by dobrze gdyby nie kilka kwiatków jak się zdaje.
Zaznaczam poraz kolejny, że nie jestem chemikiem a łepenynę mam potwornie analityczną więc z analizy w/w tabelki wynika że :

przy 13% stężeniu sacharozy w wodzie i w temp 20stC gęstość roztworu to 1,05066 wystarczy podgrzać roztwór do 25stC aby gęstość WROSŁA do 1,94925 a następnie w temp. 30stC ponownie spada do 1,0477

internet, internet, internet ... masa (nie wpominając o objętości hihi) nieprezyzyjnych i niesprawdzonych informacji.
Nadal poszukuję metody na obliczanie tych wartości "w locie" :)
zakładając temp. roztworu 20stC.


2 sie 2006, o 13:14
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2006, o 10:29
Posty: 46
Post 
zamiast 9 powinno byc 0... a w locie to bedzie ciezko...

_________________
Wiadomości chemiczne


2 sie 2006, o 13:33
Zobacz profil
Post 
dobra, znalazłem w miarę wiarygodną tabelkę w

"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
z dnia 12 czerwca 2003 r.
w sprawie wymagań metrologicznych, którym powinny odpowiadać areometry szklane
(Dz. U. z dnia 2 lipca 2003 r.)"

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1082.htm

Dzięki za pomoc, szczerze mówiąc myślałem, że da się to zrobić "jakoś fajnie" ale skoro nawet ministerstwo opiera sie na tabelkach to i ja w swoim programie powinenem to zrobić ...

Do następnego problemu ... odmeldowuję się.


2 sie 2006, o 13:39
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..