W bimbrownictwie czy winiarstwie objętość roztworu nie jest tak istotna jak jego masa czy raczej stężenia procentowe (cukru w wodzie). Potrzebuję dość precyzyjnej metody obliczenia objętości roztworu cukru w wodzie na potrzeby programu, który piszę. Z powodu tajemnicy handlowej nie mogę podać co to za program
o.r.s.
nie rozumiem co jest nie tak w moim toku myślenia.
Jeśli znam gęstość cukru=1728kg/m3 (zakładam, że jest to gęstość 100% "roztworu" cukru) to rozpuszczając go w wodzie proporcjonalnie do stężenia procentowego będzie rosła objętość roztworu. I tak przy roztworze 50% przy objętości wody 1 litra objętość roztworu wyniesie 1,57litra
bo ...
Wybaczcie za może zbyt lakoniczny sposób myślenia ale skoro :
1728kg cukru ma się tak do 1m3 jak 1 kg do Xm3
X=1/1728
X=0,00057m3*1000=0,57 litra
chyba nie pozostanie mi nic innego jak sprawdzić to w swoim kuchennym laboratorium
