Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
reflux 
Autor Wiadomość

Post reflux
mozecie mi powiedziec czego potrzebuje zeby skrecic REFLUX ??
i co to jest odparowywanie pod zmniejszonym cisnienie m ??

10 paź 2006, o 17:10
@ADMINISTRATOR

Reflux to ogrzewanie pod chlodnica zwrotna, zatem juz wiesz co potrzebujesz.

Pozdro
Tchemik

10 paź 2006, o 17:54

Tak jak napisal Tchemik ale mam chwile to objasnie 8)
Reflux to inaczej destylacja zwrotna: potrzebujesz kolbe i chlodnice
( najlepiej kulowa alliha - nie spiralna! ) do kolby wlewasz to co chcesz destylowac a na kolbie mocujesz , najlepiej za pomoca szlifow chlodnice zwrotna. To co masz w kolbie podgrzewasz do temperatury wrzenia. Dochlodnicy podpinasz wezyki . doprowadzajacy i odprowadzajacy wode. Woda ma byc jak najzimniejsza. Pamietaj takze aby chlodzic opary w tzw. przeciwpradzie, czyli wlot zimnej wody przy wylocie chlodnicy.

Odparowanie pod zmniejszonym cisnieniem.
Wykorzystuje to fakt ze gdy w kolbie zmniejszymy cisnienie, spada temperatura wrzenia naszego zwiazku. Aby to zrobic potrzebujesz jakas pompe ( w najprostrzym wypadku pompke woda ) ktora wysysa powietrze z ukladu wywolujac proznie.

pozdrawiam
Kempek

12 paź 2006, o 11:24
@ADMINISTRATOR

Pamietaj takze aby chlodzic opary w tzw. przeciwpradzie, czyli wlot zimnej wody przy wylocie chlodnicy.

E tam.... W przypadku chlodnicy zwrotnej akurat wode podlaczamy we wpolprad.

Pozdro
Tchemik

12 paź 2006, o 11:53

Hmm... nie fo konca wydaje mi sie to logiczne ale skoro tak twierdzisz to pewnie prawda.

pozdrawiam
Kempek

12 paź 2006, o 15:45

Post reflux
Reflux to bodajże też napływ zwrotny z góry do kolumny rektyfikacyjnej par wykroplonych np w deflegmatorze (deflegmator musi być nad kolumna rektyfikacyjną) podczas destylacji zacieru.
Pozdrawiam..

12 paź 2006, o 17:38

to w koncu jak wode podłączyc w tym wypadku ??

3 sty 2007, o 00:52

Wodę podłączasz u dołu chłodnicy i korzystniejsze połączenie przeciwprądowe nie ma tu nic do gadania, bo przy takim podłączeniu (wlot od góry) po prostu nie napełnisz wodą płaszcza chłodnicy:) Ale jak chcesz to spróbuj, będzie to ciekawa lekcja dydaktyki. Pozdrawiam

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

3 sty 2007, o 11:39

Tak o refluxsie: w zależności od sposobu realizacji można wyróżnic reflux zewnętrzny i wewnętrzny.W pierwszym przypadku reflux ratio ustalamy przez chłodzenie wewnątrz kolumny(regulujemy ilość i temperature przepływającejwody), w drugim przypadku- poprzez regulacje(dławienie) odbioru.IMHO reflux zewnętrzny łatwiej zrealizować.Może to tak troche łopatologicznie,ale chemik ze mnie jak z koziej... :wink:

Jesus napisał(a):
Reflux to bodajże też napływ zwrotny z góry do kolumny rektyfikacyjnej par wykroplonych np w deflegmatorze (deflegmator musi być nad kolumna rektyfikacyjną) podczas destylacji zacieru.
Pozdrawiam..

Co????A po co deflegmator w kolumnie rektyfikacyjnej???Ja to widze tak: kocioł->kolumna(tak z 9 półek teoretycznych)->chłodnica zwrotna.Na szczycie kolumny termometr,pod chłodnicą zwrotną (na kolanku łaczącym z kolumną) zawór do ustawiania reflux ratio (reflux zewnętrzny).

11 sty 2007, o 11:09

Co????A po co deflegmator w kolumnie rektyfikacyjnej???Ja to widze tak: kocioł->kolumna(tak z 9 półek teoretycznych)->chłodnica zwrotna.Na szczycie kolumny termometr,pod chłodnicą zwrotną (na kolanku łaczącym z kolumną) zawór do ustawiania reflux ratio (reflux zewnętrzny).

Istotnie, deflegmator niezawsze jest stosowany (są różne rozwiązania), a jak już jest np. rzy produkcjii alkoholu ma za zadanie ostatecznie podgęścić pary alkoholu. Deflegmator jest wymiennikiem ciepła z otoczeniem, a kolumna rektyfikacyjna chyba nie powinna wymieniać ciepła z otoczeniem (ale głowy nie dam sobie uciąć), w każdym razie ogólną zasade działania mają tą samą.
W domowym "bimbrownictwie" zwykle zakłada się tylko sam deflegmator, a niekiedy nawet jego się nie zakłada.
Pozdro.

11 sty 2007, o 18:18

W domowym "bimbrownictwie" zwykle zakłada się tylko sam deflegmator, a niekiedy nawet jego się nie zakłada.

Bez deflegmatora to teoretycznie max 58 koni można wycisnąc po pierwszej destylacji.W praktyce może z 50 (stwierdzone organoleptycznie).Bardzo dobre wódy smakowe sie robi.

Troche OT:Kolumn u miejscowych bimbrowników nie widziałem ,deflegmatory z prawdziwego zdarzenia też stosunkowo nieczęsto. Wolą ludziska 2-3 razy destylować (teoretycznie coś z 80-87 koni powinno być, ale nie spotkałem sie z silniejszym niz 80) a szkoda.Z drugiej zaś strony potraktowanie zacierku śliwkowego metrową kolumną o 10 półkach to by było wręcz bluźnierstwo...

Ps.słyszał ktos o kolumnach mechanicznych?Podobno wirują,buczą i umożliwiają osiągniecie 100 półek teoretycznych :szok:

11 sty 2007, o 20:53
PROFESJONAŁ

Ps.słyszał ktos o kolumnach mechanicznych?Podobno wirują,buczą i umożliwiają osiągniecie 100 półek teoretycznych :szok:

Uhm
Np. opisana w Vogel'u kolumna z wirującą wstęgą

11 sty 2007, o 21:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]