Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Czy taki palnik sprawdzi się w domowym laboratorium? 
Autor Wiadomość

Post Czy taki palnik sprawdzi się w domowym laboratorium?
Mam dwa pytania:
1.Czy taki palnik sprawdzi się w domowym laboratorium?
2.Czy to są takie same palniki?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=164638046
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=163817092

16 lut 2007, o 22:07
**

ale nie sądzę, aby był dobry do np podgrzewania r-rów

16 lut 2007, o 22:25
mam taki palnik w formie zapalniczki i musze powiedziec ze jest bardzo przydatny. jesli chcesz krotko ogrzewac szklo (a zwlaszcza probowki) to jak znalazl. do dluzszego ogrzewania i do wiekszego szkla sie nie nadaje poniewaz ogrzewanie jest dosyc punktowe i moga powstac niebezpieczne naprezenia na szkle co moze doprowadzic do peknieca. do takich celow polecam palnik spirytusowy, niestety moj jest takiej konstrukcji ze denaturat z niego paruje i jesli z niego korzystam to na dluzej. do odpalania mieszanin tez dobry, bo znacznie tanszy niz jakies zapalniki a znacznie latwiej odpalic niz od zapalniczki (wieksza temp, bardziej punktowy płomien) no i cena niezbyt wygorowana.

16 lut 2007, o 22:36
**

słyszałem, czytałem że palniki te sa dosc niebezpieczne... prowadza do pozaru, ale nie wiem jak to jest w praktyce...

17 lut 2007, o 00:19
a palnik spirytusowy? jeszcze gorszy! wystarczy ze spadnie ci na ziemie palacy sie :szok: po prostu trzeba uwazac jak ze wszystkim :wink:

17 lut 2007, o 15:01
**

ale ja nie mowie ze spadnie lol... tylko ze on jest plastykowy i sie topi z reszta ponoc sie rozlatuje podczas pracy i dochodzi do pozaru tak jak w Top Gear jak Jeremy spalil kuchenke... tak przynajmniej slyszalem o tych palniczkach... ale moze to czysta bzdura

17 lut 2007, o 15:24
moze racja bo wyglada mi to na taki chinski szajs (choc mialem zamiar sobie to kupic :lol: ) lepiej czasem kupic sobie droszze ale lepsze. co powiesz na to ? http://www.allegro.pl/item166096120_mik ... cowki.html

17 lut 2007, o 16:46
**

50 minut pracy... za krótko, jeśli chcesz prowadzić większe reakcje, destylować lub co tam. Spirytusowy mi jeszcze nigdy nie spadł, staram się, żeby nie, ale sprawdza mi się niezawodnie.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

17 lut 2007, o 16:55
@ADMINISTRATOR

no i tak.. do mieszanaek jak najbardziej, do podgrzewania czegos to nie bardzo bo po dluzszym czasie sie mocno grzeje, pozatym 50minut nie bedzie chodzil na normlanym plomieniu tylko jakies 10-15 minut:) ale dopelniac mozna w czasie pracy.

pozdr.

17 lut 2007, o 17:19

Dziękuje za odpowiedzi, jednak zdecydowałem nie kupować tego palnika i kupić sobie jakiś lepszy. Wole nie powodować pożarów :lol:

17 lut 2007, o 19:42
słyszałem, czytałem że palniki te sa dosc niebezpieczne... prowadza do pozaru, ale nie wiem jak to jest w praktyce...

Ja niestety wiem jak to jest być popalonym :(. Dosłownie przedwczoraj kupiłem taki palnik i prawie chałupy nie spaliłem! Podpalam palnik i się zapala normalnie po chwili sporządziłem mieszankę KNO3+Al+S i zachciało mi się ją podpalić, więc wziąłem palnik i odkręciłem gaz podpalam zapałkami,a tu bach mi kula ognia na 2m :szok: :o ! Palnik nadal się palił, a ja wybiegłem do przedpokoju z płonącą kulą ognia! Palnik rzuciłem na ziemię i wziąłem ręcznik i jakimś cudem zadusiłem płomień. 24,99 wydałem na popalone ręce i parę poparzeń :cry: . Jeżeli ci życie miłe to nie kupuj tego palnika, kup sobie palnik Bunsena i nie żałuj 69zł na profesjonalny palnik.

17 lut 2007, o 19:43
**

dokladnie... chemia i bezpieczny seks :D to 2 rzeczy na ktore kasy nie wolno zalowac... hmm tak w ogole to bardzo dziwne ze rzuciles palnik na podloge... :roll: ja bym dobiegl do kibla... cale szczescie ze nic Ci sie pwoaznego nie stalo... PAMIETAJCIE!!! Palnik z plastiku o zaworku na wcisk to zly palnik... drogie przewody od roznych butli sa latwe do podlaczenia do palnikow profesjonalnych... mozna je przykrecic... ja uzywam lampki spirytusowej bo nie chce sie z gazem obchodzic, a do doswiadczen wystarcza... mieszaniny mozna odpalac na kuchence gazowej na malym gazie ze zdjetym palnikiem... plomien bedzie mial okolo 5 cm wys. i 1,5 cm grubosci wiec ok... co prawda trzeba odpalac na BARDZO malym gazie, bo może buchnąć... UWAŻAJCIE NA SHIT...

17 lut 2007, o 23:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]