Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
co musze mieć? 
Autor Wiadomość

Post co musze mieć?
hej wszystkim! mam w planie otrzymanie kwasu bromowodorowego HBr i chciałbym wiedziec jakie szkło bede potrzebowac do przeprowadzenia absorpcji gazowego HBr do wody według reakcji:

KBr + H2SO4 --> KHSO4 + HBr(g)

musze to jakos tak zmontowac by rurka idac w dół prowadziła gaz do drugiego szkła, tylko do jakiego najlepiej i jak to zmontowac??

Obrazek

22 cze 2006, o 15:16
na vmc jest artykuł o otrzymywaniu gazów, zmontuj go, we wkraplaczu umieść H2SO4, a w kolbie KBr i po prostu rozpuść bromowodór w wodzie

albo zrób zestaw analogiczny do zestawu do otrzymywania amoniaku też z vmc

22 cze 2006, o 16:08

ok złapałem, tylko ze w kolbie destylacyjnej rurka odprowadzajaca jest dosyc wysoko i czy ten ciezki bromowodór napewno przez niego przeleci?
mam kolbe destylacyjna 100ml, jaki wkraplacz do tego dokupic??

Obrazek

22 cze 2006, o 16:22

a pojemność wkraplacza może być byle jaka

22 cze 2006, o 18:09
Tylko teraz jest pytanie czy możemy użyć do tego rurki gumowej? Bo pzrecież rurka wychodząca od kolby jest krótka i tzreba coś do niej podłączyć zeby HBr leciał sobie do wody.

3 lip 2006, o 16:14

3 lip 2006, o 16:19

nie zapomnij o odpowiednim chłodzeniu naczynia w którym wywiązujesz HBr i mieszaniu jego zawartości, bo jeśli osiągnie ono temperaturę pow. 45st.C bedzie zachodzić reakcja wtórna:
2HBr +H2SO4------>Br2 +SO2+2H2O i cały kwas zapaprasz sobie bromem.
Jeśli chcesz otrzymać roztwór HBr w wodzie, obiście polecałbym ostrożne dodanie stechiometrycznej ilości H2SO4 do zimnego, nasyconego roztworu KBr i odstawienie mieszaniny do lodówki w celu krystalizacji K2SO4, odsączenie go (najlepiej na lejku ze szklanym spiekiem) i oddestylowanie z mieszaniny HBr w postaci azeotropu wrzącego bodajże w 118 stC i zawierającego 48%HBr. mniej stężony kwas możesz np zobojętnić KOH odparować i użyc do otrzymania kolejnej partii HBr lub oznaczyć miano i przeznaczyc do innych celów. Otrzymany kwas jest bardzo zadawalajacej czystości, szczególnie jeśli roztwór mieszało się w czasie dodawania H2SO4 a do destylacji kwasu używało aparatury na szlify.

3 lip 2006, o 16:36

HBr jest silnie toksyczny, jeśli już chcesz go robić, to trzy razy sprawdź szczelność aparatury...

3 lip 2006, o 17:27
**

To ja teraz pytanie troszkę z innej beczki (niechcem nowego tematu zakladac) ... bo chcem otrzymać kwas fluorowodorowy i jak wiadomo trawi on szkło i mam zamiar zrobic to tak ze dwie butelki z PE lacze rurka z glinu (przez ktora przechodzi HF), tak se mysle czy by sie nadawalo no bo wiadomo fluorowodor zareaguje z ta rurka ale tak mysle ze chyba tylko na powierzchni wiec rurka powinna zostac cala, znaczy pokryta tlenkiem ale tylko w srodku, nie ?
Pzdr
22v

3 lip 2006, o 18:03

Arion napisales "w celu krystalizacji K2SO4", ale w tej reakcji K2SO4 otrzymuje się przy temperaturze 300 st. C w nizszej temperaturze otrzymujemy KHSO4(kolejny problem) a ja nie chce pylic lodowki tym szkodnikiem :D chyba ze czegos nie wiem :/

Obrazek

3 lip 2006, o 20:01
lacze rurka z glinu (przez ktora przechodzi HF)
2

nie rozumiem o jaką rurkę z glinu ci chodzi, spróbój z wężem gumowym

po za tym jeśli HBr jest toksyczny to HF jeszcze bardziej

Leland-ty chcesz otrzymać HBr czy K2SO4
nie musisz czekać na wytrącenie K2SO4(o ile w ogóle nastąpi) po prostu oddestyluj roztwór HBr

3 lip 2006, o 22:49
**

Chodzi mi o zykla rure z aluminiowa a z tego co wiem to HF mi ta gume spali albo stopi...
Pzdr
22v

P.S
Niekupie rury z PE bo jak sie pytalem z sklepie to za 10m rurki (srednica zew. 6mm a wew. 5mm) chcieli ponad 50zl :szok:

4 lip 2006, o 12:53

po za tym jeśli HBr jest toksyczny to HF jeszcze bardziej

Kupa, HF, jest mocno toksyczny, ale HBr jest bardziej toksyczny od HF...
Lepiej zapamietać, bo taka wiedza może uratować wasze zdrowie, albo i nawet zycie :roll:
pozdro

4 lip 2006, o 15:37
Brom jest T+ i HF też jest T+ ale HBr ?? W pochu nic nie pisze że jest T+ czy T

24 lip 2006, o 11:30

sory, ale jak można wktaplać H2SO4 do czegokolwiek w 300stopniach? Otrzymujesz ciecz będąca roztworem HBr, z którego odsączasz K2SO4 i dopiero destylujesz w celu otrzymania stężonego roztworu HBr, otrzymasz bodajże 48% azeotrop. Jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości to dodam że chodzi o to ż eotrzymasz ROZTWÓR HBr w wodzie wkraplając kwas do nasyconego r-ru KBr. Jęsli chcesz otrzymać gazowy HBr trzeba ogrzewać mieszanine H2 i Br2 nad bodajże węglem aktywnym stosujac nadmiar H2, zapytaj Sativa, ma dobre książki

24 lip 2006, o 14:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]