Autor |
Wiadomość |
Leland
|
co musze mieć?
hej wszystkim! mam w planie otrzymanie kwasu bromowodorowego HBr i chciałbym wiedziec jakie szkło bede potrzebowac do przeprowadzenia absorpcji gazowego HBr do wody według reakcji:
KBr + H2SO4 --> KHSO4 + HBr(g)
musze to jakos tak zmontowac by rurka idac w dół prowadziła gaz do drugiego szkła, tylko do jakiego najlepiej i jak to zmontowac??
_________________ Bole chudiyan, bole kangna
Haai main ho gayi teri saajna
Tere bin jiyo naiyo lag da main te margaiya
|
22 cze 2006, o 15:16 |
|
|
Anonymous
|
na vmc jest artykuł o otrzymywaniu gazów, zmontuj go, we wkraplaczu umieść H2SO4, a w kolbie KBr i po prostu rozpuść bromowodór w wodzie
albo zrób zestaw analogiczny do zestawu do otrzymywania amoniaku też z vmc
|
22 cze 2006, o 16:08 |
|
|
Leland
|
ok złapałem, tylko ze w kolbie destylacyjnej rurka odprowadzajaca jest dosyc wysoko i czy ten ciezki bromowodór napewno przez niego przeleci?
mam kolbe destylacyjna 100ml, jaki wkraplacz do tego dokupic??
|
22 cze 2006, o 16:22 |
|
|
Anonymous
|
HBr przeleci
a pojemność wkraplacza może być byle jaka
|
22 cze 2006, o 18:09 |
|
|
Anonymous
|
Tylko teraz jest pytanie czy możemy użyć do tego rurki gumowej? Bo pzrecież rurka wychodząca od kolby jest krótka i tzreba coś do niej podłączyć zeby HBr leciał sobie do wody.
|
3 lip 2006, o 16:14 |
|
|
Anonymous
|
ja bym podłączył wąż gumowy i tyle
|
3 lip 2006, o 16:19 |
|
|
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
nie zapomnij o odpowiednim chłodzeniu naczynia w którym wywiązujesz HBr i mieszaniu jego zawartości, bo jeśli osiągnie ono temperaturę pow. 45st.C bedzie zachodzić reakcja wtórna:
2HBr +H2SO4------>Br2 +SO2+2H2O i cały kwas zapaprasz sobie bromem.
Jeśli chcesz otrzymać roztwór HBr w wodzie, obiście polecałbym ostrożne dodanie stechiometrycznej ilości H2SO4 do zimnego, nasyconego roztworu KBr i odstawienie mieszaniny do lodówki w celu krystalizacji K2SO4, odsączenie go (najlepiej na lejku ze szklanym spiekiem) i oddestylowanie z mieszaniny HBr w postaci azeotropu wrzącego bodajże w 118 stC i zawierającego 48%HBr. mniej stężony kwas możesz np zobojętnić KOH odparować i użyc do otrzymania kolejnej partii HBr lub oznaczyć miano i przeznaczyc do innych celów. Otrzymany kwas jest bardzo zadawalajacej czystości, szczególnie jeśli roztwór mieszało się w czasie dodawania H2SO4 a do destylacji kwasu używało aparatury na szlify.
|
3 lip 2006, o 16:36 |
|
|
Misiek
|
HBr jest silnie toksyczny, jeśli już chcesz go robić, to trzy razy sprawdź szczelność aparatury...
|
3 lip 2006, o 17:27 |
|
|
22v
**
Dołączył(a): 1 paź 2005, o 21:16 Posty: 84 Lokalizacja: Szczecinek
|
To ja teraz pytanie troszkę z innej beczki (niechcem nowego tematu zakladac) ... bo chcem otrzymać kwas fluorowodorowy i jak wiadomo trawi on szkło i mam zamiar zrobic to tak ze dwie butelki z PE lacze rurka z glinu (przez ktora przechodzi HF), tak se mysle czy by sie nadawalo no bo wiadomo fluorowodor zareaguje z ta rurka ale tak mysle ze chyba tylko na powierzchni wiec rurka powinna zostac cala, znaczy pokryta tlenkiem ale tylko w srodku, nie ?
Pzdr
22v
_________________ A.
|
3 lip 2006, o 18:03 |
|
|
Leland
|
Arion napisales "w celu krystalizacji K2SO4", ale w tej reakcji K2SO4 otrzymuje się przy temperaturze 300 st. C w nizszej temperaturze otrzymujemy KHSO4(kolejny problem) a ja nie chce pylic lodowki tym szkodnikiem chyba ze czegos nie wiem :/
|
3 lip 2006, o 20:01 |
|
|
Anonymous
|
nie rozumiem o jaką rurkę z glinu ci chodzi, spróbój z wężem gumowym
po za tym jeśli HBr jest toksyczny to HF jeszcze bardziej
Leland-ty chcesz otrzymać HBr czy K2SO4
nie musisz czekać na wytrącenie K2SO4(o ile w ogóle nastąpi) po prostu oddestyluj roztwór HBr
|
3 lip 2006, o 22:49 |
|
|
22v
**
Dołączył(a): 1 paź 2005, o 21:16 Posty: 84 Lokalizacja: Szczecinek
|
Chodzi mi o zykla rure z aluminiowa a z tego co wiem to HF mi ta gume spali albo stopi...
Pzdr
22v
P.S
Niekupie rury z PE bo jak sie pytalem z sklepie to za 10m rurki (srednica zew. 6mm a wew. 5mm) chcieli ponad 50zl
_________________ A.
|
4 lip 2006, o 12:53 |
|
|
Misiek
|
Kupa, HF, jest mocno toksyczny, ale HBr jest bardziej toksyczny od HF...
Lepiej zapamietać, bo taka wiedza może uratować wasze zdrowie, albo i nawet zycie
pozdro
|
4 lip 2006, o 15:37 |
|
|
Anonymous
|
Brom jest T+ i HF też jest T+ ale HBr W pochu nic nie pisze że jest T+ czy T
|
24 lip 2006, o 11:30 |
|
|
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
sory, ale jak można wktaplać H2SO4 do czegokolwiek w 300stopniach? Otrzymujesz ciecz będąca roztworem HBr, z którego odsączasz K2SO4 i dopiero destylujesz w celu otrzymania stężonego roztworu HBr, otrzymasz bodajże 48% azeotrop. Jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości to dodam że chodzi o to ż eotrzymasz ROZTWÓR HBr w wodzie wkraplając kwas do nasyconego r-ru KBr. Jęsli chcesz otrzymać gazowy HBr trzeba ogrzewać mieszanine H2 i Br2 nad bodajże węglem aktywnym stosujac nadmiar H2, zapytaj Sativa, ma dobre książki
|
24 lip 2006, o 14:09 |
|
|