Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
jak uciąć szklaną rurkę?? [srednica 3cm,grubosc scianki 1mm] 
Autor Wiadomość
Post jak uciąć szklaną rurkę?? [srednica 3cm,grubosc scianki 1mm]
Witam.
Nie wiem czy w dobrym miejscu zalopzylem temat, ale potrzebuje wiadomosci na temat jak skrocic szklana rurke o dl 40cm (chce przyciac ok 6-7cm), ma ona srednice 30mm, a grubosc jej scianki to 1mm, nie wiem jak sie do tego zabrac zeby jej nie zlamac. szklarz nie chcial sie tego podjac, poniewaz stwierdzil ze szklo nie wytrzyma i peknie.
pozdrawiam i prosze o wszelkie sugestie.

10 kwi 2006, o 17:38

jest potrzebna specjalna piła, z metalową tarczą (chyba chromową), tnie się na zasadzie kilkukrotnego obrotu rury dociskając do tarczy i następnie dociśnieciu rury do tarczy bez jej obracania, po kilku sekundach rura pęka na nacięciu. Jesli nie masz takich narzędzi to spróbuj równo naciąć diamentem i potrzymaj nad palnikiem, też powinno się udać, ale stare szkło często pęka a nawet się rozpryskuje.... :(

Obrazek
weź udział:

10 kwi 2006, o 18:51

Spróbój zarysować diamentem, zamoczt tę rysę i ogrzej nad palnikiem.

10 kwi 2006, o 19:19

Ekhm pierwsze slysze co by szklarz nie umial szkla uciac. jakis frajer chyba.... szklarz ma specjalna oselke przejerzdza wkolo rure nawet nie pelen obrut i poprostu lamie niewielkie szanse ze peknie niepomyslnie.

10 kwi 2006, o 21:31
**

A jakby spróbować jak tamta jedna osoba z butelka ?? Czyli sznurkiem trzec w tym miejscu az sie gorace zrobi i pod zimna wode ?? :idea: bo w koncu to nie jakas kobkretnie odmierzona dlugosc tylko 6-7cm..........

10 kwi 2006, o 23:52
Szkło wtedy się skurczy na zewnątrz a w środku pozostanie ciepłe i pęknie nierówno :? Idźcie z tym do szklarza w końcu to profesjonalista 8)

11 kwi 2006, o 12:18

znam 2 metody w sumie polegające na tym samym ale różnie to jest z ich skutecznością bo do cieńszego szkła stosuje ta pierwsza i cięzko wyczuc jak grube jest juz za grube,ale najpierw polecam wypróbować pierwszą
1)owijasz dość grubym sznurkiem bawełnianym rurę dookoła na szerolości 3-4 zwojów i zawiązujesz na supełek, potem nasączasz dobrze sznurek spirytusem albo benzyna (przeważnie stosuje ta ostatnią) i podpalasz. Kiedy zacznie gasnąć wkładasz to do zimnej wody i szkło równiutko pęka.
2) owijasz jak najciaśniej 1 zwój grubego drutu oporowego dookoła rury tak,żeby nie stykał się na jej powierzchni (zwarcie) i naciągasz za wolne końce między dwoma gwoździami. Podłączasz konce drutu pod dobry zasilacz albo akumulator. Jeśli rura od razu nie pęknie to pogrzej chwilę i włóż do zimnej wody.
Nie zaręczam 100% skuteczności ale u mnie działa bez zarzutu, pod warunkiem że rurę wkładasz do wody pionowo a nie po skosie bo wtedy lipa

12 kwi 2006, o 15:52

Mój dziadek miał kiedyśtakie diamentowe cuś do cięcia szyb (wyglądało to jak taki mini nożyk do pizzy) mały byłem, jak sie tym bawiłem... ale mógłbyś spróbować dostać coś takiego

A powinno sie udać, jeśli ogrzałbyś to miejsce, i obcioł fragment rurki, na gorąco... a jeśli byłoby krzywo, to spiłowałbyś krawędzie drobnym papierem ściernym :)

12 kwi 2006, o 17:57

szklarz ma specjalna oselke przejerzdza wkolo rure nawet nie pelen obrut i poprostu lamie niewielkie szanse ze peknie niepomyslnie.

nie dońca się zgodzę, szkło często nie pęka równo, konieczne jest obtopienie a w przypadku grubego szkła najpierw oszlifowanie :)

natomiast profesjonalny szklarz od tego typu rzeczy to ma w tym celu specjalną piłę i szlifierkę, oczywiście nie mówię o szklarzu od okien.... :)

Obrazek
weź udział:

12 kwi 2006, o 18:36

Hmm no ja tylko pisze co widzialem... moze faktycznie przy duzych srdnicach gorzej to wyglada ale sadze ze 3cm jeszcze nie nalezy do tych srednic i raczej nie powinno byc z tym problemu. mi ucinal rure fi 1,5cm tak jak napisalem.

13 kwi 2006, o 14:23

Idźcie do castoramy i kupcie sobie taki pierścień z ostrzem w środku. Nakładasz na rurkę w miejscu gdzie chcesz ciąć i obkręcasz kilka razy, pukniesz lekko i masz prawie równe cięcie, tylko trzeba podgrzać końcówkę żeby podtopić i wyrównać. :D

13 kwi 2006, o 16:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]