Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
jak uciąć szklaną rurkę?? [srednica 3cm,grubosc scianki 1mm]
Witam.
Nie wiem czy w dobrym miejscu zalopzylem temat, ale potrzebuje wiadomosci na temat jak skrocic szklana rurke o dl 40cm (chce przyciac ok 6-7cm), ma ona srednice 30mm, a grubosc jej scianki to 1mm, nie wiem jak sie do tego zabrac zeby jej nie zlamac. szklarz nie chcial sie tego podjac, poniewaz stwierdzil ze szklo nie wytrzyma i peknie.
pozdrawiam i prosze o wszelkie sugestie.
|
10 kwi 2006, o 17:38 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
jest potrzebna specjalna piła, z metalową tarczą (chyba chromową), tnie się na zasadzie kilkukrotnego obrotu rury dociskając do tarczy i następnie dociśnieciu rury do tarczy bez jej obracania, po kilku sekundach rura pęka na nacięciu. Jesli nie masz takich narzędzi to spróbuj równo naciąć diamentem i potrzymaj nad palnikiem, też powinno się udać, ale stare szkło często pęka a nawet się rozpryskuje....
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
10 kwi 2006, o 18:51 |
|
|
Eling
|
Spróbój zarysować diamentem, zamoczt tę rysę i ogrzej nad palnikiem.
|
10 kwi 2006, o 19:19 |
|
|
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
|
Ekhm pierwsze slysze co by szklarz nie umial szkla uciac. jakis frajer chyba.... szklarz ma specjalna oselke przejerzdza wkolo rure nawet nie pelen obrut i poprostu lamie niewielkie szanse ze peknie niepomyslnie.
|
10 kwi 2006, o 21:31 |
|
|
22v
**
Dołączył(a): 1 paź 2005, o 21:16 Posty: 84 Lokalizacja: Szczecinek
|
A jakby spróbować jak tamta jedna osoba z butelka Czyli sznurkiem trzec w tym miejscu az sie gorace zrobi i pod zimna wode bo w koncu to nie jakas kobkretnie odmierzona dlugosc tylko 6-7cm..........
_________________ A.
|
10 kwi 2006, o 23:52 |
|
|
Anonymous
|
Szkło wtedy się skurczy na zewnątrz a w środku pozostanie ciepłe i pęknie nierówno Idźcie z tym do szklarza w końcu to profesjonalista
|
11 kwi 2006, o 12:18 |
|
|
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
znam 2 metody w sumie polegające na tym samym ale różnie to jest z ich skutecznością bo do cieńszego szkła stosuje ta pierwsza i cięzko wyczuc jak grube jest juz za grube,ale najpierw polecam wypróbować pierwszą
1)owijasz dość grubym sznurkiem bawełnianym rurę dookoła na szerolości 3-4 zwojów i zawiązujesz na supełek, potem nasączasz dobrze sznurek spirytusem albo benzyna (przeważnie stosuje ta ostatnią) i podpalasz. Kiedy zacznie gasnąć wkładasz to do zimnej wody i szkło równiutko pęka.
2) owijasz jak najciaśniej 1 zwój grubego drutu oporowego dookoła rury tak,żeby nie stykał się na jej powierzchni (zwarcie) i naciągasz za wolne końce między dwoma gwoździami. Podłączasz konce drutu pod dobry zasilacz albo akumulator. Jeśli rura od razu nie pęknie to pogrzej chwilę i włóż do zimnej wody.
Nie zaręczam 100% skuteczności ale u mnie działa bez zarzutu, pod warunkiem że rurę wkładasz do wody pionowo a nie po skosie bo wtedy lipa
|
12 kwi 2006, o 15:52 |
|
|
Misiek
|
Mój dziadek miał kiedyśtakie diamentowe cuś do cięcia szyb (wyglądało to jak taki mini nożyk do pizzy) mały byłem, jak sie tym bawiłem... ale mógłbyś spróbować dostać coś takiego
A powinno sie udać, jeśli ogrzałbyś to miejsce, i obcioł fragment rurki, na gorąco... a jeśli byłoby krzywo, to spiłowałbyś krawędzie drobnym papierem ściernym
|
12 kwi 2006, o 17:57 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
nie dońca się zgodzę, szkło często nie pęka równo, konieczne jest obtopienie a w przypadku grubego szkła najpierw oszlifowanie
natomiast profesjonalny szklarz od tego typu rzeczy to ma w tym celu specjalną piłę i szlifierkę, oczywiście nie mówię o szklarzu od okien....
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
12 kwi 2006, o 18:36 |
|
|
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
|
Hmm no ja tylko pisze co widzialem... moze faktycznie przy duzych srdnicach gorzej to wyglada ale sadze ze 3cm jeszcze nie nalezy do tych srednic i raczej nie powinno byc z tym problemu. mi ucinal rure fi 1,5cm tak jak napisalem.
|
13 kwi 2006, o 14:23 |
|
|
cocaine
|
Idźcie do castoramy i kupcie sobie taki pierścień z ostrzem w środku. Nakładasz na rurkę w miejscu gdzie chcesz ciąć i obkręcasz kilka razy, pukniesz lekko i masz prawie równe cięcie, tylko trzeba podgrzać końcówkę żeby podtopić i wyrównać.
|
13 kwi 2006, o 16:57 |
|
|