Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Spirytus bazarowy 
Autor Wiadomość

Post Spirytus bazarowy
Jakiś dłuższy czas temu kolega mojego kolegi kupił spirytus w plastikowej butelce "America's Corn tradition". Na bazarze oczywiście za 15 zł litr.Oczywiście do celów laboratoryjnych nie do picia Stać go na w miarę dobrą wódkę . Rzecz w tym, że dziś tak z ciekawości sprawdził alkoholomierzem stężenie alkoholu w nim, (bo słyszał, że Ukraińcy oszukują i ma on tylko 85% zamiast 95% napisanych na etykiecie) Nalał do próbóweczki trochę wsadził alkoholomierz i normalnie szok Stężenie alkoholu wyszło poza skalę Linijką wymierzyłem, ze wynosi coś około 115% Poszperałem w necie i znalazłem infoinformację, żeyś Ukraińcy zostali złapani podczas rozrabiania spirytusu z rozcieńczalnikiem do farb. I teraz pytanie Co może być w tym spirytusie i jak to sprawdzić? toluen metanol aceton czy benzyna ekstrakcyjna Raczej ciężko by było stwierdzić. Podsumowując lepiej tego nie pijcie

6 maja 2006, o 15:39

Jeżeli dysponujesz aparatem destylacyjnym z kolumną to możesz próbować to rozdestylować na frakcje. Same wskazania termometru podczas takiej destylacji wiele mówią o składzie mieszaniny. Jeżeli to "coś" ma w miarę spirytusowy zapach to stawiam na metanol. Toluen i aceton łatwo wyczuć nosem. Z kolei benzyna wydzieliłaby się przy próbie "dobierania" tego "spirytusu".

6 maja 2006, o 15:56

hej... ja też ostnio się spotkałem z terminem 115% EtOH :|
no ale to by musiał być rozpuszczony EtOH w EtOH...
ale rozumiem żę jest to poprostu oszustwo wskazania alkochmoerza...
tak samo słyszałem też wczoraj o wódce w proszku... ;|
2pio...

6 maja 2006, o 20:07
Zasłużony dla forum

Hehe, to był pewnie etan rozpuszczony w etanolu :wink:
Jak metanol- to na zdrowie- pijcie szybciej bo sie ściemnia...

Nie ma to jak ruski... Normalnie francuski numer 8)

Pozdro

P.S Do celów lab. chyba tez sie nie nada :wink:

7 maja 2006, o 18:16

2pio: nieiwem czy Cie dobrze zrozumialem ale nie wierzysz w wodke w proszku?
to bylo znane juz podzczas II Wjny Swiatowej :wink: dziadek opowiadal jak jezdzil do rodziny do Sochaczewa (sa tam [ale niewiem czy jeszcze funkcjanuja]jakies zaklady chemiczne) otoz wgonami przywozono tam ten "proszek" i cysternami wywozono wodke :wink:
opowiadal ze prawie przy kazdej wizycie szli na bocznice do oproznionych wagonow czekajacych na odjazd i z samych resztek zbierali ok 10 kg tego proszku :wink:
ps nie wiem jak to dziala ale to prawda

!!BHP!!
http://www.zanim.napiszesz.prv.pl/
!!BHP!!

7 maja 2006, o 22:17

słyszałem coś podobnego właśnie !! i że nadal tak robią !! w Polsce ludzie !!
ale nie wiem jaki to miałby być proszek :|
a bardziej jego skład chemiczny że aż można otrzymać spirytus czyli powiedzmy 90%....
2pio

7 maja 2006, o 23:38
@MODERATOR

ruski czy inny z niepewnego źródła może zawierać wiele znanych substancji a nawet kilka jeszcze nie odkrytych.
ps.
wstyd ale nie wiem: czy da się odwodnić etoszka tymi granulkami z butów, mikserów, rolek itp.itd. no i w jakiej temp. się go regeneruje.

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

8 maja 2006, o 00:22

Google: "powdered alcohol" - ale to jakiś idiotyczny wymysł kapitalizmu.
Ten proszek z Sochaczewa to raczej nie było to :) To, że go tam przywożono, a wywożono etanol wcale nie znaczy, że musiał on być półproduktem!
Przecież mogli mieć normalną instalację.

Bezwodny etanol nadal jest cieczą.

8 maja 2006, o 06:40

otoz wgonami przywozono tam ten "proszek" i cysternami wywozono wodke :wink:

Otóż tak tym proszkiem była skrobia, która w wieloetapowym procesie fermentacji alkoholowej tworzyła roztwór C2H5OH w H2O , który z kolei poddawany był destylacji w celu otrzymania r-ru C2H5OH o odpowiednim stężeniu (dla wódek ok 20 - 40%) :lol: :lol: :lol: A swoją drogą cholera ich tam wie co oni wozili w tych wagonach

8 maja 2006, o 09:43

ten proszek mogl byc alkoholem (albo czyms co tworzy alkohol po z mieszaniu z woda :D) od znajomego pracujacego w mokate dowiedzialem sie ze takie cos stosuja do ich nowych kaw (nazywaja sie likierino czy jakos tak) ale cena tego proszko jest spora 50l beczka kosztowala ich 15 000 zl :>

8 maja 2006, o 12:02

Cytuj:
Nalał do próbóweczki trochę wsadził alkoholomierz i normalnie szok Stężenie alkoholu wyszło poza skalę Linijką wymierzyłem, ze wynosi coś około 115%

na skali alkocholomierza podzialka sie rozszerza w raz z wsrostem stezenia, po za tym wazna jest jeszcze temp (20*C) izawartosc innych domieszek zmieniajacych gestosc... np cukier, obniza stezenie jednak nie wiem co moze spowodowac wieksze stezenie, moze wieksza temper....??

widelec

16 maja 2006, o 20:22

dziadek podobno przywozil to do domu i normalnie w wiadrze rozrabiali i od razu do picia bylo :szok:

!!BHP!!
http://www.zanim.napiszesz.prv.pl/
!!BHP!!

16 maja 2006, o 20:42

na skali alkocholomierza podzialka sie rozszerza w raz z wsrostem stezenia, po za tym wazna jest jeszcze temp (20*C) izawartosc innych domieszek zmieniajacych gestosc... np cukier, obniza stezenie jednak nie wiem co moze spowodowac wieksze stezenie, moze wieksza temper....??
widelec

temp pokojowa 22 stopni. Cukru tam nie rozpuszczałem.

16 maja 2006, o 23:23
PROFESJONAŁ

Poczytajcie sobie :lol: : http://outhouserag.typepad.com/outhouserag/2005/08/powdered_alcoho.html

17 maja 2006, o 18:26
gash... jak ukraińcy cos wymyślą :? heh... juz chyba wole polskie wyroby spirytusowe i z zaufanych źródeł :P

5 cze 2006, o 17:00
apropo "american corn tardition spiritus" jakis czas temu weszłem w posiadanie takowego trunku w gustownej palstikowej butelce :lol: do picia to sie faktycznie nie nadaje :P jak ja to mierzyłem to miało ok 76% :wink:

5 cze 2006, o 18:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]