Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Aparat soxhleta 
Autor Wiadomość

Post Aparat soxhleta
Dostałem pierwszy raz w życiu w swoje ręce nasadkę soxhleta :) Stąd mam parę pytań. Pojemność liczy się do poziomu rurki syfonu czy rurki odprowadzającej pary rozpuszczalnika?? Cała ekstrakcja polega na tym, że kładę na dno nasadki filtr wsypuję coś do nasadki montujemy aparat, podgrzewamy kolbę z rozpuszczalnikiem i czekam parę godzinek ?? Planuję na początek tak dla treningu wyekstrahować kofeinę z herbaty.

26 maja 2006, o 13:01

26 maja 2006, o 22:26

Post Re: Aparat soxhleta
Pasterz napisał(a):
Planuję na początek tak dla treningu wyekstrahować kofeinę z herbaty.

Spoko :lol:
Co do nasadki soxhleta to umieszczasz w niej najlepiej gilzę celulozową a w niej ekstrahowaną próbkę.

27 maja 2006, o 21:59

No właśnie co do aparatu soxleta, ma ktoś zdjęcie całej skompletowanej i złożonej aparatury...

Proszę bardzo:
Obrazek

... i jeszcze rysunek:
Obrazek

28 maja 2006, o 15:05
Zasłużony dla forum

znalazłem to :) ale dalej nie wiem co sie laduje do tej nasadki...po co ta bibula i co w niej ? Ta papka herbaciana ? :D
P2O5 Napisz mi tak jak upośledzonemu bo na serio pierwszy raz mam z tym doczynienia i nawet jeszcze nie mialem tej aparaturki zlozonej na statywie :) Tzn. juz wiem jak złożyć ale nie wiem jak przeprowadzic reakcje i jaki jest jest schemat...tzn. co gdzie władować, i co gdzie wyłazi :) :idea:

Ps. artykul na vitnecie czytalem ale nie kapuje :)

edit: A może ja mam w domu ta gilze celulozową :) To nie jest przypadkiem to: (a jak nie co to to jest :p)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

28 maja 2006, o 15:15

Palasz: Co to jest gilza celulozowa :oops: ? pierwszy raz się spotkałem z taką nazwą.

Gilza celulozowa to jest ten "koszyczek" co masz na zdjęciu powyżej (w nasadce Soxhleta taka biała rurka). Gilza ta jest taką rurką wykonaną z włokien celulozowych, z tym że rurka jest z jednej strony zaślepiona. W chemicznym możesz kupić komplet gilz różnej wielkości do różnych nasadek, nie jest to drogie więc chyba każdego na to będzie stać, a ułatwia życie i nie brudzi całej nasadki.

Pozdr, Artur

28 maja 2006, o 23:13

No to właśnie masz gilzy chłopie. Jak masz jakieś pytania wal na gg, albo na skype lub yahoo messengera. Ja codziennie (...) wiele substancji mogę Ci pomóc.

To mój skype: polaris_tbg_laboratorium

Artur

28 maja 2006, o 23:14

Te (...) mialy zapewne oznaczac ekstrakcje? Coz, najwyrazniej modul "brzydkie slowa" z tego forum jest jak ta blondynka z glupawego dowcipu (Przychodzi blondynka do laboratorium, patrzy sie na druga jak cos robi-Co robisz? -Ekstra h uje. -A, to zrob mi dwa...) ;)

29 maja 2006, o 00:55

Odkopuję stary temat. Gilzy wcale takie tanie to nie są :| Czy jest jakiś określony schemat ich wykonywania z jakiś bibuł podobnie jak to jest z sączkami ??

23 cze 2008, o 13:57
**

Prostokątny kawałek grubej bibuły do sączenia nawijasz w polowie szerokości na probówkę lub rurkę o średnicy trochę mniejszej od wewnętrznej średnicy estraktora. Wystającą część rulonu zginasz i splaszczasz na ściance probłówki. Wysokość gilzy nie możę być większa od wysokości kolanka rurki odprowadzającej. Proste.. 8)

23 cze 2008, o 15:13

gilzy nie sa konieczne, ja własnie zajmuje sie ekstrakcją ziela jemioły, a własciwie pozostałosci po produkcji wyciągu z ziela jemioły, ale nie w tym rzecz. Aby nie zapchac rurki osadem, mocze w rozpuszczalniku stosowanym do ekstrakcji kawałek bandaza zlozonego czterokrotnie, przylepiam go elegancko do ścianek aparatu, rureczka jest zabezpieczona, wsypuje osad i hajda !!
Oczywiscie nie jest to na 100 % zgodne z "instrukcja obsługi soxhleta", ale bez bicia sie przyznam, ze ani razu nie stosowałam gilzy, a ekstrakcja idzie pieknie :)

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

25 cze 2008, o 17:57

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Załączniki:
Soxhlet 1 for VMC.jpg
Soxhlet 1 for VMC.jpg [ 102.83 KiB | Przeglądane 5927 razy ]
Soxhlet 2 for VMC.jpg
Soxhlet 2 for VMC.jpg [ 124.51 KiB | Przeglądane 5926 razy ]
Soxhlet 3 for VMC.jpg
Soxhlet 3 for VMC.jpg [ 84.13 KiB | Przeglądane 5940 razy ]

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
26 cze 2008, o 22:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]