Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Pomocy! Zaschnięta farba.... 
Autor Wiadomość
Post Pomocy! Zaschnięta farba....
Czy wie ktoś czym można rozpuścić zaschniętą farbe na szkle? Jest to zwykła farba służąca do malowania metalowych rzeczy. Zwykły rozpuszczalnik, czy silne zasady nie pomagają. Nie mam pojęcia czym to można zmyć, może ma ktoś jakiś pomysł?

7 paź 2006, o 15:32

Wiesz co to za farba ??? masz opakowanie weź i przeczytaj powinno pisać czym to rozpuszczać.

Jeśli niewiesz co to to możesz jeszcze spróbować benzyną to zmyć albo próbowąć inne rozpuszczalniki.
O ile mnie pamięc niemyli to te farby do metalu to właśnie na benzynie extrakcyjnej chyba są , to spróbuj jako pierwsze.

A i jeszcze zapomniałem jak stare są te zacieki bo jeśli w miare świerze to jeszcze jako pójdzie ale jak już troche tam są to chyba tylko żylekta ci pomoże :D
Pozdrowienia .

7 paź 2006, o 15:51

7 paź 2006, o 16:31

7 paź 2006, o 21:58
sposób z żyletką działa, ale to ostatecznosc (bardzo czasochłonne)
K2Cr2O7 mi sie kojarzy z chromianką, ale to jest raczej do innego celu używane
chlorek metylenu CH2Cl2 - obiło mi sie to juz o uszy, niestety nie moge wypróbować gdyż tego nie posiadam. Może ktoś wie gdzie to mozna kupić, albo jak zrobić? Może ma ktoś tego troche na zbyciu?

Po za tym jak to jest, że rozpuszczalnik działa tylko "świeżo" po malowaniu, a gdy farba jest zaschnięta to juz nie? Może by tak wprowadzic farbe w "stan" świezo pomalowanej, np. podgrzewając troche a potem rozpuszczalnikiem? :P

Macie jeszcze jakieś propozycje?

Dzięki za odpowiedzi, pozdro

8 paź 2006, o 00:20

przypomnialo mi sie ze w sklepach farbiarskich maja specjalne 'cos' do zdejmowania starej farby aby nalozyc nowa. dzialalo calkiem dobrze na farbe olejna, ale nie pamietam nazwy owego fantu.

8 paź 2006, o 00:33

CO to za szyba ??? zwykłe okna jak duże sa zacieki ??
jeśli farba ma kilka dni to pócuj to rozpószczalnikiem .
Opisz dokładnie jak to wygląda będzie nam prościej ci pomóc .
Pozdrowienia .

8 paź 2006, o 04:18
Mnie też się wydaje, że musi być specjalne "coś" co jest używane do zaschniętej farby. Szukałem o tym w googlach ale nic nie znalazłem. Dlatego zapytałem tutaj, może ktoś wie co to jest, jak sie nazywa, albo chociaz jaki jest tego skład.

Zacieki są już stare, mają ponad 3 miesiące.
Są to zwykłe okna (skąd wiedziałeś że to o szyby chodzi :lol: ?), ponadto ta farba znajduje sie tez na jej obudowie (tworzywo sztuczne?). Ale wydaje mi się, że to na czym ona jest ma podrzędne znaczenie, no chyba, ze miałbym np. topić tą farbe (zna moze ktoś temp. topnienia farby?)

Chyba CH2Cl2 jest na tyle dobrym rozpuszczalnikiem, że mógłby pomóc, ale skąd to wziąść ??

8 paź 2006, o 09:18

to "coś"do usuwania farby przeważnie nazywa się "Zmywacz powłok lakierowych". oparty on jest właśnie o chlorek metylenu + jakieś substancje zagęszczające i jest na pewno lepszy od CH2Cl2 bo nie spływa z pionowych powierzchni.
powodzenia w czyszczeniu :wink:

8 paź 2006, o 11:07
Zasłużony dla forum

W ostatecznosci goraca chromianka. Daje rade z wszystkim :wink:

8 paź 2006, o 11:25
Post odp.
Pozostaje jeszcze tania zasada NaOH która pomaga w zwalczeniu farby na szkle !! nasycony cieply roztwor należy zadać na farbę po czym po ostygnieciu usuwamy farbę , a co nie zeszlo to da radę benzen lub EMK .
pozdro.
eko.

21 paź 2006, o 00:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]