kwas 2-aminobutanodiowy, C4H7NO4, kwas asparaginowy
<center>
KWAS ASPARTAMOWY
kwas 2-aminobutanodiowy
C4H7NO4
</center>
-
Postać: ciało stałe, krystaliczne
-
Kolor: substancja biała
-
Zapach:
-
Gęstość:
-
Rozpuszczalność w wodzie: 5 g / litr (20 oC)
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
-
Temperatura topnienia: 280 °C (R)
-
Temperatura wrzenia: °C
-
Temperatura rozkładu: 280 °C
-
Palność: substancja palna, pożar można gasić woda lub gaśnicą z CO2. w czasie pożaru mogą wydzielać się tlenki węgla i azotu
-
Toksyczność: związek jest nietoksyczny, choć połknięcie większej ilości może spowodować podrażnienia układu trawiennego, zas w przypadku dostania sie do oczu może nastąpić podrażnienie śluzówek
-
Higroskopijność: nieznaczna
-
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym naczyniu, w chłodnym, przewiewnym miejscu
Własne spostrzeżenia: Kwas aspartamowy jest jednym z 20 podstawowych aminokwasów. w organizmach jest wytwarzany na drodze transaminacji kwasu szczawiooctowego. jest jednym z najważniejszych związków biorących udział w wielu procesach biochemicznych, np. cykl cytrynianowy. Z kwasu asparaginowego w organizmie wytwarzane są inne aminokwasy, np. arginina czy lizyna.
Kwas asparaginowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wątroby, RNA, DNA oraz podczas wytwarzania immunoglobulin i antyciał
Aminokwas ten jest obecny w proteinach roślinnych, szczególnie bogatym źródłem są niektóre kiełkujące nasiona
Kwas aspartamowy pełni funkcję neuroprzekaźnika. Pomaga zwalczać stany zmęczenia oraz pozwala na podjęcie dłuższego i bardziej intensywnego wysiłku, toteż jest składnikiem różnego rodzaju odzywek i mieszanek "wspomagających" dla sportowców. Jest również składnikiem słodzików używanych zamiast tradycyjnego cukru. Uwaga - podczas pieczenia ze słodkiego staje się gorzki
CAS No.: 617-45-8
masa cząsteczkowa: 133.10
punkt izoelektryczny (pH) : 2.77
wartosci pKa: 1.9, 3.7, 9.6
inne nazwy: Aminosuccinic acid; asparagic acid; 2-aminobutanedioic acid; Asp
wzór strukturalny i wartosci pKa:
<center>
</center>