Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
kwas 2-aminobutanodiowy, C4H7NO4, kwas asparaginowy 
Autor Wiadomość
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post kwas 2-aminobutanodiowy, C4H7NO4, kwas asparaginowy
<center>KWAS ASPARTAMOWY
kwas 2-aminobutanodiowy
C4H7NO4


Obrazek</center>


- Postać: ciało stałe, krystaliczne
- Kolor: substancja biała
- Zapach:
- Gęstość:
- Rozpuszczalność w wodzie: 5 g / litr (20 oC)
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
- Temperatura topnienia: 280 °C (R)
- Temperatura wrzenia: °C
- Temperatura rozkładu: 280 °C
- Palność: substancja palna, pożar można gasić woda lub gaśnicą z CO2. w czasie pożaru mogą wydzielać się tlenki węgla i azotu
- Toksyczność: związek jest nietoksyczny, choć połknięcie większej ilości może spowodować podrażnienia układu trawiennego, zas w przypadku dostania sie do oczu może nastąpić podrażnienie śluzówek
- Higroskopijność: nieznaczna
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym naczyniu, w chłodnym, przewiewnym miejscu

Własne spostrzeżenia: Kwas aspartamowy jest jednym z 20 podstawowych aminokwasów. w organizmach jest wytwarzany na drodze transaminacji kwasu szczawiooctowego. jest jednym z najważniejszych związków biorących udział w wielu procesach biochemicznych, np. cykl cytrynianowy. Z kwasu asparaginowego w organizmie wytwarzane są inne aminokwasy, np. arginina czy lizyna.
Kwas asparaginowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wątroby, RNA, DNA oraz podczas wytwarzania immunoglobulin i antyciał
Aminokwas ten jest obecny w proteinach roślinnych, szczególnie bogatym źródłem są niektóre kiełkujące nasiona
Kwas aspartamowy pełni funkcję neuroprzekaźnika. Pomaga zwalczać stany zmęczenia oraz pozwala na podjęcie dłuższego i bardziej intensywnego wysiłku, toteż jest składnikiem różnego rodzaju odzywek i mieszanek "wspomagających" dla sportowców. Jest również składnikiem słodzików używanych zamiast tradycyjnego cukru. Uwaga - podczas pieczenia ze słodkiego staje się gorzki
CAS No.: 617-45-8
masa cząsteczkowa: 133.10
punkt izoelektryczny (pH) : 2.77
wartosci pKa: 1.9, 3.7, 9.6
inne nazwy: Aminosuccinic acid; asparagic acid; 2-aminobutanedioic acid; Asp
wzór strukturalny i wartosci pKa:

<center>Obrazek</center>


Załączniki:
kw aspartamowy.JPG
kw aspartamowy.JPG [ 6.33 KiB | Przeglądane 4343 razy ]
aspartamowy.jpg
aspartamowy.jpg [ 87.42 KiB | Przeglądane 3204 razy ]

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/


Ostatnio edytowano 20 maja 2007, o 14:23 przez Oxygenium, łącznie edytowano 1 raz

19 maja 2007, o 22:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..