<center><b>FRUKTOZA</b>
C<sub>6</sub>H<sub>12</sub>O<sub>6</sub>
cukier owocowy
lewuloza (dawniej) </center>
<center>
</center>
<center>
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: biały
-
Zapach: brak
-
Gęstość: 1,59 g/cm3
-
Rozpuszczalność w wodzie: dobrze rozpuszczalna: 383g/100g
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: słaba min. w etanolu
-
Temperatura topnienia: 104 °C
-
Temperatura rozkładu:
-
Palność: palna
-<b>higroskopijność:</b> higroskopijna
-
Toksyczność: Wskutek kontaktu z oczami i skórą może wywołać podrażnienia i zaczerwienienia. Po nadmiernym spożyciu może spowodować nudności i wymioty., czasami reakcję alergiczną.
-<b>Własne spostrzeżenia</b>
Najważniejszym przedstawicielem ketoheksozy jest D-fruktoza, będąca izomerem glukozy. Jest cukrem prostym redukującym (daje pozytywne efekty w próbie Trommera, Trommera i Fehlinga).
Można ją odróżnić do glukozy w reakcji z wodą bromową w obecności wodorowęglanu sodu. Fruktoza nie ulega tej reakcji. W wyniku fermentacji przekształca się w alkohol etylowy.
D-fruktoza występuje w owocach i miodzie oraz jest elementem składowym polisacharydów i oligosacharydów.