Równanie kinetyczne reakcji a ogólny wzór na szybkość reakcj
Autor
Wiadomość
rrozz
**
Dołączył(a): 17 maja 2007, o 20:46 Posty: 103 Lokalizacja: Kraków
Równanie kinetyczne reakcji a ogólny wzór na szybkość reakcj
Witam, interesuje mnie kinetyka reakcji i szukam związku między równaniem kinetycznym a szybkością reakcji. Może inaczej, jak ma się równanie v=deltaC/deltat do równania kinetycznego wyrażonego ogólnie v=k[A][B] dla przykładowego równania reakcji A+B-->...
Odpowiedz w prawdzie znalazłem w Bielańskim, ale jest dla mnie nie jasna, jak mógłby ktoś wytłumaczyć to byłbym wdzięczny. (str 411, 421 vol.1)
Pozdro.
rrozz
_________________ Specializacja:Inżynieria Procesowa- Kinetyka Procesów Wymiany Masy i Ciepła Kierunek:Inżynieria Chemiczna i Procesowa Name:Rrozz
7 paź 2008, o 18:21
szalony
Z definicji przyjmuje się, że szybkość wyrażona jest wzorem V = -dc/dt. Jest to pojęcie ogólne, można z niego wyjść na szybkość np. reakcji elektrochemicznej.
Załóżmy: V = dm/dt
m=kIt
dm/dt = kit
dm = kIt dt
dm = kI
(k - równoważnik elektrochemiczny, nie mylić ze stałą k w dalszej części)
Tu mamy szybkość stałą. W innych reakcjach nie jest tak łatwo. Najczęściej przyjmuje się rząd lub cząsteczkowość. Dla 1 i 2 cząsteczkowej jest względnie łatwo, dla trzycząsteczkowej jest paskudna całka.
Dla jednocząsteczkowej (A -> B + C) postać końcowa (nie chce mi się pisać wyprowadzenia) wygląda tak:
(C - stężenie w danym momencie, Co - stęż początkowe, K - stała, t - czas)
ln C = ln C<sub>0</sub> = Kt
Wykreśla się zależność ln c od czasu z danych doświadczalnych. Stała K jest równa ujemnemu tangensowi kąta nachylenia krzywej.
Dla dwucząsteczkowej (A + B ->...) po scałkowaniu otrzymujemy o ile dobrze pamiętam:
1/C = 1/Co + Kt
Wykreśla się zależność 1/C =f(t). Stała K jest równa tangensowi nachylenia krzywej.
Dla trzycząsteczkowej:
1/C^2 = 1/Co^2 + 2Kt
Wykreśla się 1/C^2 = f(t). tangens nachylenia = 2K
7 paź 2008, o 20:39
szalony
Bardziej szczegółowo mam omawianą reakcję cementacji, bada się tam czy kontrola jest dyfuzyjna, aktywacyjna, czy mieszana.
7 paź 2008, o 20:39
rrozz
**
Dołączył(a): 17 maja 2007, o 20:46 Posty: 103 Lokalizacja: Kraków
Dzięki za trud włożony w pisanie, ale chodziło mi jednak o to w jaki sposób rozwinięto "klasyczny" wzór na szybkość reakcji i przekształcono we wzór na równanie kinetyczne. Czyli jak doszło z v= deltaC/deltat do v=k[A][B]... i czy można postawić znak równości.
A z biegiem pracy wyniknęło kolejne pytanie dotyczące reguły Van't Hoffa. Mianowicie, interesuje mnie wyprowadzenie wzoru na szybkość reakcji egzoenergetycznej przy zwiększeniu temperatury o wartość t od wartości pierwotnej.
Pozdro.
rrozz
_________________ Specializacja:Inżynieria Procesowa- Kinetyka Procesów Wymiany Masy i Ciepła Kierunek:Inżynieria Chemiczna i Procesowa Name:Rrozz
7 paź 2008, o 23:51
szalony
Nie bardzo wiem o co chodzi. Chesz dowiedzieć się jak zmieniła się stała równowagi w zależności od zmiany T ?Do takich obliczeń służy izobara Van't Hoffa. Jeżeli chodzi o wyprowadzenie to zaczyna się je z postaci izotermy:
delta G = RT ln K
wyprowadzenie polega na wykonaniu kilku różniczek, potem wyskoczy całka chyba jeszcze (nie mam tych notatek teraz pod ręką) i otrzymujemy postać końcową:
zał p = const
dlnK<sub>p</sub> / dT = delta H/RT<sup>2</sup>
(całka od Kp(T1) do Kp(T2) ) = delta H/R (1/T2 - 1/T1)
Wyprowadzenie jak widać zaczyna się z izotermy Van't Hoffa. Izoterma zaś bierze się z pewnych założeń stałych równowagi. Jeżeli wyliczysz zmianę Kp to możesz wyliczyć zmianę stężeń / ciśnień cząstkowych, etc po zmianie temperatury.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości