Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Strychnina-w (Difenbachi) 
Autor Wiadomość
Post Strychnina-w (Difenbachi)
Nie interesuje sie chemią organiczną tylko nieorganiczną , ale zainteresowały mnie alkaloidy.
A więc tak ::
Roślina nazywa się difenbachia , czytałem że jej sok zawiera sporo trującej strychniny
I teraz moje pytanie brzmi jak ją wyodrębnić w postaći czystej ?
jeśli pokroję difenbachię na kawałki i dodam alkoholu ? ( alkohol chyba jest lepszym rozpuszczalnikiem strychniny, czytałem że w wodzie prawie się nierozpuszcza) i następnie alkohol bym odparował , i strychnina która się w nim prędzej rozpuściła, wodrębniła by się w postaći kryształów ?
czy da się tak otrzymać strychninę ? a jak nie to znacie jakiś lepszy sposób ?
słyszałem też że jest taki związek azotan strychniny , jak on powstaję ?
czy jeśli wsadził bym do kwasu azotowego kawałiki tej trującej rośliny (difenbachii) to otrzymał bym azotan strychniny ?
jakie sole jeszcze tworzy strychnina oprócz azotanów ?
Sorki że zadaje tyle pytań naraz ale w necie nie ma tylu informacj , więc jeśli ktoś może to niech podzieli się swoją wiedzą ,,, z góry dzięki
POZDRO

14 mar 2007, o 01:03
@MODERATOR

imho dobrez rozdrobnic pend, zmierzczyc je nawet, a pozniej gotowac z rozcienczonym kwasem siarkowym, badz azotowym - do otrzymania soli
a sol strychniny powinna juz byc rozpuszczalna w wodzie

ale ogolnie proponowal bym nie przeprowadzania tego - poniewarz w razie zatrucia sie czy to oparami, czy w jakis inny sposob im bardziej bedziesz sie tym denerwowal, tym szybciej nastapi zapasc - dlatego stosuje sie w ratownictwie zatruc strychnina najpierw strodki uspakajajace, a dopiero pozniej przykladowo plukanie zoladka

zreszta po co Ci taka utrudniajaca metoda - wystarczy ze poczekasz na zmiane pogodowa z pogody slonecznej do deszczowej - wtedy ta rozlina wydziela trucizne w postaci kropelek na lisciach i mozej je zebrac do pojemniczka [a przynajmniej tak mi zawsze babcia mowila, ze to strychnina sie wydziela na lisciach tej rozliny przed deszczowa pora]

14 mar 2007, o 19:11
**

Otóż to !! Cały opis trującego działania tu:
www.chemik.vitnet.pl/print.php?what=article&id=5

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

14 mar 2007, o 19:30

Mam jeszcze jedno pytanię :
jak rozdrobnioną Difenbachię zaleję alkoholem etylkowy ( ciepłym, lub gorącym) to strychnina zawarta w tej roślinie rozpuści się w nim ?
jeśli go odparuję otrzymam w ten sposób strychninę ?
pliz.. o szybką odp .

15 mar 2007, o 20:37
**

Może się udać. Nie jestem pewien tego, ale spróbuj najpierw na małej ilości, wtedy będziesz miał pewność :wink: Są bodajże jakieś próby na obecność strychniny, ale o tym musiałbyś już odczytać.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

15 mar 2007, o 20:49

jak myślicie da się otrzymać strychninę - przez zalewanie difenbachi alkoholem etylowym, a następnie odparowanie alkoholu

proszę o odpowiedz

19 mar 2007, o 17:44

typowa ekstrakcja alkaloidow, na wortalu byl chyba nawet o tym artykul (nie konkretnie o strychninie, ale wiekszosc alkaloidow ekstrah,uje sie w podobny sposob), zalanie etanolem niestety nic ci nie da, po poierwsze duza zawartosc wody, po drugie w tej roslinie strychnina wystepuje w postaci soli i magazynowana jest w wodniczkach komorkowych

zmiazdzenie, kilka kropli detergentu (nie jest konieczne, niszczy blony komorkowe), ekstrakcja wodno kwasowa, usuwanie zanieczyszczen rozp. nie polarnym, alkalizacja, ekstrakcja rozpuszczalnikiem nie polarnym, odparowanie i otrzymanie wolnej zasady lub otrzymanie soli (do roztworu dodaje sie kwas siarkowy VI lub nasyca sie go gazowym HCl, choc te ostatnie sole czesto sa higroskopijne)

Ostatnio edytowano 19 mar 2007, o 18:49 przez Tryptamind, łącznie edytowano 2 razy

19 mar 2007, o 18:48
@MODERATOR

a na co si strychnina. mam wrażenie, że zależy ci żeby MIEĆ a nie wiedzieć

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

19 mar 2007, o 18:48

strychnina i tak nikogo nie otruje, objawy latwo zinterpretowac, wystepuje w podstawowych testach toksykologicznych (oraz jej metabolity)

19 mar 2007, o 18:51
Post odp.
nicnowego napisał(a):
a na co si strychnina. mam wrażenie, że zależy ci żeby MIEĆ a nie wiedzieć

Całkowicie podzielam sluszna uwagę , może napisz w jakim celu chcesz ekstraktowac :roll:
eko.

20 mar 2007, o 00:27
@ADMINISTRATOR

ee panowie, raczej zabijac nikogo nie bedize... jest duzo prostszych sposobow..

20 mar 2007, o 00:56

np pokrycie wnętrza prezerwatywy sairczanem nikotyny, któy jest używany jako środek owadobójczy, a potem podanie tej prezerwatywy do użycia delikwentowi :D (ogląda się telwizję)

GG:3716505

20 mar 2007, o 13:11
@ADMINISTRATOR

za dużo CIA zagadek kryminalnych Miami ;)

20 mar 2007, o 13:13

tez to ogladalem, tyle ze sole nikotyny nie wchlaniaja sie przes skore ;) chyba ze z dodatkiem DMSO ;)

no ale zaraz ktos wyjedzie z tekstem ze znowu podpowiadam mlodym :roll: ;)

20 mar 2007, o 13:50
Niemam zamiaru nikogo truć strychniną , ani żadną inną trucizną
Poprostu interesuje mnie strychnina, i chcę się dowiedzieć czegoś więcej

20 mar 2007, o 16:58

20 mar 2007, o 20:04
samą satysfakcją by było dla mnie posiadanie strychniny

21 mar 2007, o 01:00
Post odp.
Jedno jest pewne że strychninka w prezerwatywce + np. DMSO i kurna nie zapalisz papierocha po !! a tak btw. samo posiadanie nie jest niczym nadzwyczajnym wiaze sie z ograniczeniami i kłopotliwym rozrachunkiem posiadanej :cry:
eko.

21 mar 2007, o 04:45

istnieje jeszcze eko takie coś jak nielegalne posiadanie i problem rozrachunku odpływa w siną dal ;)

GG:3716505

21 mar 2007, o 16:24
**

Jak uzyskasz wreszcie strychninę, możesz wytruć szczury w piwnicy albo mrówki Faraona, które ostatnio znowu się pojawiają... ewentualnie ćwiczyć syntezy nowych związków organicznych :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

21 mar 2007, o 18:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]