Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Zielona,gruba patyna na Brązie 
Autor Wiadomość
Post Zielona,gruba patyna na Brązie
Witam,chciałbym poradzić się co do patynowania na zielono przedmiotów z Brązu....
Używam patyny która daje "kolor czarny"na brązie,wiem że jest też patyna zielona---chciałbym ją sam przyżądzić,może ktoś zna się na tym?
Druga sprawa,poradzono mi abym brązy wieszał w zamkniętym pojemniku w oparach 90% kwasu siarkowego,powinna pojawić się zieleń.. tak mi poradzono,ale jak długo trzeba trzymać ?
Inna rada to rozpuszczony siarczan amonu w wodzie,żeby włożyć na 12 godzin przedmiot a potem suszyć na powietrzu ...ale jakie proporcje wody i siarczanu amonu?
Może ktoś zna jakieś inne sposoby patynowania na zielono---ale takie sprawdzone,byłbym ogromnie wdzięczny.

21 mar 2007, o 02:19
**

Z tego co pamiętam to wieszanie w oparach ale kwasu octowego z dodatkiem CO2, który można uzyskać przez dodatek do kwasu octowego trochę kredy. A tak w ogóle to polecam książkę S.Sękowskiego Chemia dla kolekcjonera amatora, tam coś było na temat barwienia metali i uzyskiwana efektu sztucznej patyny.

21 mar 2007, o 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]