Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
krzemian strontu 
Autor Wiadomość
Post krzemian strontu
Czy można otrzymać krzemian strontu, jeśli zmieszamy szkło wodne i azotan strontu ?

jakby co tylko normalne odpowiedzi , chyba po to jest to forum ?

11 mar 2007, o 13:23

Trochę własnego zaangażowania w wyszukiwanie na www.google.com i się uda (strontium silicate i masz moc stron na ten temat).

Zerknij również na literaturę zagraniczną
http://www.springerlink.com/content/g33km4564h7r8561/

Tutaj masz pewien opis patentowy
http://www.freepatentsonline.com/7045826.html

Pozdr, AP.

11 mar 2007, o 13:42
@MODERATOR

do szkła wodnego (najlepiej dosyć rozcieńczonego) wlej r-ru azotanu strontu, wytrąci się biały osad.

Na2SiO3+Sr(NO3)2-->2NaNO3+SrSiO3\/

Zawartość naczynia przelej do sączka i przemywaj wodą destylowaną, sprawdzaj obecność jonów NO3- w przesączu przy pomocy mieszaniny 2-3 kropel difenyloaminy i 1-2 kropel stężonego H2SO4. Gdy mieszanina przestanie barwić się pod wpływem przesączu na kolor ciemnoniebieski, przerwij przemywanie i wysusz otrzyany SrSiO3

11 mar 2007, o 15:42

11 mar 2007, o 21:32
@MODERATOR

Ależ proszę. Polecam sie na przyszłość :P

11 mar 2007, o 23:08
jak zmieszam krzemian strontu z kwasem solnym- to otrzymam chlorek strontu ( w postaci drobnych igieł)

czy wie ktoś może jaką temperaturę topnienia ma chlorek strontu ?

a ha , i jeszcze jedno wiecie coś więcej na temat krzemianu strontu , w necie nic nie pisze.. chodzi mi o to ( czy jest trujący, tem.top ...itd )

13 mar 2007, o 18:59

Temperatura topnienia bezwodnego SrCl<sub>2</sub> wynosi 1145K czyli 872*C.

13 mar 2007, o 19:07
@MODERATOR

-Tak, dodając HCl do krzemianu otrzymasz chlorek strontu, ale wytrąci ci się równierz kwas krzemowy.
SrSiO3+2HCl-->H2SiO3\/+SrCl2
-Musiał byś dodawać HCl w obecności jakiegoś wskaźnika kwasowo-zasadowego, gdy zacznie on się przebarwiać (zacznie wskazywać środowisko kwasowe) natychmiast przrwij dodawanie kwasu, osad przesącz. Wyjmij spod lejka naczynz przesączem, roztwór ten możesz zagęścić w celu wytrącenia kryształków a zawartość sączka przemyj wodą destylowaną i włóż do naczyńka z napisem kwas krzemowy.
-Do otrzymanego kwasu krzemowego możesz dodać KOH lub NaOH i otrzymasz szkło wodne.
H2SiO3+2KOH-->K2SiO3+2H2O

14 mar 2007, o 07:46

czy krzemian,chlorek -(strontu ) są trujące ?
wie ktoś może jakie mają właściwości chemiczne i fizyczne ?
POZDRO

Ostatnio edytowano 19 mar 2007, o 17:17 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

14 mar 2007, o 11:47
@MODERATOR

Wszstko jest trucizną i nic nie jest trocizną, tylko dawka o tym decyduje...

Stront nie ma żadnego znaczenia biologicznego dla organizmu. Wchłania się podobnie jak wapń, (może wręcz go w organiźmie zastępować) wbudowywując się w np. tkankę kostną.

14 mar 2007, o 14:39
Wie ktoś może jak otrzymać krzemian bizmutu ze szkła wodnego i z dermatolu ( zasadowy galusan bizmutowy) jest taki problem bo dermatol nie rozpuszcza się w wodzie ,i dlatego zalałem dermatol kwasem solnym , pomyślałem że jakby powstał chlorek bizmutu to po zmieszaniu z kwasem solnym łatwiej by się otrzymało krzemian bizmutu .
Więc zmieszałem , Dermatol, kwas solny i szkło wodne, na dnie powstał żółty osad , nie rozpuszczarny w roztworze wodnym, on bardziej przypominał żółte kryształy , a przecieżkrzemian bizmutu jest koloru białego. Wie ktoś może co to jest ?

I jeszcze takie jedno pytanie jak otrzymać krzemian manganu ? w ten sam sposób jak wyżej ?
sorki że nudzę tak z tymi krzemianami :D
z góry dzięki za odpowiedzi ..
POZDRO

19 mar 2007, o 17:33
Post odp.
Nudzisz fakt niezaprzeczalny :cry: jest coś takiego jak preparatyka wystarczy samemu poczytać !!
no chyba że raymundo napisze w koncu " polecał się na przyszłosc "
eko.

20 mar 2007, o 00:57
@MODERATOR

Do 10g dermatolu dodaj 40 ml stężonego kwasu azotowego, mieszaninę ogrzej, roztwór (jeszcze ciepły) odącz i odstaw do krystalizacji. Otrzymasz kryształki azotanu bizmutu. Rozpuść otrzymane kryształki w w wodzie destylowanej. Do szkła wodnego (najlepiej dosyć rozcieńczonego) wlej r-ru azotanu bizmutu, wytrąci się biały osad.

3Na2SiO3+2Bi(NO3)3-->6NaNO3+Bi2(SiO3)3\/

Zawartość naczynia przelej do sączka i przemywaj wodą destylowaną, sprawdzaj obecność jonów NO3- w przesączu przy pomocy mieszaniny 2-3 kropel difenyloaminy i 1-2 kropel stężonego H2SO4. Gdy mieszanina przestanie barwić się pod wpływem przesączu na kolor ciemnoniebieski, przerwij przemywanie i wysusz otrzyany Bi2(SiO3)3.

Cytuj:
"Więc zmieszałem , Dermatol, kwas solny i szkło wodne, na dnie powstał żółty osad , nie rozpuszczarny w roztworze wodnym, on bardziej przypominał żółte kryształy , a przecieżkrzemian bizmutu jest koloru białego. Wie ktoś może co to jest ?"

A więc z tego co zrozumiałem wlałeś wszystko razem do jednego gara?
Jeśli tak, to napweno wytrącił ci się tam kwas krzemowy, ale skąd zółty kolor- niewiem. Może jakieś zanieczyszczenia?

Cytuj:
I jeszcze takie jedno pytanie jak otrzymać krzemian manganu ? w ten sam sposób jak wyżej ?

to zależy jaką sól manganu masz dostępną. jeśli masz tylko KMnO4, trzebabyło by mangan najpierw sprowadzić na +2 StU(z +7, przez +4 do +2). Dodając do KMnO4 stęż. H2SO4 (reakcję wykonać należy w niskiej temperaturze), powstanie Mn2O7, potem go wysuszyć i prażyć do zmiany barwy na czarną, i dodać HCl. No a potem to już standard, jak powyżej :)
jeszcze jakieś życzenia ??

20 mar 2007, o 17:43
Post odp.
A teraz ładnie podziękuj koledze i napisz cuś o krzemianie kadmu lub rtęci :D
eko.

21 mar 2007, o 04:36
**

jeny nie nabijajcie sie :D kolega ma to samo zainteresowanie co ja robic czyste bezuzytczne zwiazki zeby byly i powiedziec ja to zrobilem :D to nawet fajna zabawa :twisted:

21 mar 2007, o 15:17

Jod mam ale bardzo mało
amoniak ? mam tylko wodę amoniakalną 25 %

pozdro

21 mar 2007, o 21:02
**

no to masz bardzo dobry amoniak bo zazwyczaj wystarcza 25% woda amoniakalna xD

21 mar 2007, o 21:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]