Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Octan miedzi =] 
Autor Wiadomość
Zasłużony dla forum

o.r.s.: złamę któryś tam punkt regulaminu pt. ,,...moderator ma zawsze rację..."

Tego na szczęście nie ma w regulaminie ;) Ale jak poprosisz to bana mogę dać;);) A teraz do rzeczy...

Taki przykład: CaCO3 zalewamy HCl - reakcja zachodzi mimo braku Ca(2+) w r-rze. Analogicznie można zrobić z octanem - na gorąco reakcja może zajść :P
Nom, ale głupotę i tak strzeliłem bo myślałem o przeprowadzaniu reakcji w środowisku kwaśnym [ CaCO3 przejdzie w rozpuszczalne Ca(HCO3)2... ]

24 cze 2006, o 01:26
no wies środowisko kwaśne będzie bo zalewamy kwasem CaCO3
po za tym Ca(HCO3)2 też reaguje z kwasami

24 cze 2006, o 07:06
Zasłużony dla forum

Mówiłem o metodzie z octanemMe + CaCO3 - wyjaśniałem o co mogło chodzić Sękowskiemu w tym co Elmo przytoczył...

24 cze 2006, o 11:55

swego czasu robiłem octan miedzi... najpierw w elektrolizie rozcieńczonego r-ru NaOH na elektrodach miedzianych utleniłem miedź na anodzie do CuO. Scierałem osad po czym zebrałem przemyłem i wrzuciłem do octu. Zadziałało :)

7 lip 2006, o 08:49

7 lip 2006, o 11:16
a jak chcecie malachitu to moge wam załatwic... mieszkam w górskiej turystycznej miejscowości i mam mnówsto w miescie sklepów z minerałami... zorientuje sie w cenach i moge komus zakupic :)
no a co do cen... nie sa az tak wysokie bo swego czasu kupowałem ten malachit...

7 lip 2006, o 12:18

Ja chcę malachit! kocham minerały.. jak byłem na wycieczce to kupiłem sobie niebieski kryształ.. napisane było,że to był ałunit,lecz jak sprawdziłem potem w Wikipedii to ałunity nie przybierają niebieskich kolorów.. :roll: jakas podróba alunitu dobrze,ze tylko 3 zl kosztowalo.. :roll:

7 lip 2006, o 15:19

Ałunit jako minerał jest zasadowym siarczanem glinowo potasowym, który jest bezbarwny, ale barwa może pochodzić od zanieczyszczeń więc to może być ałunit. Wcześniej wspomniany przeze mnie malachit był właściwie azuromalachitem ( czyli jakby połączeniem dwóch minerałów miedzi- azurytu i malachitu) wygląda bardzo ciekawie ale to okaz kolekcjonerski, przez co drogi. Techniczny malachit by mi się przydał- minerały im mniejsze tym tańsze więc okruchy i małe kawałki poszłyby za grosze.
TomaszSzesokut: spore te kawałki? za ile?
marchfa666: do czego ci potrzebny?

7 lip 2006, o 20:58

Malachit chciałbym po prostu bo mi się podoba ten minerał..a taki zwykły techniczny to niewiem jeszcze do czego :roll: :lol:

8 lip 2006, o 17:03
robiłem octan miedzi według przepisu z www.chemmix.artnet.pl , elektroliza poszła dobrze tylko niebieska zawiesina węglanów miedzi przechodziła bez problemu przez sączek(chciałem zalać octem CuCO3)

wiecie jak zaradzić temu przechodzeniu przez sączek?

ps. a może lepiej uzyć K2CO3 albo Na2CO3 mają lepszą rozpuszczalność niż soda oczyszczona

13 lip 2006, o 14:45
Może zastosować elektrolizer z "membraną"(jeśli można to tak nazwać;)), wtedy będziemy mieć po jednej stronie węglan miedzi, po drugiej co innego. Dla pewności można póżniej sprawdzić czy przechodzi przez sączek - jak nie to przepłukać na sączku, a jak przechodzi to przemywanie i dekantacja.

Za "membranę może poszłużyć nam pierwsza lepsza gliniana doniczka. Wystarczy wstawić ją do elektrolizera, wlać trochę elektrolitu do doniczki, resztę do elektrolizera w którym stoi.

14 lip 2006, o 16:29
Czy można zrobic cytrynian miedzi w sposub jak przedstawia poniższy link z octanem?? I czy też powstanął mi niebieskie kryształy bo rostwór jest niebieski!!!

http://www.chemmix.artnet.pl/index.php? ... 006&s3=004

23 mar 2007, o 23:10

mozesz sie spodziewac wielu produktow uboznych, zrob octan a z niego dopiero cytrynian

23 mar 2007, o 23:28
jakie mogął byc produkty uboczne?? :szok:

23 mar 2007, o 23:38

kwas ma spelniac role czynnika kompleksujacego, a kwas cytrynowy niestety dosyc latwo ulega ultnieniu

23 mar 2007, o 23:49
Post Pomysł
Ja zrobiłem elektrolize jak na chemix i od octu dodałem sam węglan miedzi . Nie przelewałem octu do zdiornika w którym była elektroliza!!! Przez to wyszła ni bardziej zatężona substancja!!

27 mar 2007, o 00:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2