Autor |
Wiadomość |
ATB
**
Dołączył(a): 10 lut 2005, o 20:14 Posty: 122 Lokalizacja: bydgoszcz(zachem) :D
|
FeCl3
Witam!! Wiem że FeCl3 pięknie reaguje z miedzią , ale czy tak samo pięknie zaraguje to z cynkiem? Bo jeśli nie to czy można by oddzielić cynk np. wrzucając pył mosiężny do roztworu FeCl3??
_________________ Do we get it? NO! Do we want it? YEAH! This is the new shit.Stand up and admit.
|
30 maja 2005, o 21:28 |
|
|
Anonymous
|
Odpowiedź
Tak nie da sie oddzielić cynku od miedzi, Moim zdaniem powinieneś do pyłu mosiężnego dodać kwasu solnego. Cynk zawarty w mosiądzu rozpuści się w kwasie dając ZnCl2, do ZnCl2 dodaj węglanu sodu, a otrzymany osad wypraż. Otrzymany tlenek cynku możesz zredukować na węglu drzewnym i w ten sposób otrzymasz cynk. Można jeszcze inaczej wydzielić cynk z ZnCl2 poprzez elektrolizę.
|
9 cze 2005, o 19:06 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Tylko że cynk otrzymany przez elektrolizę trzeba przetopić, jeśli chcemy się pozbyć kruchości wodorowej... (na katodzie oprócz cynku zawsze wydzielają się też pewne ilości wodoru powodujące kruchość metalu poprzez rozpuszczanie się w nim)
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
9 cze 2005, o 20:40 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Re: Jasna sprawa
Sam jesteś z Samoobrony, co demonstrujesz zarówno poziomem swojej wiedzy (czego dowodem jest "zaszczytny" tytuł sianopisa) jak i takimi komentarzami.
W tej reakcji następuje utlenianie miedzi jonami Fe3+.
Cu + 2 Fe[3+] -> Cu[2+] + 2 Fe[2+]
Taka sama rerakcja zachodzi z jonami cynku
Zn + 2 Fe[3+] -> Zn[2+] + 2 Fe[2+]
Natomiast z HCl reaguje tylko cynk (wynika to z wartości odpowiednich potencjałów standardowych)
Zn + 2 H[+] -> Zn[2+] + H2
Cu + H[+] -> nie reaguje
Zatem reakcja z FeCl3 i reakcja z HCl to dwie zupełnie różne rzeczy.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
27 cze 2005, o 19:59 |
|
|
Anonymous
|
Ale w końcu wychodzi na to samo.A jak nie wierzysz w mą wiedzę to zadaj mi jakeś pytanie!!Czekam!
// to że wychodzi na to samo nic nie znaczy... A skoro hydroliza FeCl3... to dla ciebie to samo, to ładne świadectwo swojej wiedzy dałeś o.r.s.
|
28 lip 2005, o 14:04 |
|
|
Anonymous
|
Witam
Czy wie ktoś jak zniszczyć zabarwienie tego chlorku na elewacji budynku, bo pies mi wylał go z kuwety jak trawiłem płytki bakelitowo miedziowe.
Pozdrawiam
|
24 mar 2007, o 07:52 |
|
|
JoHn
**
Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51 Posty: 311 Lokalizacja: mam wiedzieć?
|
proponuje (CH3COO)2Pb
zajdzie rekacja 3Pb2+ + 6Cl- ---> 3PbCl
powstaje bezbarwna sol slabo rozpuszczalna w wodzie i zarazem nie bedzie stanowic trucizny :>
jak sie myle to mnie poprawcie
-------
apropo fajne doswiadczenie z fecl3 to jest to z atramentem sympatycznym(link w "doswiadczenia na pokazy") pieknie wychodzi i jest dosc ciekawe
_________________ Farmacja, UM Lublin
|
25 mar 2007, o 13:53 |
|
|
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
|
Chciałes napisać:
3Pb2+ + 6Cl- ---> 3PbCl2
_________________ GG:5774035
|
25 mar 2007, o 15:14 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
Lizanie ściany i tak samo w sobie nie jest zdrowe. Obawiam się tylko że tak mogło to wsiąknąć że i tak kolor zostanie.. zostaną tez pewnie błyszczące kryształki, które moga odpadac i roznosic sie po domu..
|
25 mar 2007, o 16:21 |
|
|
JoHn
**
|
sorki oczywiscie ze tak
|
25 mar 2007, o 19:18 |
|
|
Anonymous
|
po wlozeniu zelaznego przedmiotu do fecl3 pojawia sie obfite gazowanie. jak patrzylem po stronach internetowych nic nie powinno sie takiego dziac ( 2FeCl3 + Fe -> 3FeCl2 ) wiec czemu pojawia sie to gazowanie? czy to przez hydrolize? 2hcl + fe -> fecl2 + h2 wszystko robi sie bruantne. dlaczego? czy to fe(oh)3?
|
27 mar 2007, o 21:14 |
|
|
JoHn
**
|
taka reakcja w ogole nie zachodzi Fe reaguje tylko z kwasami tlenowymi, powodujac obnizenie stopnia utlenienia, np. azotu(w reakcji z HNO3), a sam podwyzsza swoj st. utlenia do +|| [reakcja redox]
FeCl3 otrzymuje sie w reakcji syntezy chloru z zelazem, wtedy zelazo jest na ||| st. utl.
---------------------
Snilo mi sie ze robilem takie cos
Sporzadzilem r-r FeCl3(snilo mi sie ze byl 6 wodny) po czym dodalem C aktywowanego(stal to stop Fe+C). Zaczal sie wydzielac(malo intensywnie) gaz i gdyby nie to ze probowka lekko sie ogrzala moglbym myslec ze to poprostu woda z soli "spowodowała wrazenie wydzielajacego sie gazu"
|
28 mar 2007, o 12:49 |
|
|
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
JoHn w tej reakcji Fe+ 2HCl = FeCl2 + H2 to Wodór jest utleniaczem obniża swój stopien utlenienia z H+1 do H0. Fe metalem szlachetnym nie jest. Więc utlenianie odbywa się z wypieraniem wodoru.
|
28 mar 2007, o 15:48 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
wydziela się wodór, ale przyznajcie że z HCl to Fe niezbyt chętnie reaguje chyba że ze stężonym
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
28 mar 2007, o 16:56 |
|
|
marchfa666
|
No właśnie ze stężonym też tak chętnie nie reaguje..i to jest problem..wrzuć gwoździe do kwasu solnego stężonego to tylko przez chwile będą sie pojawiać pęcherzyki gazu....
|
28 mar 2007, o 18:53 |
|
|
Leland
|
Chetniej reaguje z rozcieńczonym, bo robiłem ostatnio FeCl2 ta metoda i nie wyszło najgorzej. Zalewałem drobny pył Fe rozcienczonym kwasem i zostawiałem na lekkim grzaniu na całą noc i jeszcze troche. Po wyłaczeniu grzania wytracały sie ładne zielone kryształy FeCl2.
_________________ Bole chudiyan, bole kangna
Haai main ho gayi teri saajna
Tere bin jiyo naiyo lag da main te margaiya
|
28 mar 2007, o 19:29 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
opiłki stalowe reagują i to dość intensywnie jak na Fe ze stęż HCl (próbowałem szybko zrobić wodór) i sie pieniło zaczęło dziwnie capić takim metalowym zapachem a po chwili (i nazajutrz rano) roztwór w probówce był żółtozielony i to intensywnie
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
28 mar 2007, o 20:44 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Odsyłam do preparatyki nieorg. podzielam zdanie Lelanda .
Grzanie musi być po ostygnięciu roztworu krzyształy FeCl2 osadzają się na dnie kolby , kolor roztworu bedzie po woli zmienial sie dając wrazenie uzyskania FeCl3- nie sugerowac sie uzyskane zielone kryształy FeCl2 mowia same za siebie
pozdro.
eko.
|
28 mar 2007, o 23:20 |
|
|