Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
czy mozna w ten sposob otrzymac Ca(OH)2 
Autor Wiadomość

Post czy mozna w ten sposob otrzymac Ca(OH)2
Witam
jestem nowy na forum jesli wiec umiesciłem temat w nietym dziale co trzeba to przepraszam. Moje pytanko brzmi: z teoretycznego punktu widzenia w wodzie znajduje sie w wodzie wodorowęglanwapna. który podczas gotowania wody przechodzi w "kamien w czjniku " czyli CaCO3. a podając ten własnie CaCO3 wysokiej temperaturze otrzymamy CO2 i CaO który w połączeniu z woda da nam Ca(OH)2. oczywiscie podczas gotowanie wody wytrącaja sie tez inne węglany. ale pomijac to czy moża w ten sposób otrzymać wodorotlenek wapnia? oczywiscie nie najwyrzesz jakosci
pozdrawiam

25 mar 2007, o 14:50
@MODERATOR

teoretycznie jak najbardziej bylo by to zmoliwe
praktycznie - nie bardzo - poniewaz rozklad termiczny CaCO3 do CaO to jakies okolo 950 stopni C

po jak mowisz podczas gotowania twardej wodu zawierajacej wodoroweglan wapnia, reaguje on z CO2 rozpuszczonym w wodzi i tworzy nie rozpuszczalna sol weglan wapnia tak zwany kamien kotlowy

teraz musial bys wylac wode, wysuszyc powstaly kamien, zeskrobac i przeniesc od tygla - wysuszyc, a pozniej prazyc w temp okolo 950 stopni C az do calkowitego zaprzestania wydzielania sie CO2

a nastepnie rozpuscic to w wodzie

wszytko ladnie
ale... 950 stopni bedzie trudno Ci uzyskac
2. straszne ilosci energii to pochlonie
3. wydajnosc reakcji prawdopodobnie bedzie mniejsza niz 1%

25 mar 2007, o 15:01
**

Jezeli szukasz sposobu by ca(oh)2 otrzymać to dobrym wyjściem jest węglik wapnia, ale dobrej czystości musi być bo pelno syfu będzie, uwazaj tez na łatwopalny acetylen.

CaC2 + 2H2O -> C2H2 + Ca(OH)2

Obrazek

25 mar 2007, o 15:34
@MODERATOR

W wodzie, nawet twardej i tak tego wapnia jest tyle co kot napłakał, no i ten rozkłąd termiczny to chyba w specjalnym piecu by ci tylko wyszedł. W budowlanych masz gotowe CaO i Ca(OH)2 (wapno palone i gaszone/hydratyzowane), tylko ze troche to spore ilosci ale i tak tanio

albo jak wyżej wspomniano węglik wapnia, czyli karbid. Tylko nie w domu, bo będzie niezłe bum jak ci acetylen się zapali..

25 mar 2007, o 16:11

Jam mam 250 kg hydratyzowanego, jak chcesz to mogę odsprzedać (chyba chcesz małe ilości). Posiadam też kilka innych odczynników. Jeśli już Ci tak zależy to proponuje rozkład termiczny CaCO3, ja kupiłem kiedyś w zakonie Bonifratrów, czystość spożywcza po 2,5 za 100 gram (bodajże od nadkwaśności).

Pozdrawiam

25 mar 2007, o 16:29
**

i jak robisz z karbidu i C2H2 chcesz odprowadzac wezem to nie kupuj w markecie bo było napisane ze z zastawkami, a bez zastawek był.. do dzis mam kawałek kolby w ścianę wbity....

Obrazek

25 mar 2007, o 17:47

Przypomnial mi sie pewien wypadek w labie jak próbowałem sprawdzic jak spala sie C2H2.Jednak do plomienia dostala sie wieksza ilosc niz trzeba i(....)wkazdym badz razie malo brakowalo.
Jeżeli wybierzesz sposób z karbidem to szczególnie zwracaj uwage na BHP i niewazne jak szczelna masz instalacje to ochrona oczu jest obowiazkowa 8)

25 mar 2007, o 18:47
Post odp.
Totalnie nie widze tu zadnej ekonomii :roll:
szkoda karbidu do tego celu a acetylen można inaczej spożytkowac np. wytrącając sole :wink:
W ogrodniczym kupisz tzw. wapno do bielenia drzewek op. po 1 -3kg. w cenie 4-12zł
toć to Ca(OH)2 o czystości tech. bo zawiera dodatek dekstryny jako lepiszcz :wink: najprościej bedzie kupić niż bawic sie w uzyskiwanie z kamieni kotłowych :?
eko.

25 mar 2007, o 23:19

odrazu zaznacze bo wczesniej niezan\znaczyłem niechce w domu otrzymywac Ca(OH)2 ani nigdzie indziej tylko tak sie spytałem z czystej ciekawośc dzieki wszystkim za pomoc.

26 mar 2007, o 16:50
**

eko jakie ty sole acetylenem wytrącasz :D:D :wink:

Wiadomo jakie i do czego :wink: /eko.

Obrazek

26 mar 2007, o 17:15
Sądzę, że pewnie acetylenek sodu, przydatny do syntez ;). Może ktos wie, czy używa się jeszcze karbidu do produkcji przemysłowej acetylenu, czy już tylko się metan utlenia?

26 mar 2007, o 18:29

Pewnie zależy od zakładu chemicznego i państwa (czy ma spore złoża karbodu).
Utlenianie metanu?
Z metanu to albo z jakimś katalizatorem albo chlorkowanie, reakcja Wurtza, doprowadzenia do dihalogenku i reakcja z KOH. Ale wątpie czy opłaca się im bawić w takie duperele, bo wydajność spada na każdym kroku.

Idioci ciągle od nas odchodzą...

30 kwi 2007, o 17:10

A nie można zrobić wodorotlenku wapnia takim sposobem:

CaCl2+NaOH=Ca(OH)2+NaCl

NaCl rozpuści się a Ca(OH)2 pozostanie jako osad, później tylko odsączyć, przepłukać czystą H2O i gotowe.

25 lip 2007, o 13:11
**

A nie można zrobić wodorotlenku wapnia takim sposobem:

CaCl2+NaOH=Ca(OH)2+NaCl

NaCl rozpuści się a Ca(OH)2 pozostanie jako osad, później tylko odsączyć, przepłukać czystą H2O i gotowe.

Wydaje mi się, że jak najbardziej można....

25 lip 2007, o 16:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]