Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Ratujmy Dolinę Rospudy 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

PS czy to też są wywody twojego nauczyciela od geografii? Pozdawiam :)

jeżeli to do mnie to nie :]

jeżeli zaś chodzi o karę to Polska i tak ją zapłaci bo jest zobowiązana do "zrobienia" jakiejś tam trasy której odcinkiem jest autostrada przez rospude, jeżeli się opóźni i poprowadzą inaczej to nie zapłaci z niszczenie natury a za niewywiązanie się z umowy...

teoretycznie ten odcinek dorgi mógł by biec nie przez rospudę ale ciekaw jestem czy Wy w takiej sytuacji oddali/sprzedali byscie swoją ziemie aby staneła na niej autostrada 50 metrów od Waszego domu, a Wasze nie zabudowane działki stracą możliwość być budowlanymi[nie można wybudować domu tylko mały letni o jakiejś tam małej powierzchni] i staną się rolnymi, ja nie chciałbym być w tej sytuacji...

22 mar 2007, o 16:42

Ja sie nawet zastanawialem czy tam nie jechać .Powiem Wam w zaufaniu ze zieloni placili alpinista po 400zl za dniowke a praca polegala na wchodzeniu na drzewa jak pojawialy sie media.

22 mar 2007, o 19:57

jeżeli zaś chodzi o karę to Polska i tak ją zapłaci bo jest zobowiązana do "zrobienia" jakiejś tam trasy której odcinkiem jest autostrada przez rospude, jeżeli się opóźni i poprowadzą inaczej to nie zapłaci z niszczenie natury a za niewywiązanie się z umowy...

cokolwiek poprzekręcales fakty...

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

22 mar 2007, o 20:17
@MODERATOR

być może nie jest dkoładnie tak z karą za opóznienie, ale tak gdzieś słyszałem a nie sprawdzałem tych info.

22 mar 2007, o 21:40

Ja sie nawet zastanawialem czy tam nie jechać .Powiem Wam w zaufaniu ze zieloni placili alpinista po 400zl za dniowke a praca polegala na wchodzeniu na drzewa jak pojawialy sie media.

dobrze sprawdź, bo ja słyszałam o znacznie wyższych kwotach za "dniówkę", a mieszkali w najlepszych hotelach, na drzewa włazili tylko wtedy, gdy media chciały zrobić o ekologach materiał...

ile jeszcze bzdur, podobnych do tych dwu powyżej, jeszcze słyszałam... nie ma to, jak dobre źrodło informacji ;)

$13rg1ej napisał(a):
być może nie jest dkoładnie tak z karą za opóznienie, ale tak gdzieś słyszałem a nie sprawdzałem tych info.

tak dokładnie, to wszystko poplątałeś ;)

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

23 mar 2007, o 08:17

kolega tam spadl z drzewa tak ze wydaje mi sie ze znam stawki :P

23 mar 2007, o 08:51

kolega tam spadl z drzewa tak ze wydaje mi sie ze znam stawki :P

o, tak, to na pewno wszystko wiesz, wszystko ci opowiedział ;) tylko ciekawe dlaczego jest to niezgodne z prawdą...? :roll:

23 mar 2007, o 22:08
@MODERATOR

Tyle osób mnie pyta o stanowisko w sprawie awantury z Doliną Rospudy, że uległem i piszę. Temat jest zresztą dość ciekawy. Jeszcze tydzień temu nie byłem pewien, jak to właściwie jest? Oczywiście, pryncypialnie każdy normalny człowiek wie, że jak coś robią zieloni, to znaczy, że jest to kompletne wariactwo. Są to normalne świry, które np. protestują przeciwko budowie mostu Józefów-Konstancin (2 km przez Wisłę) w wyniku czego jadąc do Konstancina muszę zamiast 4 km pokonać 40 km tym samym znacznie bardziej niszcząc środowisko (jeśli przejazd samochodu w ogóle je niszczy, oczywiście).

Te świry walczą ponadto z globalnym ociepleniem zamiast się cieszyć, że wreszcie będzie cieplej. Oczywiście za 5oo lat, gdy juz będzie o te 5°C cieplej i zacznie się faza oziębiania,, ówcześni ekolodzy zaczną równie bohaterską walkę z globalnym oziębieniem, strasząc naszych potomków wizją lodowców na Saharze.

Jak mawiał książę Kropotkin: "Cel niczym - ruch wszystkim". Obecnie więc zieloni wzięli się za Rospudę i ruszają się całkiem żwawo. A ja zainteresowałem się sprawą - bo z faktu, że świry coś popierają, nie wynika, że sprawa jest niesłuszna; raz na jakiś czas świrom też zdarza się mieć rację...

Nie tym razem! Okazało się (jak napisał w ostatniej ANGORZE miejscowy przewodnik) ta szosa wcale nie biegnie przez jakiś dziewiczy las, tam są normalne wysypiska śmieci, najbliższe rezerwaty i miejsca lęgowe rzadkich ptaków są o kilka kilometrów od tej szosy, przeprowadzenie drogi przez Raczki jest nie tylko dłuższe (obejrzałem to i na mapie i przez GOOGLE-Earth i w dokładnym atlasie) i ekolodzy łżą w żywe oczy, że to o 3 km krócej) ale ponadto trzeba by powysiedlać sporo ludzi... i też podniszczyć przyrodę.

Co zabawniejsze: plany przepuszczenia szosy tak, jak ma iść, były dawno zatwierdzone i przez ekologów i przez ekspertów Komisji Europejskiej (która teraz jest podbechtywana przez ekologów, a w Brukseli jest taki bałagan, że polski urzędnik nawet sobie tego wyobrazić nie potrafi bałagan nie dlatego, że są tam bałaganiarze, przeciwnie, lecz dlatego, że są tam setki tysięcy podobnych spraw; centralizm, centralizm...).

W sumie: zieloni, jak zwykle, zrobili sprawę tam, gdzie jej nie ma. Być może ich szefowie liczyli na to, że jak zwykle wręczy im się ze 100 (czasem do 500) tysięcy dolarów, by sie odczepili. A być może ich podpuszczono, by odwrócili uwagę ludzi od np. Raportu o WSI albo problemów z gospodarką... Kto wie?

Natomiast referendum w tej sprawie to kompletny kretynizm. Oczywiście Władzuchna ogłosiła to referendum, by pozbyć sie odpowiedzialności, na zasadzie: To nie my, to L*d zdecydował!. Nie za to płacimy pensje p.Premierowi, p,Ministrowi, p.Wojewodzie i całej czeredzie pomniejszych urzędasów! To oni są od podejmowania decyzyj. (to nie błąd ortograficzny JA tak piszę!).

Precz ze spychotechniką! Od kiedy o prowadzeniu szosy ma się wypowiadać rolnik spod Białej Podlaskiej (Podlasie ale 200 km od Rospudy!) czy babcia-emerytka spod Kamiennej Góry! To już sensowniej byłoby, by wypowiadali się jeżdżący tą droga Litwini i Estończycy! Jeśli mają się wypowiadać zainteresowani. A nie powinni... Decyzje powinni więc podejmować urzędnicy. Ci nie zainteresowani.

Pytanie: czy tacy jeszcze są?

Tak czy owak: dość tego kunktatorstwa! Budujcie wreszcie, ludzie, tę szosę! Nie ustępować chamstwu!

Pan Konrad Berkowicz namalował bardzo ładną wstążeczkę w kształcie szosy; zieloni mają zieloną to my będziemy mieli asfaltową! Byuć może uda Mu sią ju umieścić. Jeśli się uda, proszę pobierać ją z tej strony i umieszczać w miejscach uznanych za właściwe.

I nasze będzie na wierzchu!

tu znajdziecie wstążki o których mowa: http://berkowicz.nazwa.pl/konrad_berkow ... a_rospudy/

a JKM popieram !

23 mar 2007, o 22:53

jeżeli popierasz tak chorego umysłowo człowieka to mnie rozczarowałeś....

Obrazek
weź udział:

24 mar 2007, o 00:16
@MODERATOR

zgadzam się z nim w tym konkretnym przypadku i kilku innych, ale szczegółowo jego poglądów nie znam. Jednak nie uważam że jest chory umysłowo dlatego że ma takie poglądy a nie inne.

24 mar 2007, o 00:38

ja kiedyś czytałem dużo jego felietonów, dlatego uważam, że jest tak samo zdrowy jak sam macierewicz.

PS co do obwodnicy, ja też jestem za, ale z ominięciem tej doliny :)
czy to tak dużo?

Obrazek
weź udział:

24 mar 2007, o 02:06

Post Ratujmy Dolinę Rospudy
łatwo wam jest mówic na ten temat, tylko że widze że nie znacie pewnych faktów, tak się składa że mieszkam niedaleko augustowa. Nie wiem czy uśmiechało by wam się słuchac, wiadomości że kogoś potrącili, czy że tir w dom wjechał, często ofiarami padają znajomi, dlatego augustowianie coraz bardziej pragną obwodnicy, tym bardziej że jest już w planach od (teraz uwaga) 10 lat, większośc z was podejrzewam że nawet nie wie gdzie to jest, tak samo jak ekolodzy którzy po przyjeździe do augustowa pytali się ludzi gdzie jest DR (śmiech na sali). Nie wspominam już tematu elektrowni atomowej w Polsce bo mnie głowa zaczyna bolec (są plany i fundamenty), a najśmieszniejsze jest to że za takie planowanie płacimy my- podatnicy i nawet o tym nie wiemy. Nie jestem za zniszczeniem tego pięknego rejonu (mimo że nieprzyjazny) ale za podjęciem jakiś stanowczych planów.

24 mar 2007, o 18:30

cóż, wiem, to bardzo przykre, ale to jest właśnie ten problem, rząd się szczyci budową 6 km autoetad w ciągu roku....

U mnie 30 kilka km drogi ekspresowej budują 18 lat, żeby nie unia europejska to pewno data oddania jej do użytku byłaby w XXII wieku...

w lecie oddano do użytku pierwsze 8 km, była feta z udziałem wiceministra...

Obrazek
weź udział:

24 mar 2007, o 22:59

Mysle ze Korwin ma racje (zmienilem zdanie bo tylko krowa go niezmienia) ale dalej uwazam ze chodzi o kase tym razem zielona :) .Tak mi sie wydaje ze gdyby sie przyjrzeć trasie proponowanej przez ekologow zobaczyli byśmy duzo dzialek ktore niedawno zmienily wlasciciela i w razie wywlaszczenia zyskaly by sporo na wartosci.Rozpuda jest po to zeby pokazac ile zamieszania mozna zrobic w imie ochrony przyrody i jak sie pozniej pojdzie porozmawiac z wlascicielem firmy o sponsoringu ekologii mozna podac przyklad rozpudy ipowiedziec ze jego prodykcja w zasdzie tez jest nieekologiczna.

25 mar 2007, o 09:17

ciekawi mnie gdzie byli obrońcy ekologów i zielonych w czasach, gdy zabierano się a projektowanie trasy, za konsultacje i wykup ziemi. Wtedy można było coś zrobić. Ale nie... Wszystko jest gotowe do budowy, no to zabieramy się za ochronę przyrody. To jest po prostu nieuczciwe.

25 mar 2007, o 22:51
@MODERATOR

Cytuj:
Co zabawniejsze: plany przepuszczenia szosy tak, jak ma iść, były dawno zatwierdzone i przez ekologów i przez ekspertów Komisji Europejskiej (która teraz jest podbechtywana przez ekologów, a w Brukseli jest taki bałagan, że polski urzędnik nawet sobie tego wyobrazić nie potrafi bałagan nie dlatego, że są tam bałaganiarze, przeciwnie, lecz dlatego, że są tam setki tysięcy podobnych spraw; centralizm, centralizm...).

z tekstu powyżej :P

25 mar 2007, o 23:33

jak już wyżej wspominałem, dosyć się felietonów tego pana naczytałem, aż miałem dosyć, bo ile można czytać steku bzdur za każdym razem? Jeśli on nie ma o czymś zielonego pojęcia, to niech się nie wypowiada, zwłaszcza w imieniu naukowców! Bo o nauce to dopiero nie ma pojęcia, zwłaszcza o jej obecnych osiągnięciach. Niestety w robieniu wody z mózgu pan JKM jest jednym z przodowników: nie wiem czegoś - wymyślam swoje nowe teorie. A pan JKM jest zbyt przesiąknięty obsesją, by te teorie miały głębszy sens... :roll:

Obrazek
weź udział:

26 mar 2007, o 09:08
Ja natomiast bardzo lubię felietony JKM, wiele z jego pomysłów wydaje się sensownych, co nie znaczy że wszystkie są możliwych do realizcji. Jak już w politycy musi być jakiś ekstremizm to liberalizm UPRu wydaje mi się o wiele sensowniejszy od populizmu Samoobrony czy LPRu. Dużo też u mnie JKM zyskuje dzięki swojemu zaangażowaniu w brydża, w czym się o wiele lepiej realizuje niż w polityce. Co do całej tej kwestji z doliną Rospudy to zastanawia mnie jedna sprawa. Dlaczego w mieście w którym od lat jest taki problem z tirami i z ofiarami przez nie spowodowane nie ma kładek dla pieszych i świateł. Gdyby spróbować zmienić to w mieście, to ludzie mogli by poczekać ze dwa lata na obwodnicy która by nie była drogą z najlepszymi widokami w europie. Ale niestety w Polsce "się nieda".

26 mar 2007, o 15:24

Post Re: Ratujmy Dolinę Rospudy
Skrzat napisał(a):
(...)jest już w planach od (teraz uwaga) 10 lat (...)

Z tego co ja wiem, to od 13 :P .
Całego tematu nie czytałem, ale powiem wam, że skoro było to w planach, zanim wstapiliśmy do uni, to unia nic nie ma do gadania. Im szybciej to zbudują tym lepiej. A ci ekolodzy to debile, którzy tylko czekają na okazje do 'sławy'.

26 mar 2007, o 15:36

Ja natomiast bardzo lubię felietony JKM, wiele z jego pomysłów wydaje się sensownych, co nie znaczy że wszystkie są możliwych do realizcji.

I całe szczęście, faszyzm już przerabialiśmy...

Obrazek
weź udział:

26 mar 2007, o 19:53
To chyba tak niezbyt dokładnie czytałeś te felietony. Faszyzm jest to nazistowski ustrój totalitarny. Gdzie w przemyśleniach JKM trafiłeś na elementy systemu totalitarnego, bo ja nigdzie nie znalazłem niczego takiego. Jako liberał jest za pełną wolnością i odpowiedzialnościa jednostki, nie za kontrolą i unifikacja, do czego dążą systemy totalitarne. Może nie zgadzam się z jego pomysłąmi w kilku sprawach (na przykład tą poruszaną w tym temacie), ale uwazam, że ogólny cel jego działalności jest słuszny.

27 mar 2007, o 12:29

we Włoszech też był

27 mar 2007, o 15:00
Moje przejęzyczenie, faszyzm jest to nacjonalistyczny totalitaryzm, był nie tylko w Niemczech i Włoszech ale też w Hiszpanii i Włoszech.

27 mar 2007, o 16:31

To chyba tak niezbyt dokładnie czytałeś te felietony. Faszyzm jest to nazistowski ustrój totalitarny. Gdzie w przemyśleniach JKM trafiłeś na elementy systemu totalitarnego, bo ja nigdzie nie znalazłem niczego takiego. Jako liberał jest za pełną wolnością i odpowiedzialnościa jednostki, nie za kontrolą i unifikacja, do czego dążą systemy totalitarne. Może nie zgadzam się z jego pomysłąmi w kilku sprawach (na przykład tą poruszaną w tym temacie), ale uwazam, że ogólny cel jego działalności jest słuszny.

Raczej nazizm to jest faszystowski ustrój totalitarny, narodził się z faszyzmu

Obrazek
weź udział:

27 mar 2007, o 17:16

może był i w hiszpanii ale z histy jestem zielony ;) wiem że faszyzm był we włoszech a w niemczech sie przekształcił w nazizm

27 mar 2007, o 21:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona