Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
octan benzylu?? 
Autor Wiadomość
Post octan benzylu??
mam pytanie bo z jednym preparatem a bynajmniej po co na co...dp pgrzanegp alkoholu benzylowego i kwasu octowego dodajemy NaCl. ktory wytrzasamy i oddziela sie warstwa organiczna a pozniej przemywamy wodnym NaHCo3 i suszymy MgSo4. i po co dodawac chlorek metylenu ??? prosze...o pomoc..:(

1 kwi 2007, o 17:39

Proszę, powiedz jasno, o co pytasz, o dodanie NaCl, czy chlorku metylenu?

2 kwi 2007, o 15:58
CHodzi mi ogolnie...czemu sluzy...przemywanie roztworem NaCl czy chodzi o to by oddzielic warstwe organiczna?? ale w jaki sposob to sie dzieje..jzeli to sie tak dzieje... i pozniej jest wzmianka...jezeli rodzielenie bedzie nieefektywne nalezy dodac chloru metylenu do mieszaniny...i czemu to sluzyc..i w jaki sposob to sie dzieje..

2 kwi 2007, o 17:57

NaCl dodaje się po to, żeby podczas przemywania nie tworzyła się emulsja między warstwą wodną a organiczną. Solanka ma większą gęstość (i przy okazji moc jonową), co ułatwia rozdzielenie warstw. Jeśliby jednak to nie było efektywne dodaje się jakiegoś rozpuszczalnika, który wiadomo, że nie miesza się z wodą. Dichlorometan jest takim rozpuszczalnikiem. Po mojemu lepiej by było dodać eteru dietylowego, bo jest lżejszy od solanki, ale pewnie CH2Cl2 działa równie dobrze.

2 kwi 2007, o 20:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]