Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
CuSO4 + H3PO4 
Autor Wiadomość

oczywiscie, slina obcego ;) a tak powaznie to nie ma chyba substancji ktore przezeraja wszystko, do konkretnych zeczy uzywa sie konkretnych substancji, FeCl3 trawi miedz, ale z tworzywem czy szklem juz sobie nie poradzi, HF wrecz odwrotnie, wypadalo by dodac jeszcze jedne czynnik, mianowicie czas

Ostatnio edytowano 20 mar 2007, o 20:01 przez Tryptamind, łącznie edytowano 1 raz

20 mar 2007, o 20:00

yhm rozumiem :) o HF to wiem bo akurat czytalem :) oka to tyle dzieki za odpowiedzi, smieszy mnie jedynie takie cos ze krew obcego to kwas, albo wlasnie w filmie skazany na smierc to co pokazali :>

20 mar 2007, o 20:03
tylko H3PO4 jest dość żrący

Witam,
Od kiedy kwas fosforowy (V) jest żrący??

20 mar 2007, o 20:44

Post dziś
kubatron może zanim sie zaczniesz śmiać to sprawdź chociaż w teorii :?
____
Dziś wieczorem odbieram siarczan miedzi. NIe chciało mi sie kupować kwasu fosforowego, a jedynym znanym mi produktem który go zawiera jest coca-cola, więc jej użyję. Zresztą w filmie użyli bardzo zanieczyszczonych substratów.
Po 20-21 napisze co mi wyszło z reakcji: zmieszania kwasu fosforowego (cola) z siarczanem miedzi (cz.d.a.), potem wrzucenia do produktów gwoździa stalowego.

3 kwi 2007, o 16:34

Witam,
Od kiedy kwas fosforowy (V) jest żrący??

od tej samej chwili, od której ma kwaśny smak, ale nie sprawdzaj językiem...

Obrazek
weź udział:

3 kwi 2007, o 17:04

Post REAKCJA
zgodnie z zapowiedzią:

Dośw.:
1) do probówki wsypałem do wysokości około 0,5cm siarczanu VI miedzi II i dolałem podobną objętość coli. Nie zauważyłem, aby zachodziła jakaś reakcja. Nic się nie działo. Zniechęcony, wrzuciłem gwóźdź (stalowy 2cm).

2) Podobnie zrobiłem z kolejną probówką, z tym że każdego składnika było 2 razy więcej.

3) W trzeciej probówce 3x więcej niż w pierwszej (znaczy sie gwóźdź jeden).

4) Do trzeciej na wszelki wypadek wlałem samą cole, wrzuciełem gwoździa.

Obs.:
Po 20 minutach wracam. I zaskoczony widzę, że w pierwszych 3 probówkach gwoździe są całkowicie pokryte rdzą. Na dnie leżało jeszcze sporo siarczanu miedzi, który nie przereagował. W czwartej probówce gwóźdź nie zmienił się

Wnioski.:
stal rdzewieje pod wpływem produktów reakcji siarczanu VI miedzi II oraz kwasu fosforowego V.
Reakcja soli z kwasem zachodziła powoli, zaś metal rdzewiał szybko, a w filmie reakcja została zostawiona na ok. tydzień.
W filmie składników było po 50-75ml, z czym bohater zrobił 2 rundki, a więc po 100-150ml na 2 tygodnie. Według mnie daje to spore szanse na utlenienie najwyżej centymetrowej grubości blachy stalowej.
Jedyną fikcją filmową była gwałtowność reakcji (intensywne pienienie się).

Jak ktoś by bardzo chciał to mogę wysłać fotkę, acz niechętnie.

3 kwi 2007, o 20:28

Centymetra stali w życiu tym nie utlenisz. Zobacz na jaką powierzchnię się to rozlało i policz ile to gram żelaza.

3 kwi 2007, o 21:25
@MODERATOR

A czy gwoździe nie pokryły się przypadkiem warstwą miedzi?
Cu(2+)+Fe(0)-->Fe(2+)+Cu(0)

3 kwi 2007, o 21:39

hmm...zastanawiam się nad jednym, kwas fosforowy istnieje w postaci stalej? :roll: nie wiem nie widzialem w stalej ale jesli tak to ok :) a tak pozatym to sa jakies zwiazki naprawde silnie zrace co potrafia przezrec metal i inne rzeczy?=)

Jest cała masa ale nie ma uniwersalnego środka jak nadmienił kol. Tryptamind. HF jest stosowany do usuwania warstwy Al2O3 z aluminium w czasie jego obróbki, a tak to jest dość słabym kwasem i chyba (powtarzam chyba) stali nie zeżre bo ją pasywuje. z kolei H2SO4 jest kwasem silnym i zżera dużo różnych rzeczy nawet metale ale i tak wiele z nich się w nim (kwasie) pasywuje. H2SO4 dodatkowo zwęgla substancje org., ale np. polietylenu Ci nie ruszy (bo nie rusza) z kolei są RO które PE rozpuszczą a metalu ni chu chu bo RO z reguły z metalanie nie reagują. to tyle ode mnie

3 kwi 2007, o 21:45

chłopie, umiem rozróżnić zardzewiały gwóźdź od pokrytego miedzią, wierzaj ty mi :wink:

słuchajcie, czy kwas fosforowy V może się rozkładac na powietrzu, w pokojowej temperaturze? Albo może się ulatniać?

3 kwi 2007, o 22:38

nowa hipoteza. to co tam oglądaliście pokryło się miedzia (mikroogniwa) co przyspieszyło korozję. ale nie wierzcie w to co zobaczycie w filmach

4 kwi 2007, o 14:07

toż już to pisałem, gdzieś na początku: aktywacja metalu bardziej aktywnego na zasadzie mikroogniwa :)

Obrazek
weź udział:

4 kwi 2007, o 15:00
a tak swoją drogą to biorąc pod uwagę, co studneci na laborkach z nieorganicznej wylawają do zlewu non stop przez conajmniej pól roku na jednej pracowni to aż dziw bierze, że do tej pory nie wyżarło rur, jeśli już idziemy tym tropem..

6 kwi 2007, o 23:48
@MODERATOR

oui - po pierwsze na lab. powinny byc zbiorniki na zlewki ktore pozneij ida do utylizacji
a po drugie zlewy oraz rurociag od laba powinien byc zrobiony z tworzyw nie korodujacych [ ceramika czy jakies tworzywo sztuczne ]

7 kwi 2007, o 11:17

A ta reakcja zajdzie tylko w tym konkretnym przypadku, czy z innymi siarczanami też? Np. CaSO4 (zaprawa gipsowa) ?

15 kwi 2007, o 19:36

istnieje - to białe, rozpuszczalne w wodzie kryształki...

15 kwi 2007, o 21:25

NIe wiem, co masz na myśli. Moze jaśniej? :P

PS: Domyślam sie, że gx odpowiedział na moje pytanie, które równoczesnie usunąłem:
czy istnieje związek zawierający siarczan miedzi II w domowym (więziennym) gospodarstwie?

15 kwi 2007, o 22:06

w Prison Break michael nie uzyl reakcji H3PO4+CuSO4 tylko
(i tu moje zdziwienie) Cu3(PO4)2+H2SO4 (w stęż 6%)

chodzilo mu o to zeby z 6% H2SO4 zrobic 50% H3PO4

mam film na kompie to sie dokladnie tej reakcji przyjrzałem, przeprowadzilem ja i wszystko sie zgadza

jak nie wierzycie to sobie sciagnijcie odc. o nazwie Cute Poison i sie przygladnijcie

chodzilo mu o to zeby nie przezrec tej rury calkowicie tylko zeby ja skorodowac i zeby mozna ja ,,skruszyc"

no to chyba tyle.

Pzdr

75:15:10 i... wszystko jasne!!!

16 kwi 2007, o 14:31

0:17:40
Siarczan (VI) miedzi.

0:17:42
Kwas fosforowy (V)...

0:17:46
...reaguje silnie w reakcji z siarczanami...

Bo tak w ogóle to ja też się przyjżałem :wink:
w jego notatkach była strzałka w obie strony przy tej reakcji, więc może być to i to.
A kwas siarkowy też nie powoduje korozji stali?
Jak już pisałem wypróbowałem reakcję CuSO4+H3PO4 i metal korodował.

A tak w ogóle kwas siarkowy jest kwasem mocnym, w przeciwieństwie do fosforowego.

PS. jak ktoś jest ciekawy, to to jest 4 odc. 1 serii.

16 kwi 2007, o 16:19

W internecie znalazłem takie coś "Phosphoric acid and copper (II) sulphate as a combined etchant..." - codzi (chyba) o to, że kwas fosforowy w połączeniu z siarcznem miedzi(II) tworzy wytrawiacz.
A co do prison break'a tą rurę i tak wymienili.

22 kwi 2007, o 21:25

czytam sobie ten temat i rozsmieszyl mnie koleś(kubatron) który skład substratów tej reakcji wysnuł na podstawie... nazwy odcinka:D
Cytuj:
Na sto procent kolego chodzi o kwas fosforowy (V) i siarczan (VI) miedzi (II) i ogladnij sobie odcinek 4 sama nazwa CUTE POISON i masz tu CU - miedz, PO- od kwasu fosforowego I - jest przerywnikiem i SO - od siarczanu (VI) miedzi Wink wszystko jasne? jak nie to wlaczcie sobie odcinek 4 okolo cos pod 16 minute Wink A co do tego mi chodzi dokladnie o to jak ja jestem na 2 roku technikum chemi(...)
a tak na marginesie to w technikum nie ma jezyka angielskiego? Bo jesli jest to chyba ten pan sie nie przykłada:D

29 kwi 2007, o 16:01

A czy siarczan miedzi nie jest tu katalizatorem ??
W jakiejś książce widziałem doświadczenie 'otrzymywanie wodoru': do probówki z octem spożywczym dodawało się opiłków żelaza i trochę roztworu CuSO4. Po chwili zaczynał wydzielać się wodór.
W tym przypadku jest podobnie, tylko zamiast octu mamy kwas fosforowy.

30 kwi 2007, o 12:55

mikroogniwa. żelazo wypiera miedź z roztworu, tworzą się drobinki miedzi na żelazie, które tworzą mikroogniwa z żelazem, a to przyspiesza reakcję. ja i DMChemik o tym pisaliśmy już

30 kwi 2007, o 21:26

czytam sobie ten temat i rozsmieszyl mnie koleś(kubatron) który skład substratów tej reakcji wysnuł na podstawie... nazwy odcinka:D
Cytuj:
Na sto procent kolego chodzi o kwas fosforowy (V) i siarczan (VI) miedzi (II) i ogladnij sobie odcinek 4 sama nazwa CUTE POISON i masz tu CU - miedz, PO- od kwasu fosforowego I - jest przerywnikiem i SO - od siarczanu (VI) miedzi Wink wszystko jasne? jak nie to wlaczcie sobie odcinek 4 okolo cos pod 16 minute Wink A co do tego mi chodzi dokladnie o to jak ja jestem na 2 roku technikum chemi(...)
a tak na marginesie to w technikum nie ma jezyka angielskiego? Bo jesli jest to chyba ten pan sie nie przykłada:D

Głupiś.
A w ogóle oglądałeś ten odcinek? :? to może ci nieco przybliżę:
Michael Scofield złamał prawo, aby dostać się do więzienia, w którym czeka na egzekucję jego niewinny brat. Na swoim ciele wytatuowuje zakodowany plan ucieczki.
I właśnie część jego tatuaża, mówiąca o tej reakcji, którą miał przeżreć pewną rurę, była napisem "cute poison". Jak na to patrzył to się nawet podświetliło (znaczy na filmie, rozumiecie, dla widzów) Cu, PO i SO.
Teraz rozumiesz?

1 maja 2007, o 21:18

no dobra niech będzie:) nie oglądam tego więc moge nie wiedziec... tylko tak mi to smiesznie zabrzmiało:)

1 maja 2007, o 23:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona