Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Wartościowości 
Autor Wiadomość

Post Wartościowości
Mam takie głupie pytanie co to są w ogóle te wartościowości tylko nie mówcie mi, że liczba wiązań chodzi mi o sam pierwiastek lub związek chemiczny, np. czym się różni Siarka II wartościowa od Siarki IV albo VI wartościowej, albo np. czym się różni tlenek azotu (III) [N2O3] od tlenku azotu (V) [N2O5]. Jeśli np. pale siarke to skąd mam wiedzieć czy to jest SO, SO2, a może SO3 :/ tak samo z węglem skąd mam wiedzieć czy to CO czy CO2 ? :/
Proszę o pomoc, z góry dziękuje :)

turus :)

Ostatnio edytowano 1 kwi 2007, o 14:57 przez Turuś, łącznie edytowano 1 raz

1 kwi 2007, o 11:37
@MODERATOR

Cytuj:
Siarka II wartościowa od Siarki IV albo VI wartościowej, tlenek azotu (III) [N2O3] od tlenku azotu (V) [N2O5], zy to CO czy CO2 ?

chodzisz/chodziłeś do szkoły? (skończyłeś chociażby podstawówke? Bo ja wartościwowości miałem w I kl. gimnazjum...)

Poszukaj w necie, albo zapytaj się nauczyciela chemii...

1 kwi 2007, o 11:48

Jestem po podstawówce... :P moja babka od chemii nie wyjasnila nam wartosciowosci powiedziala ze na studiach sie dowiemy :// Szukałem na google, ale to jest napisane ścisłym językiem chemicznym, którego ja zabardzo nie rozumiem może mi ktoś to wytłumaczyć "po polsku" hehe :P

1 kwi 2007, o 12:03

wartosciowosc to liczba wiazan pierwiastka, tlenek siarki (II) to nic innego jak SO, a tlenek siarki (IV) (siarka wtedy moze polaczyc 2 atomy II wartosciowego tlenu) to SO2
Poczytaj cala ksiazke i popatrz sobie na rozne zwiazki chem., np kwasu siarkowego (IV) i kwasu siarkowego (VI) siarka wtedy ma inna wartosciowosc i laczy ze soba mniej atomow tlenu

1 kwi 2007, o 13:07

Wartościowośc uzalezniona jest od ilosci niesparowanych elektronów na powłokach walencyjnych. Każdy z pierwiastków dąży do uzyskania dubletu lub oktetu elektronowego. W zalezności jeszcze od wzbudzenia atomu dla tego samego pierwiastka mogą byc rózne ilości elektronów niesparowanych - co skutkuje różną wartościowością , a scislej różnym stopniem utlenienia.
Spróbuj dorwac i poczytac Bielańskiego.

3 kwi 2007, o 22:26

Wartościowośc uzalezniona jest od ilosci niesparowanych elektronów na powłokach walencyjnych. Każdy z pierwiastków dąży do uzyskania dubletu lub oktetu elektronowego. W zalezności jeszcze od wzbudzenia atomu dla tego samego pierwiastka mogą byc rózne ilości elektronów niesparowanych - co skutkuje różną wartościowością , a scislej różnym stopniem utlenienia.
Spróbuj dorwac i poczytac Bielańskiego.
Na pewno zrozumiał :lol:
Tak po polsku to wartościowość określa, z iloma atomami jakiejś substancji może się substancja połączyć. Chodzi o to, aby liczba wiązań była równa dla jednego i drugiego pierwiastka. Na przykład jeżeli tlen jest dwuwartościowy (a jest :) ) i żelazo też jest dwuwartościowe, to się połączą Fe+O-->FeO . Ale na przykład jak chcemy otrzymać tlenek siarki (IV) to liczba wiązań siarki jest dwukrotnie większa od tlenu. Wszystkie wiązania muszą być "wykorzystane" Wtedy S+2O-->SO2.
Pozdrawiam.

4 kwi 2007, o 18:36
**

No cóż jak nie zrozumie to nie nasza sprawa, zapewne dlatego chemiczka nie powiedziała ci co to dokładnie jest bo jakbyś usłyszał o spinach i liczbach kwantowych to byłbys w tej samej sytuacji co przed pytaniem ( może bardziej skołowany) a pani zaschło by w ustach by wytłumaczyć to prostym nienaukowym językiem....

Obrazek

4 kwi 2007, o 19:37

Tak dzięki rozumiem ;P tylko np. jak mam siarke i ją spale to powstanie SO2?? a czemu nie SO3 ?? :/ wiem, że ty pytania są głupie, ale...

4 kwi 2007, o 20:11

To wcale nie jest głupie pytanie. Jeśli spalisz siarkę w tlenie i otrzymasz SO2, to SO2 nie chce dalej reagować z tlenem. Dzieje się tak dlatego, że ani SO2 ani tlen nie mają dostatecznej energii, żeby przereagować ze sobą. Innymi słowy bariera energetyczna tej reakcji jest tak wysoka, że SO2 i tlen nie umieją jej przeskoczyć. Aby to zrobić trzeba dodać do reakcji katalizatora, który obniża barierę. Wtedy dochodzi do reakcji SO2 i O2 z utworzeniem SO3.

4 kwi 2007, o 20:57

dzięki chłopie o taką odpowiedz mi chodziło ;)
aa co może być katalizatorem ?

5 kwi 2007, o 09:09

Najczęściej stosuje się V2O5 (pięciotlenek wanadu).
Chcę dodać jeszcze jedno. Można dostarczyć SO2 i O2 tyle energii ile się chce. To znaczy można podwyższyć temperaturę reakcji do bardzo wysokiej wartości, np. 1000 °C, wówczas reakcja będzie zachodzić, ale może również zachodzić reakcja odwrotna rozkładu SO3 na tlen i SO2. Taka zabawa się nie opłaca, zwłaszcza że mamy katalizator.

5 kwi 2007, o 09:47

Tak, obecnie SO3 otrzymuje się na skalę przemysłową przeważnie metodą kontaktową, wykorzystująć katalizator stały, czyli kontakt. Katalizatorem tej reakcji będzie V2O5. Reakcja przebiega w kilku etapach:

I. V2O5 + SO2 --> V2O4 + SO3
II. V2O4 + 2SO2 --> 2VOSO4
III. 2VOSO4 --> V2O5 (odtworzony katalizator) + SO3 + SO2

Kiedyś otrzymywano przy zastosowaniu NO(g).

2SO2 + O2 -NO(g)-> 2SO3

Reakcja zachodziła w II. etapach:

I. 2NO + O2 --> 2NO2
II. 2NO2 + 2SO2 --> 2SO3 + 2NO (odtworzony katalizator)

5 kwi 2007, o 10:03

5 kwi 2007, o 12:59

no tak, ale z kąd wziąść V2O5?? :/

Raczej tylko z chemicznego. Czy mi się dobrze zdaje, żez ty chcesz w ten sposób H2SO4 zrobić :lol:
Pozdrawiam.

5 kwi 2007, o 13:25

:> nie narazie nie tylko sie tak pytam:)) ale dalej nie rozumiem kupie V2O5 ale jak ja mam to zrobic ?? ;/
sorki ze was męcze moimi głupimy pytanianmi, ale żywię się wiedzą ;)

pozdrawiam :**

tylko z głodu nie umrzyj.

5 kwi 2007, o 13:30

Na wstępie napiszę, że 20g V2O5 kosztuje 19zł ( http://chemik.aip.pl/). Cały proces masz ładnie rozpisany na vortalu: TU. Jako katalizatora możesz też użyć Fe2O3, ale jeśli naprawdę chcesz robić H2SO4 na większą skalę to nie polecam.

5 kwi 2007, o 14:34
**

a ja wam powiem ... kupić platyny kilka g i rozpocząć produkcję oleum :wink: nie no zart oczywiście ale jakby ktoś miał duzy staż chemiczny i odpowiedni sprzęt itd. to mozna by było cos takiego rozpatrzyć. Cena promocyjna 20zł/litr (ale by schodziło !!! ) :D

Obrazek

5 kwi 2007, o 18:24

5 kwi 2007, o 20:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]