Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Alkohol etylowy produkcja z etenu 
Autor Wiadomość
Post Alkohol etylowy produkcja z etenu
Ostatnio zainteresowal mnie sposób otrzymywania alkoholu etylowego w procesach nie zwiazanych z fermentacja. Wpadlem na pomysl otrzymania go z torebek foliowych (polietylen). Wszystko to dla samego przeprowadzenia procesu. Gdy czytalem artykuly spotkalem sie z reakcja z kwasem siarkowym. Zachodza one roznie zaleznie od stezenia i temperatury. Stad moje pytanie jakie warunki sa potrzebne aby zaszla reakcja C2H4 + H2SO4 -> CH3CH2SO4H. Czy w tym wypadku polietylen bedzie ragowal w ten sam sposob co eten ? Czy i jakie produkty sie ze soba mieszaja np
sól z kwasem
alkohol etylowy z kwasem i czy raguje
alkohol etylowy z sola
i w jakim stanie skupienia jest ta sól
spotkalem sie równiez z taka reakcja
H2O + C2H4 --> C2H5OH
"Reakcję można również prowadzić w fazie ciekłej wobec H2SO4 jako katalizatora. W reakcji tej otrzymuje się ubocznie eter dwuetylowy"
Widac tutaj ze kwas siarkowy wystepuje jako katalizator.
Kiedy wiec wystepuje jaka reakcja. I jak przebiega. Dziekuje za pomoc i
zapraszam do dyskusji

5 kwi 2007, o 16:19
**

powiem ci ze z chyba 10 kg woreczków masz 1 kieliszek czystej i zapewne o paskudnym smaku... w kazdym bądź razie jest to masakrycznie nieopłacalne. I Przykro mi ale polietylen z H2So4 nie reaguje :( Polimery jak wiadomo mają inne właściwości :) reakcje uwodnienia etenu jest możliwa jednak zachodzi na bardzo mała skalę, nie orientuję się jakie warunki są potrzebne. Na ten pomysł wpadło juz wielu ludzi i wiele ich marzen zostało rozwianych :wink:

Obrazek

5 kwi 2007, o 18:39
A co z reakcja C2H4 + H2SO4 -> CH3CH2SO4H ??

5 kwi 2007, o 19:03

hehe na przykład moje młode marzenia sie tak rozwiały :)

5 kwi 2007, o 21:37

no ja nie jestem pewien ale ta reakcja tzn wody z etenem zachodzi pod wplywem HgSO4 i H+ wiec smacznego Wam zycze :D:D dosc ze wszystkie smietniki z plastikiem by trzeba bylo spalic to jeszcze pij szybko bo sie sciemnia... :D przez tą rtec...

5 kwi 2007, o 23:43
To ze reakcja etenu z woda jest katalizowana przez H2SO4 to wiem
aczkolwiek rakcja powyzej tego nie przedstawia :) co znia zachodzi ?

6 kwi 2007, o 00:09
**

A więc tak: jest to według reguły Markownikowa rozerwanie wiązania pi (nie mam tego znaczku na klawiaturze) w wiązaniach podwójnych węglowodorów reagujących z gazowymi HX w obecności katalizatora (czyli H+). Wodór pochodzący z HX przyłączany jest do węgla bardziej uwodorowanego, natomiast druga część do węgla obok, który był związany wiązaniem pi.
Dla naszego tematu przedstawia się to następująco:

H2C=CH2 + HOH --H2SO4--> C2H5OH

wodór z wody dojdzie do jednej z CH2 i wyjdzie CH3 a OH przyłączy się do drugiego CH2 i powstanie nam spirytus.
A teraz strona praktyczna: ja tez kiedyś na to wpadłem, poczytałem to i owo. Musisz mieć co najmniej 10l zbiornik pełen etenu, eten musisz mieszać z gorącą parą wodną. Potem pod wpływem środowiska mocno kwaśnego zaczyna się reakcja. Czytałem w jednej książce, by użyć innego katalizatora. Bodajże tlenku miedzi. Eten z butli biegł do kolby z wrzącą wodą, następnie przechodził do rury szklanej z katalizatorem, ogrzewanej zwojnicą do temp. 200*C, następnie do chłodnicy i wyciekał spirytus bodajze 98%. I uwierzcie mi - spróbowałem z siarkowcem. Efekty były mizerne. Trzeba mieć około tony etenu, żeby uzyskać choćby pół litra takiej gorzały, bo wydajność jest gorzej niż mierna. A smak zabójczo gorzki i bardzo po tym żołądek boli. Dlatego najlepsza fermentacja :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

6 kwi 2007, o 08:02
**

Jeszcze jeden przykład syzyfowej pracy w warunkach domowych. Z rego co pamiętam to do reakcji przyłączenia cząsteczek wody stosowało się siarczan rtęci(II) ale i tak wymagane są wysokie ciśnienia. W domu to nie ma sensu, chyba że ktoś nie ma co zrobić z kasą, zresztą.

6 kwi 2007, o 08:31
@GROŹNY WOŹNY

(...) to jeszcze pij szybko bo sie sciemnia... :D przez tą rtec...

Que ?? A od kiedy to rtęć powoduje ślepotę (polineuropatie lub encefalopatię a i owszem ) :szok: ?? Gwoli ścisłości, w wielu krajach produkuje się EtOH syntetycznie i jakoś ludzie żyją :idea:
Pozdrawiam
Szymon

6 kwi 2007, o 11:52
a co z sytulacja gdzie eten jest przepuszczany przez 100% kwas siarkowy i dopiero jego sól reaguje z woda. Powstaje spowrotem kwas siarkowy i alkohol etylowy.

Wikipedia
In an older process, first practiced on the industrial scale in 1930 by Union Carbide,[2] but now almost entirely obsolete, ethene was hydrated indirectly by reacting it with concentrated sulfuric acid to produce ethyl sulfate, which was then hydrolysed to yield ethanol and regenerate the sulfuric acid:

C2H4 + H2SO4 -> CH3CH2SO4H
CH3CH2SO4H + H2O -> CH3CH2OH + H2SO4

w takiej sytuacji mozna by bylo wrzycic troche polietylenu do zlewki z kwasem i podgrzewac pod wplywem temperatury rozpadl by sie do etenu ktory odrazu przeragowal by z H2SO4 tworzac CH3CH2SO4H.
Jezeli produkt z kwasem by sie mieszal to wtedy dolewasz wody i powstaje mieszanina kwasu siarkowego i alkoholu etylowego. Jezeli nie do samej soli dodajesz wody. taka mieszanine destylujesz. Jak jest to totalna fikcja to chociaz powiedzcie dlaczego.

6 kwi 2007, o 12:49
Odpowiedzcie mi jeszcze na moj pierwszy post co sie z czym miesza i czy ta sol jest ciecza ?

6 kwi 2007, o 15:48

etanol z kwasem miesza się w wyższej temp odwadnia i tworzy eter dietylowy

cholera wie w jakim stanie skupienia ta sól będzie. nie ma żadnych danych nawet na en.wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethyl_sulfate

pozdro panzer

6 kwi 2007, o 16:11
w wyższej temperaturze się miesza czy w wyższej odwadnia a miesza się zawsze

6 kwi 2007, o 21:18

Co do H20+C2H4 to taka reakcja zachodzi ale musi być katalizowana przez m.in V2O5 i zachodzi w 300*C pod ciœnieniem 10 lub 100 atmosfer(nie pamientam) a więc nie wiem czy warto sie trudzić .

10 kwi 2007, o 12:30

A wie ktos cos na temat syntetycznego otrzymywania etanolu z gazu syntezowego tzn CO i H2 ?

pozdrawiam
Kempek

6 maja 2007, o 13:15

C2H4 + H2O -(nośnik Al2O3, Kat. H3PO4)--= C2H5OH
C2H4 + H2SO4 --(Kt. HgSO4)= (C2H5)2SO4 - siarczan dietylu ciecz T.t= -24,5C T.w.208C - SILNIE RAKOTWÓRCZY>
(C2H5)2SO4 + 2H2O - 2C2H5OH + H2SO4

6 maja 2007, o 23:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]