Nitrowanie przy pomocy elektrolizy rozcieńczonego HNO3
Autor
Wiadomość
Anonymous
Nitrowanie przy pomocy elektrolizy rozcieńczonego HNO3
Chce wiedzieć jak najwięcej o w/w procesie, nigdzie nie znalazłem o nim więcej niż wzmiankę.
8 kwi 2007, o 23:24
Turuś
Dołączył(a): 31 mar 2007, o 20:38 Posty: 58 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nie jestem pewnie, ale wydaje mi się, że Jeśli jest to rozcieńczony kwas z wody wydzielał Ci się będzie wodór i tlen, a z kwasu wodór, a reszta kwasowa rozpadnie się do tlenu i tlenku azotu... jak się mylę to nie bijcie )
Pozdro
_________________ Prawo Ohma: uderzony łomem nie ma prawa wstac.
PIWO 2.50zł WINO 5.50zł WÓDA 15.50zł, widok zażyganego pokoju BEZCENNY
cHeMiA jEsT bOgIeM, dEnAtUrAt naŁoGieM, gOgle poDstAwĄ, wYbUcHy zabAwĄ
Po prostu na elektrodach zajdzie "tymczasowe" zatężenie kwasu i tam nitracja. Pozwala to uniknąć konieczności stosowania drogiego stężonego HNO3.
EDIT: spoko Turusiu, nie bedziemy bili
10 kwi 2007, o 13:24
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
black_coder napisał(a):
Pozwala to uniknąć konieczności stosowania drogiego stężonego HNO3.
drogiego ?
9.50 za litr cz. w pochu
chyba mniej oplaca sie kupno rozcienczonego, czy tez rozcienczanie stezonego, a pozniej stosowanie jeszcze energii elektrycznej do zajscia procesu + zakupienie/zrobienie odpowiednich elektrod
i podstawowa sprawa jak bardzo mozna ten HNO3 zatezic ? i z jak bardzo rozcienczonego i jak duzo emergii uzywajac na to ?
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
10 kwi 2007, o 13:31
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
no i co można tym znitrowac?? BC chodziło chyba o 100%a ten tani nie jest.
10 kwi 2007, o 13:34
Anonymous
No dobra, ale jak to wyląda od "praktycznej" strony więc da się tym nitrować trudnonitrujące się związki? I jak ma to wyglądać.... przecież nie powstanie z tego jednorodna mieszanina np. benzen będzie wyżej woda z kwasem niżej czyli nitrowanie będzie zachodziło tylko na granicy faz? Chyba tak ale jak wyglada wydajność takiej reakcji.... A estryfikację da się przeprowadzić tym sposobem?
Może jest to opisanie w jakiejś specjalistycznej literaturze, gdyby miał ktoś z was do niej dostęp prosze o zamieszczenie w tym wątku trochę praktycznych informacji.
10 kwi 2007, o 20:40
Panzerfaust_PL
Turuś napisał(a):
Nie jestem pewnie, ale wydaje mi się, że Jeśli jest to rozcieńczony kwas z wody wydzielał Ci się będzie wodór i tlen, a z kwasu wodór, a reszta kwasowa rozpadnie się do tlenu i tlenku azotu... jak się mylę to nie bijcie )
Pozdro
widać że nie wiesz nic o elektrochemii. elektroliza kwasów tlenowych kończy sie rozkładem wody na wodór i tlen. kwas pozostaje zatężając się przy tym. poczytaj zamiast pisać
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości