Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
żółta ciecz do analizy 
Autor Wiadomość

Post żółta ciecz do analizy
Witam otrzymałam żółtą ciecz do analizy (taki kolor słomkowy) Narazie oznaczyłam jedynie tem. wrzenia 152, 153 i mieści się ona w granicy błedy +5, -5 stopni
Jakie ciecze są takie typowe o barwie żółtej i takiej tem. wrzenia

Gdy zrobię następną analizę wpiszę tu jej wyniki
Chcę zrobić próbe spalania (sprawdzić czy mam aromat czy nie)
i oznaczyć pierwiastki oraz grupę rozpuszczalności i wtedy podzielę się informacjami :)

Jeżeli koś ma pomysł jaki to może być związek to proszę o pomoc

Ps. przy wydaniu cieczy asystent powiedział, że związek ma tlen

18 kwi 2007, o 23:21

Post odp.
a z czego otrzymałeś taką ciecz ?? opis :) mały by się przydał :)
Bystry

18 kwi 2007, o 23:27
@MODERATOR

18 kwi 2007, o 23:53

Nawet zapachu nie podał i gęstości względem wody, dlatego strzelam. Tą cieczą jest bromobenzen. Mimo, że bromobenzen jest bezbarwną cieczą, ale co mi tam - może być zanieczyszczony. :D

19 kwi 2007, o 08:48

Nie wiem jaka jest rozpuszczalność tlenu w bromobenzenie, ale asystent pewnie nie to miał na myśli. Lepiej poszukać w tablicach fizykochemicznych cieczy o zbliżonej temperaturze wrzenia (może anizol, heksanol, cykloheksanon :roll: ), sprawdzić współczynnik załamania światła, gęstość, mieszalność itp.

19 kwi 2007, o 09:28

Anizol może być, jak najbardziej, jakiś heksanol też może być, no i cykloheksanon też. Każdy z tych związków ma inny zapach. Zapachu przez forum nie da się przekazać, a szkoda :)

19 kwi 2007, o 12:01
**

Post Re: odp.
Bystry napisał(a):
a z czego otrzymał taką ciecz ?? opis :) mały by się przydał :)
Bystry

Bystry toż to kobieta jest :lol:

19 kwi 2007, o 13:10

ciecz otrzymalam od asystenta :) HM.. narazie sama tem. wrzenia mało mi mówi ale postaram się jakoś określić zapach tej cieczy zajęcia mam dopiero jutro wiec wtedy umieszcze wiecej informacji

19 kwi 2007, o 13:49
@MODERATOR

jodek potasu z medium trawiennym na bazie amoniaku, chlorku amonu i miedzi, podmiareczkowane odrobine tiosiarczynem sodu
[ jodometryczne oznaczanie miedzi ]

taka mieszanka ma wlasnie slomkowa barwe ;]

wiec fajnie by bylo czy masz laborki organiczne czy tez nieorganiczne :)
chociaz jakies wezsze poszukiwania mozna zrobic :)

19 kwi 2007, o 18:46

to są laborki z organicznej :) a co do barwy to nie umiem jej dobrze określić ale jest ona odcieniu żółci

20 kwi 2007, o 14:35

a zamiast zgadywac i kombinowac, nie lepiej byłoby zrobic porządnie analize? ;) grupe rozpuszczalności, heteroatomy, a potem grupy funkcyjne? żółtych/żółtawych cieczy o zbliżonej t.w. moze byc sporo

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

20 kwi 2007, o 16:40

analizy przeprowadzić nie mogłam bo dopiero dzisiaj miałam zajęcia i dopiero dzisiaj umieszczam kolejne informacje:

Zapach migdałów - co potwierdziło kilka osób :)
Jeśli chodzi o grupę rozpuszczalności to wykryłam grupe Va
Czysty rozdtwór substancji ma odczyn obojętny
Wykrywanie pierwiastków -> BRAK PIERWIASTKÓW to informacjia potwierdzona mam jedynie tlen o czym sam asystent mi powiedzial
Próba spalania .... HM... nie wyszła do końca tak jak bym tego chciała ... Po pierwszym podejściu wydawało mi się że mam alifatyczny, przy 2 podejściu płomień lekko sie kopcił a za 3 razem owszem pojawiło sie trochę kopcącego płomienia i kopciło się tak ze szczytu płomienia i sama nie wiem co o tym myśleć
Wykrywanie grup funkcyjnych
1) Próba z 2,4 - dinitrofenylohydrazyną
Przeprowadzałam ją kilka razy, uwzględniając fakt że moja substancja nie rozp. się w wodzie przeprowadziłam reakcje z alkoholowym roztworem 2,4 dinitrohydrazyny i z rozpuszczonym w etalonu związku badanym OBSERWACJE osad nie pojawił się Próba za każdym razem negatywna.
2)Próba z odczynnikiem Schiffa
Negatywna
3) Próba z odczynnikiem Fehlinga
ceglastoczerwony osad pojawił się ale po bardzo długim ogrzewaniu a nie po 3-4 minutach I sądziłam że próba jest POZYTYWNA ale pod koniec zajęć rozmawiałam z asystentem i stwierdził że próba jest negatywna bo osad ma powstać po 4 minutach jak powstaje później to próba jest negatywna
4) Próba z odczynnikiem Tollensa
Lusto pojawiło się ale dopiero po ogrzaniu w zlewce z ciepłą wodą

Podsumowanie - rozmowa z asystentem
Dowiedziałam się że lustro wychodzi nawet wtedy kiedy jest probówka brudna itd i że to nie koniecznie świadczy o obecności aldehydu. Próba 3) na pierwszy rzut oka też wydawała się być pozytywna ale asystent starał się mnie nakierować na to że jednak nie i stwierdził z pewnością że to nie jest wynik pozytywny. Pod koniec rozmowy asystent kazł mi powturzyć próbę z 2,4-dinitrofenylohydrazyną, z podtekstem (to nie aldehyd tylko keton). Po ponownym przeprowadzeniu reakcji próba znów była negatywna
Wykrywanie grupy zakończyło się klęską dalsze poszukiwania, a zarazem informacjie następnym razem

20 kwi 2007, o 23:05
Zasłużony dla forum

Benzaldehyd? TT ma co prawda ok.20* wyższą, ale to nie świadczy za bardzo o niczym.... :wink: Zobacz co sie dzieje w stęż NaOH, możesz także utlenić i zbadać tt produktu- jak będzie bliska kwasu benzoesowego to wiadomo :)

21 kwi 2007, o 00:13

oznaczona temperatura może tylko o 5 stopni różnić się w jedną lub w drgą stronę zresztą ja mam ciecz więc to raczej powinna być temperatura wrzenia :p

Ps. związki które mogę mieć:

Aldehydy alifatyczne:
* n-heptylowy (enantowy)

Aldehydy aromatyczne:
brak aldehydów o odpowiedniej tem.

Ketony alifatyczne:
* metylo-n-amylowy
* cykloheksanon

Ketony aromatyczne:
brak ketonów o odpowiedniej tem.

Wyjaśniła się próba spalania - to nie jest aromat :o)

21 kwi 2007, o 00:36
Zasłużony dla forum

Ech, sorry, oczywiście tw tam powinna być :) Ściągnij sobie index mercka, i wyszukaj po tw substancji- potem mozesz z nich powybierać te najbardziej "prawdopodobne" :)

http://rapidshare.com/files/14793737/MI12_cd.zip

Zrób przede wszystkim chyba próby rozpuszczaności, H2O, eter itp.potem HCl, NaOH itd.itd. Najmniej pie***nie sie z tym, a najwiecej informacji ;)

21 kwi 2007, o 10:27

woda nierozpuszczalny
5% NaOH nierozpuszczalny
5% HCl nierozpuszczalny
brak azotu i siarki st H2SO4 rozpuszczalny
85% H3PO4 rozpuszczalny

21 kwi 2007, o 10:59

:szok: jak masz już tak zawężony obszar poszukiwań, to proponuje te próby powtórzyc, przynajmniej na karbonyl, ale starannie, w czystym szkle, a wpierw ze zrozumieniem przeczytac, co masz do kazdej próby napisane w skrypcie. a zwiazek masz alifatyczny czy aromatyczny? pewnie nie sprawdzałaś jeszcze?

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

21 kwi 2007, o 19:48

sprawdzałam czy związek jest alifatyczny czy aromatyczny przez próbe spalania była ona troszkę niejednoznaczna bo przy pierwszej próbie płomień się nie kopcił ale przy drugiej coś się działo, jednak patrząc po temperaturze wrzenia nie ma aldehydów i ketonów które są aromatyczne z taką tem. Wywnioskowałam więc że mój związek jest alifatyczny. Próby na aldehydy i ketony robiłam starannie i nie raz bo każdą po kilka razy :( A co do czystości szkła jest ciężko bo jest mało czasu na sprzątanie bo każdy chce wykorzystać czas ćwiczeń do końca i brakuje później czasu aby to dobrze zrobić. Na następnych zajęciach postaram się wywnioskować czy to aldehyd czy keton

21 kwi 2007, o 20:29

sprawdzałam czy związek jest alifatyczny czy aromatyczny przez próbe spalania

nie przez spalanie, bo tak sie niewiele dowiesz, tylko zrób próbe z a zoksybenzenem i chlorkiem glinowym oraz druga, z chloroformem i chlorkiem glinowym

Ironeza napisał(a):
nie ma aldehydów i ketonów które są aromatyczne z taką tem.

a na pewno dobrze wyznaczyłas t.w.?

Ironeza napisał(a):
A co do czystości szkła jest ciężko bo jest mało czasu na sprzątanie bo każdy chce wykorzystać czas ćwiczeń do końca i brakuje później czasu aby to dobrze zrobić.

jak sie dobrze szkła nie umyje, to równie dobrze mozna go wcale nie myc... a potem sie robi każda reakcje po 10 razy, bo źle wychodzi...

22 kwi 2007, o 14:40

tem. wrzenia jest dobrze oznaczona bo asystent podaje czy jest w granicy plus, minus 5 stopni więc przyjełam odpowiedznio o 5 stopni niższą wartość od wyznaczonej i o 5 wyższą i w tym zakresie temperatur wrzenia znalazłam w skrpcie związki które moga być
Narazie myślę że mam keton metylowo-n-amylowy ale dopiero zrobię próbę jodoformową w piątek

22 kwi 2007, o 22:19

kolejne informacje o zwiazku podam dopiero w poniedziałek

28 kwi 2007, o 20:09

Jak obiecałam dodaję nowe wiadomości na temat mojej cieczy
Wydaje mi się że już wiem co mam :) Wykrywanie grupy funkcyjnej było dość skąplikowane ale w końcu mi się udało
Wcześniejsze próby na wykrycie grupy karbonylowej kończyły się niepowodzeniem bo używałam roztworu alkoholowego (tak jak w skrypcie jest podane bo moja ciecz nie rozpuszcza się w wodzie i musiał to być roztwór alkoholowy odczynnika 2,4- dninitrofenylohydrazyny), ale na ostatnich zajęciach znalazłam roztwór uniwersalny odczynnika i wykonałam jeszcze raz próbe i wyszło!!! :)
Mam grupe karbonylową, wcześniej robiłam próby na aldehydy i nie wychodziło mi nic z odczynnikiem Schiffa a to chyba dość dobra próba na aldehyd :) Zatem mam keton :)
Dodatkowe potwierdzenie że to keton tkwi we wcześniejszych próbach z odczynnikiem Tollensa i Fechlinga (co pozornie wyszło bo powstało lustro-Tollens i powsał mi osad, chociaż bo bardzo długim czasie a nie po 3,4 minutach-Fechling, ale jak rozmawialam z asystentem to dal mi do zrozumienia ze to nie aldehyd -> zastanawia mnie tylko czemu powsatlo to lustro)
Wydaje mi się że mam cykloheksanon bo zrobiłam jedną pochodną - 2,4-dninitrohenylohydrazon wysuszylam osad i zbadalam tem top. wyszla 202 a ta pochodna dla związków które moge mieć to:
keton metylowo-n-amylowy 89
cykloheksanon 162
Wiem ze osad powinien byc przekrystalizowany najpierw ale musialam go najpierw wysuszyc aby go krystalizowac (bo chyba tak trzeba) zatem wysuszylam go czesc przekrystalizowalam i zostawilam do nastepnych zajec aby sie wysuszyl :) a z tego wysuszonego nieprzekrystalizowanego zbadalam tak wstepnie temperature :)
Wydaje mi się ze mam cykloheksanon bo temperatura pochodnej moze byz zawyzona z powodu zanieczyszczen ale jest blizej cyklohesanon (różnica 40 stopni) niz metylowo-n-amylowy
Czy ktoś popiera moje rozumowanie? Prosze o jakies podpowiedzi:) POZDRAWIAM I ZYCZE MILEGO WYPUSZYNKU W TE WOLNE DNI

1 maja 2007, o 14:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]