Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
"Ciężki" dym 
Autor Wiadomość
Post "Ciężki" dym
Ostatnio z nudów nasypałem do probówki C12H22O11 i NaCl (50& do 50%).
Podstawiłem to nad ogniem i zatkałem od góry. Zawartość topiąc się zaczęła wytwarzać ciemnożółty dym. Gromadził on się na dnie probówki. Następnie gdy odkryłem palec i przechyliłem probówkę dym wyceliał niczym ciecz o "rozbił" się o podłoże. Fajny efekt.

Nie jestem pewien czy do tego potrzeba soli ale ja dodałem.

Mam także pytanie. Jak oczyścić probówkę po roztopionym cukrze?? Bo gdy zaleje wodą próbówka pęknie, a gdy zaleje zimną to już "po ptakach".


19 kwi 2007, o 19:22
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2007, o 18:15
Posty: 207
Post 
ochlodz probowke i zalej ciepla woda. szybciej sie rozpusci karmel i wcale ci nie peknie :)

_________________
Obrazek


19 kwi 2007, o 19:57
Zobacz profil
Post 
Ale jak ostudzić i jak ciepła ma być?? Wrzątek??

Sorry za pytania ale zal mi probówek :P


19 kwi 2007, o 20:19
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40
Posty: 486
Lokalizacja: From Dead Eternity
Post 
wbrew pozorom to szkło odrazu nie pęka...podgrzewanie NC w probówce jest fajne tak fajnie fuka :D i próbówki bez problemu to wytrzymują

_________________
Life is brutal, a CTX bardziej...

Obrazek


19 kwi 2007, o 20:50
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
no nie wiem, wezmie ktoś jakąs cienką próbówkę, napcha do pełna NC to nie wiadomo co się może stać ;)

maly chemik - napisz po prostu że chodzi ci o sacharoze, tudzież cukier stołowy, bo taki wzór ma wiele disacharydów i nie tylko, no i po co komplikowac..

edit: literówka ;)


Ostatnio edytowano 21 kwi 2007, o 00:40 przez jaozyrys, łącznie edytowano 1 raz



20 kwi 2007, o 15:00
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10
Posty: 608
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
sacharaze


To mowimy o enzymie czy o cukrze? :wink: Ochlodz to normalnie - poczekaj az wystygnie po czym luguj woda - nalewaj wrzatku i wstrzasaj, mieszaj. Wszystkie skladniki mieszaniny sa rozpuszczalne w wodzie, wiec w czym problem?


20 kwi 2007, o 19:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2007, o 18:15
Posty: 207
Post 
wlej goracej wody to sie szybciej rozpusci. Marc_n ma racje-od razu ci nie peknie :) chyba ze nagrzejesz d0 400*C i zechcesz wlac zimnej wody to wuedy mozesz sie pozegnac z probowka... ale jak ostudzisz to bedzie git :)

_________________
Obrazek


20 kwi 2007, o 20:18
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
nikt o to nie pyta :/ czym może byc ten ciemnożólty dymek ?


21 kwi 2007, o 10:29
Zobacz profil

Dołączył(a): 19 sty 2007, o 10:06
Posty: 13
Lokalizacja: Południe Polski, Exeter
Post 
Chlor. opis pasuje do chloru, Żółty cięższy od powietrza gaz

_________________
Obrazek
Obrazek


21 kwi 2007, o 10:38
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55
Posty: 524
Lokalizacja: z daleka
Post 
Ciekawe jakim cudem chlor ?? Ja stawiam na parę wodną z drobinkami węgla z rozkładu cukru.

_________________
To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam


21 kwi 2007, o 13:14
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
melon to by raczej takiej barwy nie mialo ;]


21 kwi 2007, o 13:15
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 15:46
Posty: 233
Lokalizacja: Łódź
Post 
chlor by smierdział i raczej by poznal zapach to raz a dwa to para wodna z drobinkami wegla z rozkladu cukru, prawdopodobne ale to byloby bardzo ciemne

_________________
gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
Obrazek


21 kwi 2007, o 13:27
Zobacz profil

Dołączył(a): 9 gru 2006, o 23:35
Posty: 132
Post 
A moze para wodna z drobinkami cukru albo czegos? :D Wyleciala i sie nagle ochlodziala. A te drobinki cukru/soli zrobily ja ciezsza i dlatego tez opadala :) To chyba jedyne logiczne wytlumaczenie :wink:
Pozdro


21 kwi 2007, o 13:49
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
santa maria xD ale takie rzeczy nie mają takiej barwy jaką napisał chemik mały :)


21 kwi 2007, o 13:54
Zobacz profil

Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27
Posty: 211
Lokalizacja: Szczecinek
Post 
A moze tym dymem był HCl??Tyle ze nie potrafie napisac takiej reakcji.
Jak bede mial czas spróbuje ogrzac te mieszaninke i zobacze co mi z tego wyjdzie :wink:

_________________
GG:5774035


22 kwi 2007, o 12:51
Zobacz profil

Dołączył(a): 9 gru 2006, o 23:35
Posty: 132
Post 
Jaki HCl? Ciekawe skad... Zolto jakies tam pary... A slyszeli o karmelu? Wiec tak jak mowilem para wodna musiala to zawierac i dlatego przy ochlodeniu opadla na ziemie.
Pozdro


22 kwi 2007, o 14:00
Zobacz profil
Post 
Jeśli teraz palnołem głupotę to prosze o wybaczenie:
Mi wyszło takie coś przy pewnej reakcji, zresztą bardzo podobnej do ww.
Dowiedziałem się że jest to gaz silnie trujący :twisted: i jest to chyba nadtlenek chloruczy coś tak, ale nie jestem pewien, bo pytałem się tego mojego naczyciela od chemii i już dobrze niepamiętam.


24 kwi 2007, o 18:22

Dołączył(a): 9 gru 2006, o 23:35
Posty: 132
Post 
Wybaczam :)

Tlenki chloru

* Cl2O - żółtobrązowy gaz, otrzymywany w wyniku przepuszczania chloru na d tlenkiem rtęci (II):
2Cl2 + 2HgO -> HgCl2.HgO + Cl2O
W obecności reduktorów ten tlenek może eksplodować. Jego cząsteczka ma budowę trójkąta. Z zasadami tworzy podchloryny.
* ClO2 - żółty gaz otrzymywany w warunkach laboratoryjnych działaniem stężonego kwasu siarkowego na KClO3 w temperaturze 0oC. Jest substancją o silnych własnościach utleniających nietrwałą ulegającą rozpadowi nawet pod wpływem słabego ogrzania. Z roztworami zasad tworzy mieszaninę chlorynów i chloranów:
2ClO2 + 2NaOH -> NaClO2 + NaClO3 + H2O
* Cl2O6 - powstaje w reakcji pomiędzy ozonem i ClO2 w temperaturze 0oC. Jest ciemnoczerwoną cieczą, wykazującą silne własności utleniające. Z zasadami dysproporcjonuje dając chlorany i nadchlorany:
Cl2O6 + 2NaOH -> NaClO3 + NaClO4 + H2O
* Cl2O7 - bezbarwna ciecz powstająca przy odwadnianiu kwasu nadchlorowego HClO4 pięciotlenkiem fosforu. Jest bezwodnikiem kwasu nadchlorowego.

Jesli by istniala taka prosta produkcja tlenku chloru jak zagotowanie saharozy i NaCl to napewno by ja stosowali :P
Pozdro :wink:


24 kwi 2007, o 18:32
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 15:46
Posty: 233
Lokalizacja: Łódź
Post 
jeny... ktoś nie opisał ani zapachu ani dokładnego zachowania dymu dlatego jutro po egzaminie zrobie to dla was i sprawdzimy... i tak mi w domu chlorem wali :D

_________________
gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
Obrazek


24 kwi 2007, o 21:20
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2574
Lokalizacja: Krakow
Post 
Mlody skad masz takie informacje ?
pewnie wyszperane w necie ;)
i stwierdzasz ze jak nie ma jakiejs metody w tym co podales to znaczy ze nie istnieje ?
to zmieszaj HCl z NH4S2O8 ;)

a co do tej mieszanki:
NaCl topi sie dopiero w okolo 800 st. C wiec jezeli sacharoza/maltoza/laktoza (niepotrzebne skreslic o tym samym wzorze C12H22O11) nie dziala jako topnik NaCl to NaCl nie bierze w tej reakcji udzialu

sacharoza w okolo 169 st. C rozpada sie - jest to temperatura ktora mozna uzyskac w probowce, a co za tym idzie: wegiel, dwutlenek wegla, tlenek wegla, para wodna, ale ze podgrzewales bez tlenowo (zatkany wylot) to sadze ze byl to CO + H2O (moze tez CO2)

ale jezeli w stopionej sacharozie/maltozie/laktozie rozpuszcza sie NaCl to, ciezko stiwrdzic co moglo zajsc (przynajmniej jak dla mnie), ale najprawdopodobniejszym rozwiazaniem bedzie.... brudna probowka ;), lub sytuacja opisana powyzej z rozkladem na tlenek wegla i wode, a tym samym powstala mieszanka dosc ciezka w porownaniu do powietrza

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


24 kwi 2007, o 21:49
Zobacz profil

Dołączył(a): 9 gru 2006, o 23:35
Posty: 132
Post 
No jasne ze z google :) Ktores z pierwszych :P Nie twierdze ze niema innej :D Twierdze ze to RACZEJ najlepsze :P A co do mojej tezy to raczej bardzo realne czyz nie? :) Bo co innego moglo tam sie stac ?:> Acha, ja sie tutaj doczytalem r-r NaCl i saharozy :P A jak to nie r-r to zapewne same gazy ktore wydobyly sie przy karmelizacji opadly :) A NaCl nic tam raczej nie robilo :)
Pozdro :wink:


24 kwi 2007, o 22:12
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 15:46
Posty: 233
Lokalizacja: Łódź
Post 
zrobilem to dzisiaj... sol zostala na dnie... cukier stopił sie i zweglil... gaz sie ulatnial byl ciezki ale gaz byl biały?? zołta była probówka od pary i karmelu... probowka... sie moczy :D pozdrawiam Nuclear

_________________
gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
Obrazek


25 kwi 2007, o 12:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..