Dołączył(a): 7 maja 2007, o 17:52 Posty: 7 Lokalizacja: Ze Stargardu Szczec.
...: Wymiana dyszy palnika Bunsena :...
Siemka. Mam Pytanko: o co chodzi z wymianą dyszy palnika gazowego(Bunsena)? Wiem, że trzeba wymienić, gdy mam zamiar zasilać palnik propanem-butanem. Ale czy koniecznie trzeba ją zmienić? Ile to gdzies kosztuje?
_________________ Chemik jest to osoba rozwijająca ogólną teorię z wzorów z wątpliwych założeń opartych na podejrzanych tabelach wyników uzyskanych na podstawie niejednoznacznych eksperymentów przeprowadzonych za pomocą niedokładnej aparatury przez osoby o wątpliwej sprawności i mentalności.
8 maja 2007, o 20:35
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
chodzi o kalorycznosc gazow ktore uzywasz powinienes uzywac dyszy dopasowanej do masymalnej temperatury ognia ktory uzyskasz na danym gazie - a do tabel temp. spalania gazow odsylam do netu tak samo do poszukiwania odpowiednich dysz
chodzi o to zeby palnik dzialal bez awaryjnie - bo raczej nie chcial bys widziec jak palnik zamiast palic do gory zaczol palic Ci dlonie ktore sa obok
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
8 maja 2007, o 21:41
kari_mari
thanks man... bardzo pomocne. Dzieki
_________________ Chemik jest to osoba rozwijająca ogólną teorię z wzorów z wątpliwych założeń opartych na podejrzanych tabelach wyników uzyskanych na podstawie niejednoznacznych eksperymentów przeprowadzonych za pomocą niedokładnej aparatury przez osoby o wątpliwej sprawności i mentalności.
9 maja 2007, o 15:13
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Ja swój palnik przerobiłem w ten sposób, że kupiłem dyszke od palników piecykowych (takich jak w łazience) i po prostu przegwintowałem na odpowiedni gwint pasujący do palnika
Dyszki są odpowiednio małe, wiec jest super
9 maja 2007, o 17:46
kari_mari
hm... wiesz moze gdzie mozna ja dostac
9 maja 2007, o 21:59
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Oj ja to miałem w domu, ale pewnie dostaniesz je gdzieś w sklepach z takimi częściami do gazu (zawory itd.)
9 maja 2007, o 22:22
pibykster
przeróbka palnika z gazu ziemnego na propan-butan
Z własnej praktyki:
dysze do propanu-butanu muszą mieć mniejszy otwór niż do gazu ziemnego (a zwykle do niego są przystosowane fabrycznie palniki). W zamierzchłych czasach, czyli tak zwanym okresie błędów i wypaczeń zwanym PRL, kiedy kupienie róznych rzeczy graniczyło z cudem, przerabiało się to tak, że w dyszę palnika na gaz ziemny wykręcało się i od spodu w otworek dyszy wbijało się dosyć gruby (tak gruby żeby swobodnie nie wchodził do otworu) gwożdzik o karbowanej powierzchni, tak żeby całkowicie dyszy nie zatkać. Ponieważ powierzchnia gwoździka była karbowana to pozostawał szpara idealnie imitująca dyszę o mniejszym przekroju - biorąc jednak pod uwagę względy bezpieczeństwa i to że dzisiaj dysze są dostępne to jednak radzę je wymienić. Ja bym poszedł z tym palnikiem do jakiegokolwiek warsztatu zajmującego się naprawą urządzen gazowych. Dyszę wymienią od ręki i za niewielkie pieniądze. Pozdrawiam, Piotr
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości