Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Jak zrobić wagę 
Autor Wiadomość
Post Jak zrobić wagę
Może ktoś z was ma pomysł jak zrobić prostą w wykonaniu wagę ????

4 lut 2006, o 23:10
**

Moje labolatorium Sękowskiego tam znajdziesz duzo ciekawych rzeczy.
A tak apropo co za fliozofia zrobic wagę ;/ listewka troche zyłki 2 pokrywki od słoików i monety jako odważniki. Troche inwencji (moja pierwsza waga szalkowa była z lego :D dokądnośc +-2g niestety ale na poczatek dobra :D

Obrazek

4 lut 2006, o 23:33
Nie mam niestety tej książki ale właśnie ja niewiem jak przybic tą listewkę na sztywno czy zeby sie ruszała :(( Moze by ktoś dał opis i foto wykonania takiej wagi z listewek i zylki.

4 lut 2006, o 23:37
@GŁÓWNY MODERATOR

Ja opiszę tak: odmierzasz na grubym patyku do szaszłyków czy czymś takim środek; jeśli patyk jest spiczasty na jednym końcu to musisz go obciąć. Następnie robisz w środku malutkie nacięcie pilnikiem. Zawiązujesz na patyku nitkę tak, aby wpadła w to nacięcie. Po drugiej stronie patyka (względem tego pierwszego nacięcia) w jednakowych odległościach od końców robisz takie same nacięcia. Znajdujesz 2 jednakowe kubeczki i przyklejach do nich nitkę za pomocą taśmy - robisz coś w rodzaju "ucha" dla każdego z kubków. Wieszasz je na patyku zawieszonym na nitce na jakimś gwoździku wbitym w ścianę lub deskę stosącą pionowa (to pozostawiam twojej inwencji). Wagę wyważasz do zera przyklejając małe kawałi taśmy do jednego lub drugiego pojemnika, aż do chwili, gdy ustawiona w położeniu równowagi waga nie wychyla się z niego w znaczący sposób. Środkową nitkę możesz przykleić do patyka, kubków lepiej nie przyklejać. Waga taka jest dość "chwiejna" (łatwo ją wywalić), ale działa - nawet bez odważników można nią odmierzyć proporcje np. 3:1, 2:3, 5:2 itp. Mój kolega zapomniał kiedyś przywieźć swoją wagę z Grójca, więc skręciliśmy taką na poczekaniu z tego co było pod ręką i była wporzo ;)

5 lut 2006, o 00:55
Zasłużony dla forum

a odważniki możesz zrobić z monet ... zaraz ci zważę kilka :)
5zł - 6,5g
2zł - 5,15g
1zł - 5g
50gr - 3,9g
20gr - 3,25g
10gr - 2,45g
5gr - 2,60g
2gr - 2,2g
1gr - 1,65g

A jak ważysz większe ilości to np batonik mars waży chyba 55gram ( o ile dobrze pamiętam tyle na opakowaniu pisze - ważyłem i wyszło podobnie ) :) Przyjemne z pożytecznym :)
Jak ktoś by chciał abym coś zważył (cos ogólnie znanego / dostępnego) to niema problemu.

3 mar 2006, o 23:22

To ja podam opis konstrukcji udoskonalonej wagi (podobnej do tej, co wyżej).
Potrzebne będą:
pręcik albo rurka szklana, korek (najlepiej jeden drewniany i dwa gumowe), trzy spinacze do kartek, jakiś sznurek czy żyłka i dwa pojemniczki na mocz (takie z podziałką).
No to zaczynamy.
w środkach wszystkich korków trzeba zrobić dziury, tak, zeby mocno trzymały się rurki. korek (ten ewentualnie drewniany) przesuwamy na mniej więcej środek rurki. Pozostałe korki powinny być na obu końcach rurki. W korki wbić spinacze do papieru, tak, żeby móc przywiązać do nich sznurki. Do dwóch korków przywiązązać na sznurkach (żyłkach?) pojemniczki na mocz. Zamiast odważników można używać wody.
A jak nie woda, to wspomniany wyżej sposób ;P.

Mniej więcej tak powinno to wyglądać
Obrazek
U mnie waga się na razie nieźle sprawuje.

7 kwi 2006, o 16:11

jest to waga zrobiona SAMODZIELNIE i wazy w miare dookladnie to sa jej + a reszte powiedzcie sami nie jest tak dobra jak inne ale czy ja jestem tak dobry jak inni raczej NIE

http://img462.imageshack.us/my.php?image=waga4pe.jpg

PROSZE powiedzcie co o niej sadzicie PROSZE

20 maja 2006, o 23:04

Projekt nie jest zły. ale nie dla mnie. jakoś małoestetyczna i wygląd szalek mi sienie podoba ;P. Ale chodzi o funkcjonalność, a nie wygląd.

A tak nawiasem - czy używanie takich szalek nie jest niewygodne? Pytam, bo mnie sie wydaje, że tak.

7 cze 2006, o 20:54

Nie jestem pewien do końca, ale na 95% im dłuższe są ramiona tym waga dokładniejsza, ale i trudniejsza do kalibracji. Możnaby pofatygować się o jakiś mechanizm, który przesuwałby kijek w lewo czy prawo o ułamki milimetra zeby była równowaga prosta w miarę.
Nie wiem czy jakoś łatwiej nie będzie coś skombinować na podstawie sprężyny - waga sprężynowa.
Ale najdokładniejsza będzie chyba probówka z dokładną podziałką, na podstawie fizycznych obliczeń będzie można określić 1mm zanużenia odpowiada jakiej wadze (coś jak łodeczka i na to ważoną substancje dawać).
Jak coś służę obliczeniami.

Idioci ciągle od nas odchodzą...

9 cze 2006, o 19:31
Tylko mam uwagę: probówka musi być skalibrowana do konkretnego naczynia i cieczy. Według tego pomysłu można "zbudować" bardzo czułą wagę, ale naczynie musiałoby być odpowiednio wąskie i wysokie [probówka też].

10 cze 2006, o 09:06

tak, najlepiej pipeta z podziałką, należy pamiętać, że ciecz powinna mieć jak najmniejszy menisk, żeby nie "kłamać". Na pipecie (zatkanej u dołu i pływającej), najlepiej w jakimś koszyczku żeby się nie przewracała; zamontować na górze coś talerzykopodobne i na tym odmierzać. Ponadto trzeba brać pod uwagę, że woda nie ma gęstości 1g/cm3.
Drugi pomysł jaki mam to naczynie wypełnione cieczą z dwoma "słupkami" czyli coś na kształt pracy hydraulicznej. Odpowiednio skalibrować, do tego szalka jakaś i tez można ważyć setne grama ciężarkami nawet kilogramowymi ;]
Mam wagę, więc wolę poświęcić czas na coś innego, ale jak ktoś będzie miał odpowiednią rzecz, to obliczenia fizyczne chętnie wykonam.

PS woda najlepie demineralka, żeby gęstość się zgadzała.

Idioci ciągle od nas odchodzą...

10 cze 2006, o 22:28

Jeśli chodzi o naprawdę dokładną wagę (analityczną) to znalazłem takie coś:
https://www.synthetikal.com/Rhodiums_pd ... scale.html
Moim zdaniem świetny pomysł i dość tani. Jeśli solidnie sie przyłożyć do wykonania i dobrze wyskalować to analitykom nie trzeba nic wiecej. Pozdrawiam

12 cze 2006, o 16:38
nie opłaca się robić wagi bo po co jak na allegro jest po około 60 zł dokładna 500g max a dokładność to 0,1g

16 cze 2006, o 19:48

Co do wagi - pomysł pana Sękowskiego nawet mi się podobał. Chodzi o wagę sprężynową. Nie będę pisał co i jak robilem, bo to nudne. Zresztą to wszystko jest opisane w "Moim laboratorium cz. I". Dodam tylko, że ja zrobiłem szalkę z jednym "uchem", bo zabrakło mi drutu. O wiele bardziej stabilna jest szalka z dwoma "uchami". Moja waga jeszcze jest nieukończona. Brakuje podziałki i wskazówki. Trzeba pamiętać, żeby dobrze dobrać sprężynkę, ja wziąłem troche za grubą i waga będzie za mało dokładna (nawet jak na techniczną). No to fotki niżej.

http://img232.imageshack.us/img232/8254/2101157gl.jpg

http://img232.imageshack.us/img232/3425/2102010vw.jpg

Waga zrobiona jest z pleksi... Dlatego jeszcze to "narysowałem". Mam nadzieję, że będzie wiadomo o co chodzi.

http://img232.imageshack.us/img232/7536/wagaa6qi.gif

20 cze 2006, o 21:20
Zasłużony dla forum

tylko że sprężyna może się rozciągnąć ...

21 cze 2006, o 10:54

Tak. Dlatego trzeba od czasu do czasu sprawdzać jak siema sprawa ze sprężyną.

21 cze 2006, o 13:04
ja zrobiłem wage z klocków lego :lol: Plusem jest to że nie trzeba jej kalibrowac i bawić sie w odmierzanie.

15 lip 2006, o 16:35

Zgadza sie. Waga z lego jest bardzo dobra. Ja mam taka od roku i jestem bardzo zadowolony. Dlugie ramie mam i gitara. Odwazniki zrobil mi kolega z forum (pozdrawiam RSx'a ktory sie wygrzewa w Hiszpanii..:P ). Jak znajde
dam foto.
Pozdrawiam

16 lip 2006, o 20:21

nie wiem czy ten temat jeszcze ktoś czyta ale w sklepach zoologicznych można kupić ciężarki wędkarskie od 0,5 grama do 150 gramów mogły by to być odważniki, nieprawdaż??

14 maja 2007, o 17:18
Zasłużony dla forum

Jestem tylko ciekawy, czy te 0.5g w rzeczywistosci jest dokładnie tyle równe...chociaż może...

14 maja 2007, o 18:29

zależy od firmy, najlepsze są do metody angielskiej "odległościowej" tylko, że wtedy nie maja równej wagi tzn 1g 2g tylko z ułamkami ale są dokładne. poza tym można poskładać razem do pełnych wielkości, przykładowe ciężary: ciężarki o wadze: nr 0 - 0,35gr., nr 2 - 0,24gr., nr 4 - 0,16gr., nr 5 - 0,13gr., nr 6 - 0,10gr. nr 8 - 0,07gr., nr 9 - 0,06gr., nr 10 - 0,04gr., nr 11 - 0,028gr., nr 12 - 0,019gr.
do kupienia np. http://fishing-mart.com.pl/pl/index.php najlepszy sklep internetowy jaki znam

pozdro

oxym

14 maja 2007, o 18:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]