Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Chlorek Sodu - Reakcje 
Autor Wiadomość
Post Chlorek Sodu - Reakcje
czy sa jakies doswiadczenia z ta substancja? kolega mi sprzedal 100g za 10zł w zwyklym sloiku prz drzemie. mowi ze duzo jest reakcji ale powie jak mu dam 1 zl. narazie mieszalem to swintwo z woda

29 maja 2007, o 16:28
@MODERATOR

ale to swiadczy tylko i jedynie o Twojej nie wiedzy i nie checie do przegladniecia chocby najbardziej podstawowej (basic ;) ) literatury

nawet w pochu NaCl cz.d.a. za 500g to koszt tylko okolo 8 zl

a ty dostales pewnie sol kuchenna ze spozywczaka - wiec albo nie masz co robic z kasa, albo naprawde radze wziac pierwsza lepsza ksiazke do chemii - bo zle skonczysz - nie mowiac juz o probach robienia jakich kolwiek doswiadczen z czym kolwiek (ktorych defacto znajdziesz na tym forum sposo - rowniez z zastosowaniem chlorku sodu - ale znowu wychodzi tutaj nie chec do czytania - wiec moja rada - daj spobie spokoj z jaka kolwiek odmiana chemii, co by sobie krzydwy nie zrobic - do czasu obeznania sie z literatura)

Ale jak to mowia - za niewiedze sie placi tym co wiedze posiadaja

dichromian - nie gadaj glupot, no ze chyba zeczywiscie w niedlugim czasie chcesz otrzymac zolty owoc

29 maja 2007, o 16:46
ha kłamstwo :D odczynników sie już pozbyłem i tak mialem malo jakis glupi kwas szczawiowy czy jodek potasu albo cuso4 albo durny h3bo3 a kwas fosforowy zostal bardzo rozcienczony i uzywany do odkamienianie kibla

29 maja 2007, o 16:50

Tylko uważaj bo to jest silna toksyna! NaCl + H2O = HCl + NaOH

A najgorsze jest to, że: HCl + H2O = H3O(+) + Cl(-) a potem:
H3O(+) + Cl(-) + NaOH = 2H2O + Na(+) + Cl(-)... się jonów narobiło!

29 maja 2007, o 17:59
**

ha kłamstwo :D odczynników sie już pozbyłem i tak mialem malo jakis glupi kwas szczawiowy czy jodek potasu albo cuso4 albo durny h3bo3 a kwas fosforowy zostal bardzo rozcienczony i uzywany do odkamienianie kibla
pewnie wszystko do kibla wywaliłes... brawo

29 maja 2007, o 21:20

Pewnie nie słyszałeś, że CuSO4 jest używane do ( z braku lepszego słowa) dezynfekcji nasion przed posadzeniem :arrow: zabija organizmy żywe, jak zresztą większość związków miedzi? Już widzę jak w Twojej oczyszczalni ścieków będą się wściekać że im bakterie rozkładające kupę powybijałeś Basic. :wink: Podcinasz naszej gównianej (dosłownie) gospodarce skrzydła :lol:

7 cze 2007, o 13:54
a wy to moze do kibla nie wywalacie swoich swinstw?

7 cze 2007, o 14:31
a dobrze wam znana podrobka tchemika wywalila 250g k2so4 i cano32 do kilba plus 1kg caoh ktore mu dalem...

7 cze 2007, o 14:33

@mateuszp4 ta deżyn fakcja to się o ile sie nie myle nazywa bejcowanie. :wink:
Cytuj:
podrobka tchemika
kee Tchemik jest tylko jeden :wink: a podrabiał go ten depil Vanad.

7 cze 2007, o 14:40
Zasłużony dla forum

a dobrze wam znana podrobka tchemika wywalila 250g k2so4 i cano32 do kilba plus 1kg caoh ktore mu dalem...

Ty umiesz poprawnie pisać ? Jeszcze za brak nawiasów bym sie nie odzywał, ale za brak nawiasów i źle ogólnie napisany wzór z chęcią dam ci drugie ostrzeżenie, a potem nacisne mój ulubiony czerwony przycisk...

7 cze 2007, o 15:28
to nie byl wanad... bo wanadem jestem ja ! :x :D :) :szok: :? :( :o :lol: :cry: :oops: :P :x :evil: :twisted: :roll: :wink: :idea: ?? !! :arrow: :wink:

7 cze 2007, o 16:13

Nasz ulubiony jakże inteligętny troll wrócił :lol: Forum coś robiło się przy nudnawe a tu patrzcież kto się zjawił :szok: Vanadzik wreszcie mamy forumowego clowna i bedzie trochę śmiechu za darmochę :lol:

Wszyscy się cieszymy z tego ale prosiłbym go nie karmic i nie pisac posciorów w tym topicu... :wink: i poczekac aż mod ogoli trollowi jaja.

Jestem z tobą w twoim bulu i głupocie :lol:
Front wali w klawiaturę w rytm Hey Boy-Blog 27 :twisted:

Ostatnio edytowano 7 cze 2007, o 16:54 przez Front, łącznie edytowano 3 razy

7 cze 2007, o 16:31
ja natym forum jestem czały czas :szok: mam konto BIBKA :evil:

7 cze 2007, o 16:46

a wy to moze do kibla nie wywalacie swoich swinstw?
Wylewamy, ale dopiero po przeprowadzeniu substancji w nieagresywny związek! O ile istnieje taki dla miedzi. Ja na Twoim miejscu zabezpieczyłbym odczynniki i schował albo oddał do utylizacji firmie od jakiej to masz, lub też przereagował. Np. CuSO4 i CaOH :arrow: mieszasz roztwory wodne, oddzielasz osad, siarczan wapnia jest raczej mało szkodliwy, więc po prostu wylewasz, a wodorotlenek miedzi wrzucasz do starego wiadra (tworzywo sztuczne) z napisem "nieorganiczne odpady metali ciężkich" i finish.
pzdr
mateuszp4

10 cze 2007, o 15:58
@MODERATOR

Czółkiem vanad :lol: Jak ci zdrowie dopisuje?? Corhydron nadal regularnie zażywasz?? Pamiętaj, że google nie gryzie !!

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

11 cze 2007, o 02:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]