Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Neutralizajcja NO2 
Autor Wiadomość

Post Neutralizajcja NO2
Przy takiej reakcji

Cu + 2H2SO4 + 2KNO3 ----> CuSO4 + 2H2 + 2NO + K2SO4 + 2O2

tlenek azotu (II) łączy mi się z tlenem i powstaje trujący NO2. Jak mogę goo zneutralizować??

8 cze 2007, o 10:51
@MODERATOR

Reakcję przeprowadź pod dygestorium, dlatego, że zapewne takowego nie posiadasz, przeprowadź ją na wolnym powietrzu. I to jest chyba najprostsze rozwiązanie.

8 cze 2007, o 11:10

Post neutralizacja NO2
Większe ilości można zneutralizowac przepuszczając przez wodną zawiesinę Ca(OH)2 z dodatkiem NaOH (3-5%), aczkolwiek powinno to byc robione w kilku etapach bowiem mieszanina nie absorbuje dobrze NO tylko NO2.

Oczywiście najprościej to reakcje w których wydziela się NO2 przprowadzac pod wyciągiem lub na świeżym powietrzu - wtedy nie ma problemu z neutralizacją.

Druga opcja to przepuszczenie powstającego gazu przez U-rurkę zanurzoną w mieszaninie chłodzącej (lód i CaCl2). W temperaturze - 11,2 st. C się skrapla. Oczywiście przechowywać skroplonego się nie da chyba że w zatopionej grubościennej ampułce co jednak zdecydowanie odradzam. Z drugiej strony jest to jeden z łatwiejszych do skroplenia w domowych warunkach gazów więc może warto poeksperymentować, oczywiście z zachowaniem zasad BHP;-)

pozdrawiam, Pibyk

8 cze 2007, o 11:25

Ja to robie na świeżym powietrzu ale chciałem sie zapytac czy da sie jakos go zneutralizowac zeby nie emitowac go tyle do atmosfery

8 cze 2007, o 12:09
**

Wystarczy płuczka z roztworem NaOH lub węglanu sodowego. dodatkowo ubocznie powstaje roztwór zawierający azotan i azotyn sodu.

8 cze 2007, o 12:28

Tak na marginesie powiem że w zakładach przemysłowych do neutralizacji tlenków azotu używa się mocznika ( gdy emisja kominem przekracza normę). Sam byłem zdziwiony gdy w cementowni zobaczyłem kilka 500kg worków mocznika :) Mocznik jest dobry bo redukuje tlenki do N2 ( skoro go używają w przemyśle). Ale w tym wypadku popieram kolegów, w płuczkę dziada i pole możesz nawozić...

23 cze 2007, o 20:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]