Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Otrzymanie HCL - Sekowski 
Autor Wiadomość

Post Otrzymanie HCL - Sekowski
Czesc!
Mam zamiar przeprowadzic reakcje H2SO4+NaCL=NaHSO4+HCL^
Doswiadczenie opisane na 123str Sekowskiego "Moje Laboratorium".
W zwiazku z tym mam pytanie.
Kiedy gazowy HCL rozpuszczany jest w wodzie to jaka zachodzi reakcja?
HCL+H2O=?? Czy poprostu łączy się z cząsteczkami wody i powstaje coś jak hydrat?

9 cze 2007, o 12:17

HCl + H2O= H+ + Cl- :lol: Rozpuszcza się w wodzie i dysocjuje.....

9 cze 2007, o 12:29
@MODERATOR

9 cze 2007, o 12:30

No faktycznie :D Najtrudniej wpaśc na najprostsze rozwiazanie :P

9 cze 2007, o 12:36

Jeśłi masz to zamiar robić w skali większej niż probówka (dla początkujących nie polecam) - pamiętaj, że HCl rozpuszcza się w wodzie doskonale (ponad 400l w litrze), i może ci "cofnąć" (zassać) wodę do aparatury, wypadałoby wpuszczać przez odwrócony lejek na powierzchni. I wtedy koniecznie na wolnym powietrzu, wystarczy jeden łyk gazowego HCL, żeby skutecznie się przekonać o jego właściwościach..

PS. A nie powstają przypadkiem jony H3O+ .... :twisted:

9 cze 2007, o 13:13
@MODERATOR

w wypadku dysoscjacji wody tak wraz z OH-

9 cze 2007, o 13:35

szalony napisał(a):

w wypadku dysoscjacji wody tak wraz z OH-

To bedzie tak wygladało HCl + H2O --> H30+ + Cl-

9 cze 2007, o 15:59

A czy ktoś może już przeprowadzał akurat te doświadczenie? Ja dziś cały dzień spędziłem na zmontowaniem aparatury i niestety nie udało mi się poprawnie przeprowadzic całej reakcji. Cóż siłą rzeczy trochę się też HCL nawdychałem ale sam nie wiem...w sumie czuję się w porządku. Ale mniejsza o to. Podsyłam wam linka do fotki jak ma wyglądac aparatura http://img248.imageshack.us/img248/3228/1300001fp2.gif.
I temat jest taki że tak jak w książe Sękowski pisał porobiłem korki i zalałem je parafiną, ale przez pierwszy słój z solą wydobywały się gazowy HCL :/ Nie wiem dlaczego dokładnie korek był zalalyn parafiną. I pomału dodawałem H2SO4. Wydaje mi się że gaz zatrzymał się w słoiku 2 i już nie dotarł do butelki:/ Bo chyba powinny wydobywac sie bąbelki to raz a dwa pózniej sprawdziłem papierkiem lakmusowym i nic. Czy ma jakies znaczenie powiedzmy zamontowanie rurek, bo w drugim słoju wydaje mi się że zrobiłem na odwrót i pierwsza rurka była bliżej dna (głębiej) niż druga. I nie wiem czy to przyczyna że gaz nie poleciał dalej.
HELP!

9 cze 2007, o 20:03

Jeśli metoda Sękowskiego nie działa sprobuj nasycania wody HClem za pomocą odwróconego lejka - łatwe zabezpieczenie przed cofaniem się cieczy oraz łatwiejszy montaż.

9 cze 2007, o 21:02

a mógłbyś mi bardziej wyjaśnic bo nic mi odwrocony lejek nie mówi, jak mialbym to zastosowac do zalaczonej aparatury??

9 cze 2007, o 22:08
@MODERATOR

9 cze 2007, o 22:17

a mógłbyś mi bardziej wyjaśnic bo nic mi odwrocony lejek nie mówi, jak mialbym to zastosowac do zalaczonej aparatury??

Proszę bardzo: Obrazek - do kolbki NaCl + H2SO4, do zleweczki z lejkiem - wodę i nasycasz... sprawdzone dla amoniaku - dobre rezultaty, zero smrodu w labie wiec polecam.

Ostatnio edytowano 10 cze 2007, o 07:35 przez black_coder, łącznie edytowano 1 raz

9 cze 2007, o 22:35
@MODERATOR

Już odpalam painta i to maluje...
Montujesz zestaw, jak w załączniku. Zlewkę z wodą destylowaną zważ przed i po reakcji, by obliczyć stężenie otrzymanego kwasu.

black_coder, nie NH4OH lecz NH3aq. a według mnie lepiej zrobić tą tzw. fontannę, tzn. kolbę napełnić amoniakiem (np z reakcji NH4Cl z KOH), następnie zatkać ją korkiem ze szklaną rurką, jej wlot włożyć do naczynia z zimną wodą destylowaną.

Załączniki:
Komentarz: 1)wkraplacz
2)stężony kwas siarkowy (VI)
3)kolba destylacyjna
4)sól kuchenna (NaCl, zwykła kuchenna też może być)
5)płuczka (jakby miało zassać kwas)
6)odwrócony lejek (albowiem HCl rozpuszcza się najlepiej w wodzie na jej powierzchni)
7)zlewka
8)woda des

hcl.JPG
hcl.JPG [ 15 KiB | Przeglądane 7986 razy ]

9 cze 2007, o 22:48

dziękuje pięknie za odpowiedz, raymundo widze że masz prawdziwy talent do rysowania :D Marnujesz go bawiąc się w chemie :P
Zamieszczam jescze raz fotke z ksiazki
http://slawomir.grochowski.googlepages.com/130_0001.gif Twój rysunek bardzo mi pomógł bo sprzęt Sekowskiego jest trochę przestarzały chociaż sam narazie nie dysponuje wkraplaczem i kolbą destylacyjną dlatego musiałem kombinowac jak ze słoikami itp :P
Ale czy aby napewno HLC tak łatwo i szybko rozpuści się w wodzie ?? Że można bez zamykania zlewki. I powiedz mi po co jest palnik pod kolba z NaCL ?? Czy moze ktos juz tak próbował rozpuscic HCL ???
Raz jeszcze dziekuje za pomoc! Pozdrawiam!

9 cze 2007, o 23:41
**

Ja już próbowałem takich metod. Palnik pod kolbą z NaCl jest po to, aby lepiej się wydzielał HCl, gdyż jest on praktycznie gazem, a gazy w wysokiej temperaturze słabo się rozpuszczają. Dlatego jest potrzebna jak najzimniejsza woda destylowana w zlewce do odbierania.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

9 cze 2007, o 23:54

No okej czyli jak umieszcze palnik i zimną wode to gaz leppiej się rozpuści. Ale czy to napewno dobry pomysł aby naczynie w ktorym HCL ma sie rozpuscic w wodzie było otwarte? Bo HCL jest przecie bardzo szkodliwy. Czy nie jest to troche ryzykowne? A i zastanawią mnie czy gazowy HCL ma podobne właściwości żrące jak HCLaq?? Bo wydaje mi się że nie.

10 cze 2007, o 08:39
@MODERATOR

HCl jeszcze nie jest taki najgorszy. Rozpuszcza się on dosyć dobrze w wodzie. Przez palnik więcej gazowego HCl powstanie w kolbie, a przez zimną wodę, więcej HCL'u rozpuści się w niej.
Chemia w ogóle jest ryzykowna. Najlepiej byłoby jakbys wykonywał to pod dygestorium (ale jak masz dygestorium, to na pewno masz kupny HCl :) ). Ewentualnie na wolnym powietrzu.
I pamiętaj o przestrzeganiu BHP.

10 cze 2007, o 09:31
@MODERATOR

moim zdaniem 3 poprawki do rysunku raymundo
1. lejek ponizej poziomu cieczy (i chyba lepszy bylby gumowy wezyk, nizeli lejek - mniejsze cisnienie gazu )
2. zbiornik na powstajacy HClaq w lazni lodowej (moze byc NaNO3 + lod - lub inne chlodzace mieszanki)
3. jednak zatkal bym odbieralnik - aby miec mniej strat HCl(g) - ale zrobil zawor bezpieczenstwa - i co jakis czas sprawdzal czy cisnienie nie roznie za bardzo

10 cze 2007, o 11:56
@MODERATOR

Lejek powinien najwyżej dotykać powierzchnię cieczy, najlepiej byłoby gdyby znajdował się kilka milimetrów nad wodą.
A lejek jest po to by zwiększyć powierzchnię rozpuszczania HCl w wodzie. Jak już napisałem wcześniej, HCl najlepiej rozpuszcza się w wodzie na jej powierzchni. Jak jednak lejek umieścisz w wodzie, wielka tragedia się nie stanie, musisz tylko uważać, i podnosić lejek jak zobaczysz że zaczyna się w nim podnosić poziom wody.
Zlewka z wodą rzeczywiście może znajdować się w mieszaninie chłodzącej.
Co do zatkania zlewki, można położyć na niej kartkę papieru z dziurą na nóżkę lejka (lejek oczywiście najlepiej przymocować do statywu i ustawić na odpowiednią wysokość).
Jeśli H2SO4 będzie wkraplany odpowiednio powoli, HCl również nadąży rozpuszczać się w wodzie.

Proporcje:
60g NaCl- 100cm3 12M H2SO4.
Po dodaniu całej ilości kwasu, zakręć kurek wkraplacza, i ogrzewaj kolbę, po jakimś czasie, gdy w rurce bocznej kolby zaczną pojawiać się kropelki cieczy, przerwij ogrzewanie, i wlej do kolby gorącej wody (albowiem może wykrystalizować się wodorosiarczan sodu, co z koleji może spowodować pęknięcie kolby).

10 cze 2007, o 12:12

jutro idę się poradzic mego doktora od chemii nieorganicznej :D Bo tego eksperymentu nie popuszcze :P A w weekend kolejna próba :D

12 cze 2007, o 20:49

Pytałem doktorka i powiedział że palnik wcale nie jest potrzebny.:p
Dziś złapałem trochę kasy i chciałem kupić kolbe destylacyjną no i rurki szklane. O ile z rurkami żaden problem to z kolbą stoje w miescju:/ Byłem Na Foksalu i na Senatroskiej i nic. Ciężko naprawde z takim rzeczami na początku. Szkoda że nie ma jakiegoś super marketu czy coś :D Może mi ktoś polecić sklep w Wawie gdzię dostane kolbe destylacyjną??

26 cze 2007, o 19:12

No wiesz jak juz w Warszawie nie kupisz to nigdzie. ;)
Polecam allegro bądź labosklep chyba na allegro jest aukcja z kolbą dest. wiem ze cie moze nie urządzają zakupy przez neta ale jak na miejscu w Wawie nie kupisz to nigdzie :D

26 cze 2007, o 19:21
@MODERATOR

Że tak wcale nie jest potrzebny bym raczej nie powiedział.
Oczywiście możesz zrobić to bez palnika, używa sie go tylko w celu zwiększenia wydajności.

26 cze 2007, o 19:25

Pewno gdzieś jest, tylko w tym temacie jestem świerzy, dlatego też nie znam wszystkich takich punktów.

26 cze 2007, o 21:32

ej już znalazłem na Obozowie Alchem, ale boże! 60zl za kolbe destylacyjna 0,5l :( Toż to jawny zamach na kieszeń studentA!!

27 cze 2007, o 13:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona