Autor |
Wiadomość |
Diakon
Dołączył(a): 7 mar 2007, o 17:57 Posty: 17 Lokalizacja: Prochowice
|
Zapalnik wielorazowego użytku ... Szczyt marzeń?
Prosze o pomoc w budowie idelanego SUPER działającego zaplanika do POTATO GUN :-D Fajnie by było gdyby ten zapalnik mógł miec zastosowanie w pirotechnice (odpalanie mieszanek itp. :-) ) Do niedawna miałem ten piezopstryczek z zaplaniczki ale sie co chwila psuje
Z góry dzięki
PS.BARDZO PROSZE O WYROZUMIAŁOSC MODERATORÓW gdyż pisze ten tekst 3 raz I mimo wielkiem prośby o przywrócenie postu jednemu z modów nie zostałem wysłuchany i w prostu sposób "olany"
|
22 maja 2007, o 15:36 |
|
|
DJ MHz
**
Dołączył(a): 12 kwi 2005, o 10:29 Posty: 391 Lokalizacja: Polkowice
|
Trafo HV dałem kiedyś schemat zasilany układzik z baterii 9 V idalnie odpala potato guna ! poszukać trzeba ziom...
_________________ http://www.eksploracjapolkowice.fora.pl/
|
22 maja 2007, o 22:12 |
|
|
Kerty
Dołączył(a): 21 maja 2007, o 10:31 Posty: 9 Lokalizacja: mad house
|
ja do potato użyłem takiego długiego zapalnika do kuchenek gazowych po obłupaniu go z tej plastikowej obudowy jest nie zawodny były tylko problemy z umieszczeniem go .
|
23 maja 2007, o 15:19 |
|
|
Diakon
|
Dj MHZ mógłbys jeszcze raz zamieścic schemat tego...
Ale wytłumacz to jak to zbudowac prosto bo z chemi wypadam przciętnie w liceum KERTY to co ty masz to piezopstryczek z zaplaniczki ja to mam i to sie psuje prędzej czy póxniej ...
|
24 maja 2007, o 19:06 |
|
|
Kerty
Dołączył(a): 21 maja 2007, o 10:31 Posty: 9 Lokalizacja: mad house
|
faktycznie działa to na tej samej zasadzie jak to z zapalniczki ale jest trwalsze jak tobie się to psuje u mnie trzyma się już pół roku a potato bawię się dosyć często . Już niedługo dostaniecie dosyć ciekawy arty kół o zapalnikach wszelkiego rodzaju zacząłem sie trochę tym bawić .
_________________ UWAGA! ważne sofokles nie jest i nigdy nie był pesoklesem
Przez kilka sekund po wybuchu czuję sie wolny od głupoty świata.
|
24 maja 2007, o 22:12 |
|
|
velSiergiej
|
Nie wiem, o co Ci dokładnie chodzi, ale jak o coś w stylu bazooki ( miały litowe baterie, później urządzenie magnetoindukcyjne ) to najprościej chyba w tym czymś zamontować (jak to do mieszanek FB) zwykły drut oporowy z dwoma przewodami w poxilinie, na końcach kabli wyłącznik i akumulatorek NiMh x2. kable ilość akumulatorków i wymiary druta sam dobierz. poxilina pozwoli to zamontować w tym "urządzeniu"
Pamiętaj, jak fb to na długi kabel i max 30g , żadnych rur, a zabawy w bazooki to sobie wybij z głowy ( zanim ci ją urwie z deka)
Nie wiem co to potato gun i jak działa oraz do czego służy.
Arty to na http://chemik.vitnet.pl/
Proszę o skasowanie posta jak coś napisałem nie tak...
|
24 maja 2007, o 23:11 |
|
|
Diakon
|
|
4 cze 2007, o 23:18 |
|
|
velSiergiej
|
Człowieku, schemat nic Ci nie da jak nie masz podstaw tzn. czytanie schematu itp. krótko mówiąc:
1. przygotuj kabel, troszkę grubszy jak telefoniczny ale cieńszy jak do elektryki
2. zdobądź drut oporowy ( suszarka do włosów, spirala grzejna, ostateczne zmywak do naczyń)
3. dolutuj do końcówek drutu kabel (tego drutu to max 2cm), a potem delikatnie oblep poxiliną aby się nie stykały (izolacja). Do jednego końca ( w odpowiednie odległości od końcówki grzejnej) wyłącznik i źródło prądu np. bateria 9 volt.
4. zamontuj w tym potato gunie albo w jakiejś obudowie
5. jak do mw to jakieś wtyczki, długi kabel itp.
http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=170
http://chemik.vitnet.pl/news.php?id=299
Jak te linki nic Ci nie dadzą to sory, ale nie pomogę...
Ostatnio edytowano 5 cze 2007, o 18:36 przez velSiergiej, łącznie edytowano 2 razy
|
5 cze 2007, o 16:42 |
|
|
$13rg1ej
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
|
z żarówek będą jednorazowe - drucik wolframowy się spali[aby temu zapobies w żarówkach jest próżnia]
efekt piezoelektryczny to wytworzenie prądu poprzez sciskanie lub rozciąganie konkretnego materiału. najlepiej do potato guna użyć zapalarki do gazu, przedłużyć kabelki, zamontować i powstaje iskra która "podpala" gaz.
___
i pytanko po co dałeś linki do budowy bezwładnika rtęciowego i spłonek? nie wydaje mi się aby komuś chciałoby się strzelać z potato guna używając jakiegoś mwi... raz że to niebezpieczne, dwa że to bezsensowne...
5 cze 2007, o 17:52 |
|
|
velSiergiej
|
Przyznaje się do nieścisłości, co do żarówek sam ich używam w piro są bezpieczne zwłaszcza na kilkudziesięciu metrach kabla (czy działają po rozbiciu sprawdzam miernikiem uniwersalnym, nie spali ich), i jednorazowe tak jak te z drutu oporowego.
Nie budowałem tego potato guna, dlatego chciałem to rozwiązać, przynajmniej merytorycznie, co do właściwej odpowiedzi (chyba teraz wiem o co mu chodziło) to są zapalarki które wytwarzają iskrę i nie wymagają tankowania gazu ( te z tankowanie są prod. chińskiej). Mój wujek ma coś takiego, jest produkcji radzieckiej ma ze 30 lat, działa bezawaryjnie, i wymagało by drobnej modyfikacji (tzn dodaniu dobrze zaizolowanych przewodów). Może to da się kupić na allegro ew. w sklepach z drobiazgami, lub sprzętem AGD (chyba nowoczesne kuchenki do gazu to maja, można by sie pokusić o złomowaną)
O zjawisku piezoelektrycznym słyszałem coś niecoś kojarzy mi się że z kwarcem albo solą Seignette'a KOOC(CHOH)2COONa winian sodowo-potasowy.
linki usunąłem, ten do bezwładnika wrzuciłem przypadkiem, pozostawiłem te do zapalarki ( te chyba mu ciut pomogą)
Poza tym Diakon pisał o odpalaniu fb i innych, wiec chyba mu nie zaszkodzi ta wiedza (o spłonkach).
Thx za krytyczne uwagi, zastosowałem się do nich (chyba)
|
5 cze 2007, o 18:36 |
|
|
DJ MHz
**
Dołączył(a): 12 kwi 2005, o 10:29 Posty: 391 Lokalizacja: Polkowice
|
Schemacik :
http://obrazki.elektroda.net/82_1173450448.jpg
"K1 oraz K2 zasilanie >8V K3 K4 wyjście HV.Użyty został transformator zapłonowy od stroboskopu kondensatory C3,C2 oraz diody D1,D2 powinny być na wysokie napięcie"
schematy i fotki z :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic697154-30.html
_________________ http://www.eksploracjapolkowice.fora.pl/
|
10 cze 2007, o 20:00 |
|
|
manfred1992
|
A czy mógł by mi powiedzieć czy to jest kondesnator i czy nadaje sie do takiego zapalnika np do "potato gun" Na tym kondensatorze a tak przynajmniej mi się wydaje ,żę jest to kondensator jest napisane:
PHOTO-FLASH
140uF330V
|
13 cze 2007, o 18:18 |
|
|
manfred1992
|
Może ktoś szybko odpowiedzieć na to moje pytanie:
-Czy to jest kondensator?
-Czy nadajaje sie na zrobienie zapalnika do [potato gun-a]?
|
13 cze 2007, o 21:38 |
|
|
Diakon
|
Dzięki chłopaki za INFO !
Pozdrowionka Diakon
PS.Na wakacje postaram sie już całkowicie to zbudowac
|
14 cze 2007, o 17:55 |