Mam zamiar zrobić kwas winny o tak :
Zacząć ferementować winogron następnie odpadki z kwasem winnym zlać CaOH2 i następnie dodać chlorku wapnia powstałą sól winowo-wapnową zalac kwasem siarkowym i powstaje nam kwas winny . Dobry sposób
Wie może kto jak robić kwas masłowy
29 maja 2005, o 11:41
Anonymous
kw. winowy osadza sie na dnie naczynia w postaci winianu potasu/sodu ...
29 maja 2005, o 17:39
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Hmm, a tak przy okazji, czy winian Na/K nie jest rozp w H2O ? PPPP
Już lepiej robić winian Ca, który się osadzi na dnie w znacznie większej części :p
_________________
29 maja 2005, o 21:03
sativ
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 1 lut 2005, o 21:11 Posty: 931 Lokalizacja: Poznań
Kwas masłowy- są 2 sposoby zdobycia :
a) Kup se z 1kg masła, włóż do !szczelnego!!! pojemniczka z plastiku, postaw pod grzejnik i zaponij na 2 miesiące. Jak będziesz otwierał to załóż maskę gazową, bo śmierdzi jak h.. Niestety jest to sposób nieekonomiczny, bo takim sposobem jesteś w stanie zrobić b. małą ilość k. masłowego
b)Uzbieraj z 160 złotych i kup litr w hurtowni chemicznej
Zależy do czego potrzebujesz, jak do doświadczeń, to radze kupić, jak do kawałów to polecam bardziej jajka. Choć k. masłowego praktycznie nie da sie wywabić...
29 maja 2005, o 21:10
Anonymous
o.r.s. napisał(a):
Hmm, a tak przy okazji, czy winian Na/K nie jest rozp w H2O ? PPPP Już lepiej robić winian Ca, który się osadzi na dnie w znacznie większej części :p
eh, ja ci mówie że kwas winowy osadza sie w postaci tych soli na dnie baniaka z winem, osad należy przemyć zimną, a następnie potraktować gorącową [ciepłą] wodą - i rekrystalizować kilkukrotnie, dalej można sobie strącać winiany np. Ca ... tylko po co? ;]
btw~i tak nie otrzymasz b. czytsej soli, jeśli potrzebujesz do czegoś konkretnego-lepiej kupić
30 maja 2005, o 11:14
Agilent
*****
Dołączył(a): 12 lut 2005, o 23:04 Posty: 32 Lokalizacja: Łódź
sativ napisał(a):
Kwas masłowy- są 2 sposoby zdobycia : a) Kup se z 1kg masła, włóż do !szczelnego!!! pojemniczka z plastiku, postaw pod grzejnik i zaponij na 2 miesiące. Jak będziesz otwierał to załóż maskę gazową, bo śmierdzi jak h.. Niestety jest to sposób nieekonomiczny, bo takim sposobem jesteś w stanie zrobić b. małą ilość k. masłowego b)Uzbieraj z 160 złotych i kup litr w hurtowni chemicznej
Zależy do czego potrzebujesz, jak do doświadczeń, to radze kupić, jak do kawałów to polecam bardziej jajka. Choć k. masłowego praktycznie nie da sie wywabić...
Eeeee tam ale rady... Przecież mozna kupić n-butanol(nie jest drogi) i utlenic go choćby K2Cr2O7/H2SO4 pod chłodnicą zwrotną do kwasu masłowego...
30 maja 2005, o 12:05
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Łodygin napisał(a):
eh, ja ci mówie że kwas winowy osadza sie w postaci tych soli na dnie baniaka z winem,
Chodzi mi o to, że winian Na/K jest dość dobrze rozp w wodzie :DDD Dlatego nie wiem jak chcesz go strącać, skoro pozostanie go w r-rze makabryczna ilość
_________________
30 maja 2005, o 22:34
kliksiu
****
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
czy moge poprosic o wzor chem. kwasu wiowego >?
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
*** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
1 cze 2005, o 14:17
ethernity
@MODERATOR
Dołączył(a): 2 kwi 2005, o 17:37 Posty: 202 Lokalizacja: Radom
prosze kliksiu:
HOOC-CH(OH)- CH(OH)- COOH
_________________
1 cze 2005, o 14:33
oliver
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 21:32 Posty: 114
Na wikipedi jest napisane, że kwas winowy otrzymuje się z wodorowinianu potasu; nie piszą niestety jak. Czy ktoś zna preparatykę tego kwasu z COOK-(CHOH)2COOH
2 lip 2007, o 20:14
Anonymous
przeciez winian potasu nie jest rozpuszczalny to co gadasz i tak gadaja że giigle nie gryzie a ten kiksiu to sie pyta o taki glupi kwas wystarczy w geelach wpisac ten shit i pierwsza linijka i juz pisze.. a innych to ganiacie ze w g00glach nie szuka...
2 lip 2007, o 21:00
szalony
***
Dołączył(a): 27 cze 2005, o 20:29 Posty: 1087
Nierozpuszczalny jest winian Ca, i wodorowinian potasu strącający się w kadziach. Winiany Na, K są rozpuszczalne, podobnie jak winian sodowo-potasowy (sól seignette'a).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników