Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Wymrażanie octu. 
Autor Wiadomość

Ten drugi to mi raczej wyglada na wzor sumaryczny...

1 lip 2007, o 14:05

[quote="Kryształoman"]Dokładna barwa substancji powstałej w wyniku zmieszania octu z NaOH to kolor taki jak ma białko z jajka/quote]

Nie łatwiej napisać że biały?

1 lip 2007, o 14:55

Ale białko z jajka ma taki zoltawy kolor.

A czy w tej reakcji zamiast NaOH nie można użyć NaCl ??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D

1 lip 2007, o 15:12

1 lip 2007, o 15:44

Chodzi mi o to, czy powstanie mi w reakcji octan sodu, a inne produkty mnie nie obchodzą ( no chyba że coś ciekawego albo przydatnego )

NaCl + CH3COOH -----> ??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

1 lip 2007, o 16:25

Teoretycznie wytworzylbys silniejszy kwas, ktory bardziej 'chcialby' sie pozbyc protonu.

A , co do innych produktow , to radzilbym jednak brac je pod uwage. Bo jesli kiedys zaprojektujesz sobie synteze, w ktorej wytworzy sie HCN, a ani nie bedzie Cie interesowal ( "cos ciekawego" ), ani nie bedziesz go potrzebowal ( "cos przydatnego" ) to chcac nie chcac bedziesz mial problem...

1 lip 2007, o 16:58

No bez przesady... A jaki moge użyć zamiennik NaOH bo chyba musiał być czymś zasyfiony...

A o co ci chodzi z tym silniejszym kwasem ( czy o zwiększenie stężenia kwasu octowego czy o powstanie innego kwasu )??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

1 lip 2007, o 19:11
@MODERATOR

Mocniejszy kwas wypiera kwas słabszy (oprócz tego wypierane są jeszcze kwasy bardziej lotne, ale nie wchodźmy w szczegóły innych sposobów otrzymywania kwasów)
Więc w twoim przypadku:
CH3COONa+H2SO4-->CH3COOH+NaHSO4
Kwas siarkowy jest kwasem mocnym a kwas octowy jest kwasem słabym. Czyli np. rakcja
Na2SO4+2CH3COOH-/->H2SO4+2CH3COONa
Nie jest możliwa.

Zamiast NaOH możesz użyć np. Na2CO3 lub NaHCO3

1 lip 2007, o 19:57

Pane ne szukaj pan syfu w NaOH tylko w occie :wink: wieśc gminna niesie ze taki ocet jest biologicznie robiony... wiec sie syfy mogą robic :P Pane widze ze pan se ma braki w podstawach :wink:

Apropo zatężania przy pomocy odparowania moja ciotka wie co się na wsi dzieje i mi powiedziała ze się azeotrop tworzy i kwasior(kfa$)paruje razem z H2O

1 lip 2007, o 20:42
@MODERATOR

Panie Fronciku czemuż pan się na IRCu nie pojawia?
Przeszliśmy już do otrzymywania kwasu etanowego z jego soli. Przejrzyj temat od początku.

Jeśli kolega jako źródło NaOH użył kreta, to chyba można wziąć pod uwagę to, że jest on zanieczyszczony. ale oczywiście, w occie tez mogą być jakieś zanieczyszczenia.

1 lip 2007, o 20:59

Krecik ?? A fee przeca on zasyfiony w trzy i troche :roll: Soda kaustyczna pane to je to :wink: :wink: Ja tylko tak wspomniałem z tymi azeotropami dla szpanu ze takie pojecie znam :lol:

Cytuj:
Panie Fronciku czemuż pan się na IRCu nie pojawia

Walka z nalogiem :lol: a tak serio to +b bardzo mnie hamuje :lol:

1 lip 2007, o 21:12

Jak można oczyścić NaOH albo ocet ( bo na 100 % nie wiem które jest zanieczyszczone ). Na opakowaniu NaOH nie pisało kret do rur tylko wodorotlenek sodu ( w foliowym opakowaniu, białe kuleczki )

U mnie w mieście dostępne są 4 rodzaje związków z sodem :

NaHCO3
NaCl
NaOH
Sodu czteroboran Na2B4O7*10H2O

Czy nie mogłaby zajść któraś z tych reakcji :

1) CH3COOH + NaCl ----> CH3COONa + HCl

lub

2) 2CH3COOH + 2NaCl ----> 2CH3COONa + Cl2 + H2

a jeśli nie zachodzi żadna z tych reakcji to jaka zajdzie ??

Jeżeli ktoś ma czas i ochotę to czy mógłby mi opisać również reakcję z czteroboranem sodu??

Czytałem na Wikipedii że Na2CO3 można otrzymac zostawiająć NaOH na wolnym powietrzu. Czy to prawda??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

2 lip 2007, o 09:23

Czy po reakcji octu z NaHCO3 ma wyjść bezbarwna ciecz o zapachu ulepszonego, jeszcze bardziej śmierdzącego zapachu octu ??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

2 lip 2007, o 11:30
@MODERATOR

1) CH3COOH + NaCl ----> CH3COONa + HCl

lub

2) 2CH3COOH + 2NaCl ----> 2CH3COONa + Cl2 + H2

Reakcje te nie zajdą (ta druga to już w ogóle jest śmieszna). Przeczytaj mój poprzedni post. Słaby kwas nie wyprze HCl'u z NaCl.

Cytuj:
Czytałem na Wikipedii że Na2CO3 można otrzymac zostawiająć NaOH na wolnym powietrzu. Czy to prawda??

Tak, można go też otrzymać poprzez prażenie NaHCO3

A tak w ogóle to w czym przeszkadza ci żółte zabarwienie. Możesz przecież z niego wykrystalizować CH3COONa, w otrzymywaniu kwasu etanowego czystość tego substratu nie jest bardzo ważna.
Apropo twojego postu. Masz braki z gimnazjum, więc nie wiem czy powinieneś bawić sie w otrzymywanie kwasu octowego.
//
Cytuj:
Czy po reakcji octu z NaHCO3 ma wyjść bezbarwna ciecz o zapachu ulepszonego, jeszcze bardziej śmierdzącego zapachu octu Question

nie.

2 lip 2007, o 11:41

Zapytałem o ta reakcje z NaCl bo kiedyś ( nie pamiętam ile lat temu ) na konkursie mieliśmy pytanie :

Gdy do butelki z octem wsypiesz soli i naciągniesz na otwór balon to po chwili npełni ci się gazem. Jaki to gaz??

Po konkursie zapytałem nauczycielki jaki gaz a ona opowiedziała mi że chlor, więc stwierdziłem że jedna z tych reakcji które napisłem może zajść.

Skąd wiesz ile mam lat? Nigdy nie mówiłem ani że jestem studentem ani że uczniem SP ani że uczniem gim ani że uczniem szkoły ponadgimnazjalnej.

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

2 lip 2007, o 11:54
@MODERATOR

Nie wiem ile masz lat, ale tego uczą w gimnazjum (przynajmniej u mnie), w szkole średniej jest to już na pewno omawiane szczegółowo.

Balonik napełni sie na pewno jak wsypałbyś do octu soli, ale nie chlorku sodu a węglanu (tudzież wodorowęglanu) sodu.
wtedy
CH3COOH+NaHCO3-->CH3COONa+CO2^+H2O

2 lip 2007, o 12:13

Chyba coś sknociłem, bo po krystalizacji zamiast krystalicznego ciała stałego otrzymałem brejowatą galaretę. Czy ktoś może wie czemu ??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

5 lip 2007, o 11:41

Chyba coś sknociłem, bo po krystalizacji zamiast krystalicznego ciała stałego otrzymałem brejowatą galaretę. Czy ktoś może wie czemu ??

Rozumiem, że to produkt reakcji AcOH z NaOH/NaHCO3 ? Galareta to nie powinna być, ale CH3COONa jak wchłonie dużo wody to się zamienia w taką masę. Jak masz AcOH 10% ze sklepu, to będzie zanieczyszcone, tym bardziej różnie może to wyglądać. Odparowuj to dalej, a potem wysusz podgrzewając. (niezbyt silno, bo w 324*C się rozkłada).

* - AcOH = kwas octowy.

5 lip 2007, o 16:59

NaOH + CH3COOH -----> CH3COONa + H2O

Po roztworzeniu NaOH roztwór zrobił się intensywnie żółty. Po dniu zrobił się blado-żółty, a teraz to jest biała brejowata galareta

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

5 lip 2007, o 17:08

Kolor jest mało ważny, pochodzi od różnych syfów (ocet jest uzyskiwany przez fermentację na podłożu wiórów bukowych). Odparuj to (wykrystalizuj), a potem wysusz, i najlepiej wypraż (poniżej T rozkladu !) aż wytraci wodę krystalizacyjną, przynajmniej jej część. Otrzymasz CH3COONa nie bezwodny, ale zawsze niezły.

PS. Nie muszę chyba mówić, że jeżeli nie roztworzyłeś stechiometrycznie, albo chociaż nie sprawdziłeś papierkiem czy nie dodałeś nadmiaru NaOH, to otrzymasz mieszankę NaOH i CH3COONa. Duży nadmiar NaOH zniszczy twoje plany otrzymania kw.octowego.

7 lip 2007, o 15:12

Za pierwszym razem na oko widac bylo ze powstala mi mieszanina NaOH z octanem sodu ( chyba cos zle policzylem :mrgreen: ) , więc po odparowaniu calej wody ponownie dolalem octu. Teraz golym okiem nie widac zeby byly 2 substancje, ale czy moge jakos sie upewnic ze mam sam octan ??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

16 wrz 2007, o 14:13

Jeśli masz nadmiar octu , musisz jeszcze raz odparować wodę i przy okazji ocet jako bardziej lotny...

Obrazek

Obrazek

16 wrz 2007, o 15:07

Teraz sobie tak myślę, czy nie dałoby się wyciągnąć wody z octu, wrzucając tam bezwodnej, higroskopijnej soli ( mocnego kwasu ), która by "wyciągnęła"
wodę, przechodząc w hydrat, a potem kw octowy z tej mieszaniny wymrozić ??

Co o tym sądzicie ??

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

18 lis 2007, o 11:16
**

Jasne, moim zdaniem ze stężonym siarkowcem powinno się przedestylować sam kwas octowy. Ale czy wymrażanie? Nie jestem pewien, zawsze stawiam na destylację :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

18 lis 2007, o 13:07

Ja myślałem o solach np bezwodny CuSO4, albo bezwodny Na2SO4. Z siarkowcem dobry pomysł, ale musiałbym najpierw go stężyć, bo mam tylko 36 %, a myślę, że jakby się udało wrzucić albo bezwodny Na2SO4, albo bezwodny CuSO4 i udało by się wyciągnąć z octu tyle wody, żeby miał stężenie powyżej 80 % to dałoby się wymrozić i w ten sposób mielibyśmy kwas octowy lodowaty i wodny roztwór hydratu jednej z tych soli. Co wy na takie rozumowanie ?? Bo chyba jest to prostsze niż przeprowadzanie w octan sodu i potem stężonym H2SO4 w kwas octowy.

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!

18 lis 2007, o 14:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona