Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
P4O10 
Autor Wiadomość

Post P4O10
Mam mały problem. Kupiłem ostatni troche p4o10 i chcialem zrobić kwas h3po4. wrzucilem troche tego proszku (biało-różowy) do wody i w miejscu zetknięcia z woda zaczelo wszystko wrzeć, a polowa tego co wrzucilem okazala sie nierozpuszczalna w niczym. Roztwór przyjał barwe rozowo-fioletowa, mial odczyn kwasowy (sprawdzalem papierkiem uniwersalnym) ale z niczym nie chcialo reagowac (Mg, NaOH, CuO). Moze ktos wie co to jest?? Prosze o podpowiedzi co moge z tym zrobic. Pzd

3 lip 2007, o 12:42

Bezwodnikiem kwasu fosforowego jest pięciotlenek fosforu [tlenek fosforu(V)], który w kontakcie z dużym nadmiarem wody przechodzi w kwas:

P4O10 + 6 H2O → 4 H3PO4

Przy mniejszej ilości wody zamiast kwasu fosforowego powstają polimeryczne kwasy ortofosforowe (polifosforowe) o ogólnym wzorze H2O×(HPO3)x (najprostszym i najlepiej poznanym kwasem polifosforowym jest kwas pirofosforowy, H4P2O7). Kwasy polifosforowe można też otrzymać w wyniku odparowywania wody z kwasu fosforowego. W praktyce laboratoryjnej często zdarza się, że długo przechowywany kwas fosforowy w niedomkniętej butelce ulega tego rodzaju polimeryzacji. Można go jednak zawsze "odtworzyć" dodając do niego odpowiednią ilość wody i lekko podgrzewając, choć proces ten bywa dość czasochłonny. W wyniku ogrzewania kwasu fosforowego powyżej 300 °C powstaje kwas metafosforowy, HPO3.

Kwas fosforowy powstaje również podczas działania na fosfor czerwony kwasem azotowym:

3 P + 5 HNO3 + 2 H2O → 3 H3PO4 + 5 NO.

Reakcja ta jest niebezpieczna i może przebiegać wybuchowo.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fosforowy

3 lip 2007, o 13:30

aha dzieki za rade, wnioskuje z tego ze musze obliczyć stechiometrychnie ile mam dać wody i dopiero potem sprobowac :lol: pzd.

5 lip 2007, o 11:17
PROFESJONAŁ

5 lip 2007, o 21:56

aha dzieki za rade, wnioskuje z tego ze musze obliczyć stechiometrychnie ile mam dać wody i dopiero potem sprobowac :lol: pzd.

po 1) nie w stechiometr. bo część wody może odparować
po 2) po co marnować P4O10? ehh ludzie nie mają na co kasy wydawac

5 lip 2007, o 22:00

okazuje sie ze nie, wrzucilem to do zwyklej wody z kranu (chlorowana), a to ma jakis związek? bo ok. 50% zaniezyszczeń z kranowy chyba nie wchodzi w gre??
black_coder:
to co mozna zrobic z p4o10??

6 lip 2007, o 11:10

wiele rzeczy... P4O10 jest dosc drogi wiec nie ma sensu go marnowac... tymbardziej ze mozesz kupic sobie czysty fosforowy za cene o wiele nizsza niz kosztowal cie ten tlenek do zrobienia kwasu...

EDIT//Jak nie wiesz co z nim zrobic to po co kupowales ?? najpierw sie mysli co sie chce zrobic i potem sie dopiero kupuje to co jest do tego potrzebne... przynajmniej dla mnie jest to sensowne :roll:

6 lip 2007, o 13:35

black_coder:
to co mozna zrobic z p4o10??

P4O10 jest jednym z bardziej higroskopijnych zw. więc się sam domyśl.

6 lip 2007, o 14:17

oszuszac parafinke pod sut metaliczny :wink:

6 lip 2007, o 14:21

sód...sód! SÓD!
Jak macie dys-coś łącznie z dyskopatią, to używajcie sobie albo wtyczki Firefoxa, która elegancko poprawia błędy (nawet w trakcie pisania tego mojego posta), albo piszcie w jakimś edytorze tekstu z korektą błędów.
Weźcie to sobie do serca, bo na prawdę to się ŹLE czyta. :roll:

Idioci ciągle od nas odchodzą...

9 lip 2007, o 14:48

danio bez urazy napisalem to specjalnie przeciez wiem ze sód, sód, sód :wink: dobra spry juz nie bede specjalnie popelnial bledow... przykro mi-rozumiem ze zle postepuje :cry:

9 lip 2007, o 15:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]