Skoro jest to forum na każdy temat to zwrócę się do was o pomoc :
Mam Tuner TV Leadtek WinFast TV2000 XP Expert. W jakim najlepiej jest nagrywać formacie, żeby była dobra jakość i mały rozmiar ( Ja używam DVD bo jakość jest najlepsza, ale 50 minutowy film ma rozmiar 1,7 GB ) Pomocy bo jak potrze na eMule to 50 minutowe filmy mają 350 MB .
8 lip 2007, o 08:49
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
DivX, XviD, ogg
+ dobra konfiguracja kodeka i bedzie dobrze
+ szybki sprzet i sporo pamieci
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
8 lip 2007, o 13:40
Vendral
**
Re: Format w jakim powinno się nagrywać
Kryształoman napisał(a):
żeby była dobra jakość i mały rozmiar .
Tak każdy by chciał ale jeżeli chodzi o jakość to jak dla mnie bezkonkurencyjny jest rozszerzenie .avi ale za to w h** dużo zajmuje. Musisz się zdecydować jakość lub rozmiar. Pozdrawiam
8 lip 2007, o 15:19
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Vandral - roszezenie nazwy pliku nie ma zadnego znaczenia w zwiazku z ilosica zajmowanego miejsca jak i jakoscia obrazu
na tako typu rzeczy ma znaczenie tylko i wylacznie kodek oraz poziom jakosci sygnalu z ktorego sie nagrywa
wiec jak sie ma kiepsy sygnal (np. dlugi kabel antenowy)/tuner no to juz nic nie zdzialamy
ogolnie... lepiej jest nagrywac pliki bez kompresji (i tutaj masz np. pliki mpg, mpeg, avi, wmv - i kazdy bedzie takiej samej jakosci jesli jest bez komptesji i kazdy bedzie zajmowal tyle samo miejsca - bo to tylko nazwa (pozniej ta nazwa ma troche wiecej wspolnego jak uzyjesz odpowiedniego kodowania) podczas zgrywania z tunera a pozniej kompresowac za pomoca odpowiednich kodekow
co moge polecic ?
DivX 5.0 i DivX 3.0
do najprostrzych zastosowan dla plikow ktore trwaja okolo 60 lub wiecej minut
kilku minutowe spoty, clipy etc, lepiej kompresowac/kodowac do mpeg
dodatkow7m aspektem jest jeszcze kodowanie dzwieku np. AC3, mp3, mpeg, etc.
windosowskie kodowanie typu wmv, wma raczej bym nie polecal - sa malo popularne nie odtwarzaja sie na wszytkich systemach i czasem sa dosc nie wygodne
dodatkowo mozna by sie pobawic w kompresje za pomoca kodeka OGG, ale on juz bardziej przydatny zaczyna byc gdy chcesz miec w jednym kilkmiku wiecej niz 1 scizke dziwiekowa (np. dzwiek oryginalny i tlumaczenie)
do tego przy da sie tez oprogramowanie
musisz znalezc sobie jakis dobry programik do tzw. capure (przechywtywania obrazu i dzwieku) dostosowanego do Twojego tunera - bo niestety ten firmowy nie zawsze jest najlepszy
oraz cos do ciencia i skladania i przekompresowywania kawalkow filmow
np. darmowy VirtualDub (ktory zreszta ma tez mozliwosc przechywtywania)
a do tego odpowiednia kolejnosc instalowania kodekow (to juz odsylam do profesjonalnych for dyskusyjnych) aby dzialaly odpowiednio
ogolnie temat strasznie szeroki i raczej lepiej bylo by poczytac cos wiecej na divx.pl lub innych tematycznych
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
8 lip 2007, o 15:40
Kryształoman
Ja przed chwilą przetestowałem uncompressed avi. plik 50 min będzie miał 17500 MB, ale po przekonwertowaniu programem Convert Movie 4.4 powinien mieć 380 MB ( Jakosc dosc dobra )
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości