Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Miejsce NH4+ 
Autor Wiadomość

Post Miejsce NH4+
Siemka, może gdzieś już było to pytanie, ale nie znalazłem, więc się pytam: Jak bardzo jest aktywny amoniak? tz. jakie miejsce (miedzy kationami których metalami) zajmuje kation amonowy w szeregu aktywności chemicznej (napięciowym)?

Potrzebuje tego bo chciałbym wiedzieć które metale wyprą go z związku, konkretnie azotanu amonu

z góry dzięki Kijan

9 lip 2007, o 21:20
**

Najtaniej będzie jak dasz NaOH (kreta do rur) kupisz w każdym sklepie z "chemią gospodarczą" tam co proszki sprzedają.

9 lip 2007, o 22:13

Nie chodzi mi o otrzymanie amionaku, ale soli :wink: (tu: soli azotanu V i danego metalu).

9 lip 2007, o 23:30
**

Zła droga na otrzymywanie związków. Kation amonowy to nie metal, a należy do pierwszej grupy kationów ze względu na podobne właściwości jego soli jak sodu czy potasu. tak, że sole amonowe mogą najwyżej służyć jak sugerował kolega wyżej do otrzymania amoniaku, zresztą w reakcji wymiany ze stosownym wodorotlenkiem powstaną inne sole w zależności od zastosowanej soli amonowej.

10 lip 2007, o 14:41

inne sole?? hmmm... masz na myśli związki kompleksowe? np:
2CuSO4 + 4 NH4NO3 ------>2[Cu(NH3)4]SO4 + 4NO3- +4H+
(pisze jon tetraaminamiedzi II z jonem siarczany VI, ponieważ ma większą moc, chociaż i tak to będzie mieszanina jonów i reakcja będzie zachodzić w obie strony)
2[Cu(NH3)4]SO4 + 4NO3- <-----> 2[Cu(NH3)4](NO3-)2 + 2SO4 2-

To że amionak nie jest metalem to wiem( i nie twierdze że tak jest), ale fakt że należy do pierwszej grupy metali jest dla mnie jednak zaskoczeniem. Z lekcji chemii pamiętam że nasz profesorka na zasadzie przeciwstawnej porównywała NH3aq i Ca(OH)2
Cytuj:
NH3aq jest dobrze rozpuszczalny, ale słabym wodorotlenkiem(słabo zdysocjującjowanym), a Ca(OH)2 jest słabo rozpuszczalny, ale silną zasadą(dobrze zdysocjowaną)

Drodzy Panowie (i Panie też)
Może źle sformułowałem pytanie i nie zrozumieliście mojego problemu:
z którymi metalami zajdzie reakcja
M+ + NH4R <------> MR + NH4+
tak aby K>1 (stała równowagi była większa od 1 czyt. było więcej produktów niż substratów). Przy czym nie uwzgledniam reakcji strącania osadów, tworzenia związków kompleksowych i innych tz:
Ba2+ + (NH4)2SO4 ----> BaSO4(osad) + 2NH4+ Nie
Ba2+ + 2(NH4)Cl ----> BaCl2 + 2NH4+ OK

Wiem że troche teraz namieszałem, ale jednak wolałbym to wiedzieć( pod kontem konkursy i praktyka) i odpowiedz że to jest zła metoda, nie satysfakcjonuje mnie, bo każda metoda jest dobra jeśli doprowadzi cie do dobrego wyniku :D

Pozdro kijam

10 lip 2007, o 16:53

Zastanów się dokładnie jakiej reakcji żądasz. Jon amonowy występuje zawsze w postaci jonowej oczywiście. Załóżmy hipotetycznie, że może zajść reakcja:

M(0) + NH4(+) Y(-) --> M(+) Y(-) + NH4(+) + e(-)

Co zrobić z elektronem? Być może zajdzie reakcja:

NH4(+) + e(-) --> NH3 + H(0)

Zatem gdyby był metal aktywniejszy od jonu amonowego, wtedy wydzieli się amoniak oraz wodór (oczywiście trzeba reakcję jeszcze zbilansować).

10 lip 2007, o 20:53

Wkońcu widze odpowiedź bliższą moich oczekiwań :P

Zakładam następujące reakcje:
MOH + NH4R -----> MR + NH4 + OH- (NH3aq)
NH3aq ----T----> NH3^ + H2O
czyli sumarycznie:
MOH + NH4R ---T---> MR + NH3^ + H2O

To jest reakcja którą chciałbym wykorzystać :)

Cytuj:
...Zatem gdyby był metal aktywniejszy od jonu amonowego...

ja szukam punktu granicznego tz. pary metali nie co bardziej aktywnego i nie co mniej aktywnego od jonu amonowego/amioniaku

p.s. przy okazji mam pytanko: czy uwalniający sie amoniak nie bedzie znowu powracał do roztworu??(rozpuszczł sie w nim?). Przy produkcji amoniaku w warunkach laboratoryjnych wytwarza sie wg reakcji w środowisku bezwodnym (znalezione w Sękowskim):
Ca(OH)2 + 2NH4R ----T----> CaR2 + 2NH3^ + 2H2O
Ca(OH)2 + 2NH4Cl ----T----> CaCl2 + 2NH3^ + 2H2O
(Hmmmm.... tutaj też jest woda :wink: ) czyli niby nie, jednak wole sie upewnić u was

Pozdro Kijan

10 lip 2007, o 22:04

Wkońcu widze odpowiedź bliższą moich oczekiwań :P

Zakładam następujące reakcje:
MOH + NH4R -----> MR + NH4 + OH- (NH3aq)
NH3aq ----T----> NH3^ + H2O
czyli sumarycznie:
MOH + NH4R ---T---> MR + NH3^ + H2O

To jest reakcja którą chciałbym wykorzystać :)

Tyle, że pierwsza reakcja nie spełnia prawa zachowania ładunku, o ile NH4 ma być obojętny. Jeśli natomiast masz na myśli jon NH4(+), to zajdzie reakcja NH4(+) + OH(-) --> NH3 + H2O, gdyż jon hydroksylowy ma większe powinowactwo do protonu niż jon NH4(+). Co w sumie daje ostatnią reakcję. :)

10 lip 2007, o 23:18

Literówka :wink: jednak takie błędy w chemii są najgorsze :(

11 lip 2007, o 12:04

A tak nieco z boku i dla ciekawości powiem, że istnieje coś takego jak amon NH4 bez plusa. Ale nie w stanie całkiem wolnym. Otóż alaktrolizując sole amonowe katodą rtęciową otrzymujemy <b>amalgamat amonu</b>, który ma zasadniczo podobne właściwości jak amalgamaty sodu i potasu.
Oszywista samego amonu zeń nie wydzielimy...

6 wrz 2007, o 15:57

Pamiętam te historie o amalgamacie amonu z dzieciństwa. Ciekawe, jaka jest rzeczywista struktura układu NH4 + rtęć.

6 wrz 2007, o 16:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]