Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Maska przeciw gazowa-czy taka będzie chronić przed pyłami? 
Autor Wiadomość
Post Maska przeciw gazowa-czy taka będzie chronić przed pyłami?
Witam
http://allegro.pl/item218912093_maska_g ... wana_.html
Znalazłem taką tanią maskę przeciw gazową na allegro.I mam jedni pytanie czy taka maska będzie mnie dobrze chronić przed pyłami.Chodzi mi głównie
o:
Chloran
Glin
Pył węgla drzewne
Pył kmno4-bardzo wredna rzecz :x
Pam
Benzoesan sodu
Pozdro.Noy

27 lip 2007, o 13:46
@ADMINISTRATOR

Jasne :) Jak chroni przed gazami to i przed pylami (tym bardziej).

Pozdro
Tchemik

27 lip 2007, o 14:20
Wielki dzięki Tchemik za info.
To chyba temacik do kosza :roll:

27 lip 2007, o 15:32
@MODERATOR

noy w tym sloniku to ty sie usmarzysz w laboratorium w cieple dni, a do tego bedzie to dosc nie wygodne i mozesz przez taka maske spowodowac sobie nie umyslnie wypadek - stracenie czegos, dodatkowo bedziesz gozej w niej szluszal i bedziesz mial gorszy kont widzenia

juz lepiej maska tego typu: http://www.ebhp.pl/grupa.html?kaId=2865

lub: http://www.ebhp.pl/katalog2.html?kaId=327

Ostatnio edytowano 27 lip 2007, o 18:11 przez Sulik, łącznie edytowano 1 raz

27 lip 2007, o 16:48

Wy naprawde tego używacie do piroodczynów, chloranów, azotanó itp? ja bym się pochlastał :szok: jak coś to taka zwykła jednorazówka, ale nie taka partyzantka ^^

EDIT, kozacko to musi wyglądac!! :lol:

27 lip 2007, o 17:24
te maski, ktore sulik zapodal w drugim linku uzywaja lakiernicy (np. w mojej pracy). sa one na prawde dobre, ale te pierwsze (te jednorazowki), najlepiej z wkladka wegla aktywnego wystarczaja zupelnie. problem polega tylko na tym, ze "weglowe" jednorazowki sa dosc drogie i zuzywajac ich duzo ostatecznie przeplacamy.

27 lip 2007, o 18:18
**

chyba znam tą aukcje :D sam kiedyś kupiłem tą maskę gazową (tydzień temu) :) no i powiem że jest kozacka w sam raz na karnawał :P Co do pochłaniania to jest nawet dobra tylko szkoda filtra na jakieś tam pyły. Lepiej używać takich zwykłych jednorazówek przeciwpyłowych jeżeli chodzi o pyły. Jak ja pracowałem przy pyłach (Al ,C) to przedłużyłem ten wąż i wystawiłem końcówkę za okno aby mieć dostęp do świeżego powietrza :) A filtr zostawiam na jakieś bardziej trujące związki np. Tlenki azotu :)

Pozdrawiam

27 lip 2007, o 18:21

Lepiej używać takich zwykłych jednorazówek przeciwpyłowych jeżeli chodzi o pyły.

Pracowałem z pyłem KMnO4 w takiej zwykłej przeciwpyłówce lakierniczej i niestety muszę powiedzieć iż w ogóle nie chroni. Już lepiej ta hardcorowa gazmaska z końcem węża za oknem.

black_coder

Ostatnio edytowano 28 paź 2007, o 09:26 przez black_coder, łącznie edytowano 1 raz

27 lip 2007, o 18:28
**

Wiesz to zależy jaka jednorazówka przeciwpyłowa :) Jak kiedyś kupiłem 10 masek za 2 zł :) to nawet nie pasowały na mój ryj ,odstawały od twarzy i w ogóle były do d*** Także lepiej zainwestować w tą maskę przeciw gazową bo przynajmniej przyda się na później i ma większe zastosowanie.

Pozdrawiam

27 lip 2007, o 18:34
@MODERATOR

zawsze w masce gazowej (moj 2 link) mozna zamontowac wklady przeciwpylowe
mozna zamontowac rownierz osobne wklady przeciw dzialaniu amoniaku, przeciw rozpuszczalnikom organicznym i ogolne przeciw innym suubstancja

koszt kompletu wkladow (ilosc sztuk zalezna od typu maski) to jakies 15-20 zl

maski sa wygodne i jesli zastosujemy odpowiednie wklady to bezpieczne

/ edit - nie oszczedzaj na zdrowiu, lepiej kup toche drozsza maske, a sprawna i pewna w 100%

Załączniki:
Komentarz: tego modelu nie testowalem przy pracy z chemikaliami, ale ogolnie niby wygodny w noszeniu, ale jednak nadaje sie tylko do krotkotrwalych prac - zaleta jest ochrona twarzy i oczu
26-03-07_1033.jpg
26-03-07_1033.jpg [ 45.26 KiB | Przeglądane 8113 razy ]
Komentarz: dos wygodny i bezpieczny
uzywalem przy pracy z amoniakiem, kwasem solnym, NOx

23-03-07_1114.jpg
23-03-07_1114.jpg [ 25.57 KiB | Przeglądane 8155 razy ]

27 lip 2007, o 19:16
noy w tym sloniku to ty sie usmarzysz w laboratorium w cieple dni, a do tego bedzie to dosc nie wygodne i mozesz przez taka maske spowodowac sobie nie umyslnie wypadek - stracenie czegos, dodatkowo bedziesz gozej w niej szluszal i bedziesz mial gorszy kont widzenia

juz lepiej maska tego typu: http://www.ebhp.pl/grupa.html?kaId=2865

lub: http://www.ebhp.pl/katalog2.html?kaId=327

Na pewno długo w niej przebywać nie będę :wink:
A,co do jednorazówek to osobiście ich nienawidzę :evil:
Kupowałem już i takie po 8zł,idealnie pasowały do twarzy ale jak pracowałem z pyłem kmno4 to brak mi słów,do dziś pamiętam ten bul.... nawdychanie się HCI to przy tym pikuś :x
Vendral napisał(a):
Jak ja pracowałem przy pyłach (Al ,C) to przedłużyłem ten wąż i wystawiłem końcówkę za okno aby mieć dostęp do świeżego powietrza Smile A filtr zostawiam na jakieś bardziej trujące związki np. Tlenki azotu Smile

Ja dawno temu ja nie miałem maski to brałem w usta wężyk i za okno,a na nos spinacz :lol: ,ale za dobre i wygodne to nie było :?
Tak samo jak ty nie chcę marnować pochłaniacza na jakieś pyły też mam zamiar podłączyć do tego wężyk i za okno 8)
Pozdrawiam.Noy

27 lip 2007, o 21:31
**

Co do wad maski typu "słonik" to nie prawdą jest że podczas noszenia maski nic nie słychać. Mam taką samą maskę na chacie i wszytko słychać jak się ją ubierze. A co temperatury to akurat jest normalna ponieważ maska jest wykonana z białej gumy która odbija większość promieni świetlnych aha i poza tym to nikt przecież nie nosi maski przeciw gazowej przez 2 godziny na plaży :) a do "osłony" przed jakimiś pyłami jak znalazł (tania i dobra). Co do sprawności to powiem że jest w 100% sprawna (niech was nie zmyli cena) filtropochłaniacz jest to nówka peweks nie śmigana :) Robiłem nawet taki prymitywny test. Ubrałem maskę przeciw gazową wraz z wężem ,filtrem i poszedłem pod kuchenkę gazową :D odkręciłem gaz i wsadziłem ten filtr pod gaz. Poczekałem z 5 sekund i nic ani żadnego zapachu gazu w masce. Dopiero jak ściągnąłem maskę to waliło w całej kuchni i musiałem wietrzyć cały dom :). Jedyną wadą jaką wykryłem w tej masce to dosyć ciężko zrozumieć człowieka noszącego tą maskę (brak komory fonicznej w tej wersji). Macie tu linka możecie se porównać maski gazowe (z lewej strony menu)

http://www.maski.wojsko.pl/

Oraz poznać maski z trochę bardziej historycznej strony

http://www.maski.poszukiwania.pl/kolekcja.htm

Pozdrawiam

27 lip 2007, o 23:34
Co do sprawności to powiem że jest w 100% sprawna (niech was nie zmyli cena) filtropochłaniacz jest to nówka peweks nie śmigana :) Robiłem nawet taki prymitywny test. Ubrałem maskę przeciw gazową wraz z wężem ,filtrem i poszedłem pod kuchenkę gazową :D odkręciłem gaz i wsadziłem ten filtr pod gaz. Poczekałem z 5 sekund i nic ani żadnego zapachu gazu w masce. Dopiero jak ściągnąłem maskę to waliło w całej kuchni i musiałem wietrzyć cały dom :)

KAMIKADZE
Ja bym takich testów nie robił.........jedna iskra i.........BUM !! :?
Pozdro.Noy

28 lip 2007, o 18:19
**

A kto tu gada o iskrze bądź płomieniu :? Gazu było na tyle mało i dość szybko rozrzedził się w powietrzu że nie było bata aby doszło do zapłonu. A czas w jakim był odkręcony kurek odpowiada odpaleniu gazu aby podgrzać wodę więc nie przesadzajmy że zadusiłem całe osiedle i stałem w kuchni 2 godziny .Po prostu musiałem sprawdzić ten filtro pochłaniacz czy jest sprawny i nie miałem gdzie ,a gdzie miąłem go niby sprawdzić w kiblu :wink:

Pozdrawiam

28 lip 2007, o 19:00
Post odp.
Napisze jasno by niebylo zbyt wielu pytań , nie chodzi o samą maske gazową bo w koncu jaka by nie byla napewno chroni oczy przed pyłem :arrow: wazny jest filtr czyli pochłaniacz i przeznaczenie , do danych prac nad danymi zw. sa przeznaczone pochlaniacze odpowiednio oznaczane , samo okreslenie mówi wiele
-maska p.pyłowa
-maska p. gazowa
Póznice miedzy gazem a pyłem myslę wychwytać jest latwo , a tak btw. maska na twarzy powiedzmy słonik powyżej 10 godzin dziennie powoduje mutację twarzy upodobniająca się do maski :mrgreen:
eko.

29 lip 2007, o 00:22

Kiedyś pchałem takie maski na allegro-dobrze szły, pomimo wieku (wyrób z czasów układu warszawskiego masowo produkowany w Polsce na wypadek wojny). Nitrować się w nich da, chociaż żywotnośc filtropochłaniacza jest niska-po kilkunastu sesjach z NOx było czuć ten "przemiły" zapaszek.Ale zdecydowanie lepiej chroni niż maska dla budowlańców no i duży + to ochrona oczu i twarzy-kawał grubej gumy daje poczucie bezpieczeństwa.

31 lip 2007, o 11:16
ja mam taka maske isie ciesze;] fajna jest:D
http://img124.imageshack.us/my.php?imag ... 904bi2.jpg

31 lip 2007, o 13:20

black_coder

31 lip 2007, o 13:21
@MODERATOR

Przyszly mi dzis maski i polmaski to sie moze pochwale
zdiecia masek bez pochlaniaczy - nie chcialo mi sie montowac - sprawdzalem przyleganie maski do twarzy i robilem testy szczelnosci - a przy okazji fotki :P

pierwsza to:
Pełna maska twarzowa ADVANTAGE 3000
Obrazek
Obrazek
cena niestety ponad 300 zl za sztuke w sklepie firmowym
ale dobrze wykonana i dobrze pasuje, szklo troche paruje podczas oddychania - ale tylko w okolicach wydechu - wiec nie powinno sprawiac duzo problemow
sa niestety lekkie problemy z montarzem filtrow i filtropochlaniaczy - wchodza dosc ciezko i ciezko sie demontuja - ale to moze i dobrze bo nie odpadna :)
i fajni stylizowana - wyglada prawie jak maska do asg/paintballa - po prostu mi sie podoba :)
a dotego dosc spory wybor filtrow i filtropochlaniaczy
ale niesty filtry tej firmy nie pasuja do masek z postow wyzej, ani na odwrot

druga
polmaska SECURA 2000
Obrazek
cena ponad 50 zl za sztuke w sklepie firmowym
troche jak by mala i zle lerzala - sam nie wiem
wydaje mi sie ze ta jest lepsza: http://malutki.vitnet.pl/download.php?id=1192 tylko nie pamietam jak sie to nazwya M300 chyba - ale firmy i ceny nie kojaze w tym momecie - jakos tak wydaje sie ze lepiej lerzy a przy okazji zapewnia odrobine lepsza ochrone - wieksza zaslania wieksza powierzchnie twarzy

nastepne testy moze kiedys przy okazji

Załączniki:
Zdjęcie004.jpg
Zdjęcie004.jpg [ 31.97 KiB | Przeglądane 8073 razy ]
Zdjęcie002.jpg
Zdjęcie002.jpg [ 29.3 KiB | Przeglądane 8071 razy ]
Zdjęcie001.jpg
Zdjęcie001.jpg [ 27.95 KiB | Przeglądane 8069 razy ]

7 gru 2007, o 19:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]