Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Azotan sodu 
Autor Wiadomość

Jak mi sie kiedyś KNO3 skończyła to musiałem coś wykombinować:
NH4NO3+NaHCO3 --> NH4HCO3 + NaNO3
podczas gotowania:
NH4HCO3->NH3+H2O+CO2
NH4HCO3 rozkłada sie w temp. powyżej 55 stopni C

W praktyce wg. pierwszej reakcji liczysz sobie ilość substratów stechiometrycznie i robisz dosyć stęzony roztwór
NH4NO3 do tego wsypujesz całą sode oczyszczoną(NaHCO3) i długo to gotujesz na świerzym powietrzu. Sode do r-r należy wsypywać powoli bo przy ciepłym rozworze może bulgotać i wykipieć a nawet wyprysnąć. Ja gotowałem z początku na ognisku w garnku a potem w czajniku z termostatem(jak sie reakcja skończyła to temperatura wzrastała do 100 stopni i termostat wyłączał grzałke:)), tylko potem saletra miała zielone zabarwienie od związków miedzi z grzałki. Należy gotować tak aby nam całość pod wpływem wydobywających sie gazów nie wykipiała tj cały czas kontrolować. Pod koniec do gorącego roztworu wsypywałem małymi porcjami sode aby przereagował cały NH4NO3 i dawałem nadmiar sody bo nienawidze higroskopijnego NH4NO3.
Teraz trzeba wygotować prawie całą wode, a przesączyć reszte. Mamy teraz kryształki NaNO3, które można dodatkowo przekrystalizować.

UWAGA!!! podczas gotowania wydziela się AMONIAK nie należy go wdychać a całą reakcje koniecznie przeprowadzać na świerzym powietrzu!!!

P.S. A może umieścić ten przepis na vortalu?

19 sie 2007, o 19:11

Ja słyszałem że azotan sodu można kupić w sklepie z nawozami i chemią do roślin...

19 sie 2007, o 19:24
**

Tak tylko że tam metoda jest do niczego...
Po co bawić się z NaHCO3 dajesz krecika do saletry i jest git ;)

19 sie 2007, o 19:38

Tylko ja kiedyś nie wiedziałem co to jest krecik. A jakikolwiek wodorotlenek to było marzenie! A o forum to wogóle też ani widu ani słychu.

19 sie 2007, o 22:05

Jak chcesz mieć azotan(III) to musisz poszukać w spożywczy kupiłem sobie ostatnio "sól peklową" w składzie było "azotyn sodu"

9 paź 2007, o 20:43
@MODERATOR

no tylko ze w peklosoli jest jeszcze NaCl i niekiedy KNO3

9 paź 2007, o 20:46

Jak chcesz mieć azotan(III) to musisz poszukać w spożywczy kupiłem sobie ostatnio "sól peklową" w składzie było "azotyn sodu"

Jest go tam po byku, przepisy zezwalają na obecność KNO2 lub NaNO2 poniżej grama na kilogram peklosoli :lol:

10 paź 2007, o 00:22

Czy to KNO2 czy NaNO2 to tego jest max 0.5% więcej nie wolno... Niestety jak komuś trzeba to albo sklep (czy forum, odradzam niektórych sprzedawców) albo Supniewski. Tylko jak ktoś nie mam warunków to lepiej odpuścić. ta peklosól na pewno nie reaguje jak azotyn...

10 paź 2007, o 19:27

11 paź 2007, o 18:56

Czy są jakieś zasadnicze różnice między NaNO3 a KNO3? Który lepszy do p.cz.?

1 lis 2007, o 15:43
@MODERATOR

KNO3 lepszym utleniaczem jest ale NaNO3 tez wyjdzie

1 lis 2007, o 16:18

Z tego co znalazłem to NaNO3 jest Xn ( szkodliwy ) i O ( utleniający ), a KNO3 tylko O.

Sorry za tamtego posta, ale ja zawsze pisze szybciej niż myśle

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D

Ostatnio edytowano 4 lis 2007, o 11:13 przez Kryształoman, łącznie edytowano 1 raz

1 lis 2007, o 16:34

Można ale da w produktach ubocznych warna. Chyba ze poprzez jakąś wymianę. Kup, prościej i taniej....

3 lis 2007, o 22:53

Czy szanowny pan Kryształoman się wściekł do licha? :? Produkcja śmieci wzrasta na skalę masową i trzeba działać :wink:
VelSiergiej napisał(a):
Można ale da w produktach ubocznych warna

Niestety kolejny warn da bana :? , a to już inna sprawa więc lepiej się zastanowić co i ile pisać :arrow: tylko taka rada

Obrazek

Obrazek

4 lis 2007, o 01:17
**

http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php?t=8846&highlight=nano3

HAHA ale ze mnie wtedy był kret : -] no ale teraz już nie n00bie tak

4 lis 2007, o 14:06

KNO3 lepszym utleniaczem jest ale NaNO3 tez wyjdzie

:arrow: http://forum.pirotechnika.one.pl/viewto ... sc&start=0

Cytuj:
ma lepszy bilans jako utleniacz i jest stosowana w paliwach rakietowych, poza tym trudniej ja kupic, wiec uszy do goory i rob znia cos pamietajac o higroskopijnosci.

Cytuj:
skład czarnego prochu wybuchowego to:
azotan sodu 80 %
węgiel drzewny 10 %
siarka 10 %
Azotan Sodu to Saletra Sodowa więc do tego też sie przydaje. Ma ktoś doświadczenie z tym? Czytałem gdzieś że silniejsze i szybciej sie spala niż klasyczny proch czarny, dlatego lepiej jest to zastosować do petard, jak myślicie?

:? To kto ma racje. Z całym szacunkiem dla waszego forum, najlepszego w Polsce, ale jak czasem na innych forach się spierają i nikt nie podaje silniejszych argumentów typu notka z wikipedii to żal.

8 sty 2008, o 21:02

Nowy Rok nadszedł to i pora na Nowa Fale .... Noblistow

A moze by tak jescze zrobic l lepszy proch czarny wywalajac szatana jednego czyli siare i dajac KCLO3 zamaist tej głupiej KNO3 ? A co tam damy 80 chloranu i 20 wegla o dopiero proch czarny bedzie no nie ?

Robicie totalny b....l z podstawowych pojec a potem sie wszyscy dziwia i polapac nie moga. I te wszystkie wynalazki propaguja sie po forach i wracaja jak bumerang jako nowe zodlo ;(

A co do pseudoproblemu to sprawa walkowana w ciagu kilku lat kilka razy w roznych miejscach na tym forum (wyszukiwarka prawde ci powie :) ) Tyczy to sie tematyki zamieniania jednego na dugie i wyciaganych z tego tzw "wniosków" ale takze tego co sie tam dzieje w środku naprawde i czego kiedy uzywac.

Taki wniosek - moze wzorem innych forów zaczac by scalac te tematy ktore mowia o tym samym a jest tego czsami sporo jak sie czlowiek zainteresuje jakims tematem i zameczy wyszukiwarke.

9 sty 2008, o 00:05

Ryzykuje warnem, piszecie tu o tym by nie śmiecić lecz post powyżej wnosi tyle samo co ten.

Jeszcze raz spytam - czy NaNO3 jest lepsze? Wczoraj dosuszyłem jak sie dało i próby wyszły całkiem dobrze zważywszy że nie zmieliłem kryształków ani nie suszyłem pyłu w obecności środków higro. NaNO3 jest lżejsze a także ma (masowo) więcej tlenu.

Ja tylko pytam i oczekuje odpowiedzi. Racjonalizm! Rozumiem że ludzie atakują z takimi dennymi pytaniami codziennie i nie macie sił odpowiadać, ale może od tego jest to forum? :wink:

1 mar 2008, o 21:36
@MODERATOR

a nie możesz poczynić testów z NaNO3 potem z KNO3 ?
NaNO3 jest higroskopijne troche, jednak kiedyś mieszanki na nim byly jako proch strzelniczy, a wiec jak umiesz dobrze zrobić proch to różnica jest niewielka
potem dochodzi czystość składników itp ale to juz bardziej złożone procesy
ja polecam ci wykonanie testów i zobaczenie, co jest lepsze a jak nie masz KNO3 to nie ma o czym gadać, masz NaNO3 i jak się dobrze sprawuje ot nie narzekaj ;)

1 mar 2008, o 22:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2