Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Fulminiany - mechanizm reakcji 
Autor Wiadomość

Post Fulminiany - mechanizm reakcji
Jak w temacie, metodą z HNO3, metalem i etanolem. Wiecie może coś na ten temat? Nie mogę znaleźć, samemu też nic nie wymyśliłem.

Dzięki za wszelkie informacje.

PS

Na wszelki wypadek: nie interesuje mnie wykorzystanie, po prostu sama reakcja nie daje mi spokoju.

forum biologiczno-chemiczne

25 sie 2007, o 22:14
Zasłużony dla forum

Dość skomplikowana zabawa 8) jak wiadomo w naczyniu reakcyjnym mamy metal EtOH i HNO3, z tym ze do roztworzonego metalu dodaje się etOH- kwaśny (HNO3) rr azotanu metalu zawierajacy spore ilości tlenków i także HNO2 (2NO2 +H2O-->HNO2 + HNO3)

Najpierw kwas azotowy utlenia EtOH do CH3CHO. z HNO2 powstaje pochodna nitrozowa, CHNOHCHO, która utlenia sie na kwas- CHNOHCOOH. Tenże nitruje się na C(NO2)(NOH)-COOH który ulega dekarboksylacji i rozpada sie na HCNO2NOH i CO2. Dalszy rozpad na kwas piorunianowy CNOH i HNO2. Potem reakcja z azotanem metalu w wyniku której straca sie piorunan.

pozdr :)

25 sie 2007, o 23:29

Niby takie banalne substraty a jaki skomplikowany przebieg :D

Tak się zastanawiam, czy inne metale też dadzą w podobnej reakcji fulminiany, bo wygląda na to że rola Ag^+ albo Hg^2+ sprowadza się do usunięcia CNO^- z układu. Teoretycznie większość kationów powinna je strącać, pytanie czy nie zachodzą wtedy jakieś dodatkowe reakcje...

I drugie: czy etap nitrozowania acetaldehydu nie jest podobny do reakcji haloformowej, przynajmniej na poczatku; z tym że zamiast X^+ pozycję alfa atakuje NO^+, powstały z rozpadu HNO2 w środowisku o niskim pH?

PS
Gdzie w literaturze mogę znaleźć ten mechanizm?

forum biologiczno-chemiczne

26 sie 2007, o 00:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]