Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Studenci VmC 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Studenci VmC
Ostatnio 'amfetaminowa' pytała się o chemie na UJ, co jakiś czas przewijają się tematy dotyczące studiów - co wybrać po szkole średniej. Pomyślałem że dobrze by było gdyby powstał temat w którm dawni studenci lub obecni mogli napisać gdzie zdobywali/ją wiedzę. Umożliwiło by to zadawnie pytań bezpośrednio do osób znających daną uczelnie/wydział.

Ja tym temacie bede mógł wypowiedzieć się dopiero za jakiś gdyż 1 października zaczynam studia :D

Pozdrawiam
Janusz

26 sie 2007, o 12:44
@MODERATOR

a papierek staram sie an AGH WIMiC Tech. Chem
a kiedys tam, ale nie bardzo mi sie podobalo na AGH WMN Metal.

i zdecydowanie wole WIMiC zaocznie niz dziennie WMN

26 sie 2007, o 13:10

a jeszcze jestem studentem Politechniki Śląskiej w Gliwicach, kończę Technologię Chemiczną. Nie żałuję, że tutaj trafiłem, bo było to moje marzenie, nie byłem początkowo kierunku pewny. dopiero gdy poznałem na czym polega Inżynieria Chemiczna i Procesowa a na czym Technologia Chemiczna to się zdecydowałem. Wykształecnie ten kierunek daje dobre, mnie to bardzo odpowiada i polecam jak najbardziej.

Obrazek
weź udział:

26 sie 2007, o 21:11

Ja studiuję Inżynierię Materiałową na Wydz. Metali Nieżelaznych AGH w Krakowie. Tu chciałem iść, tu poszedłem. (z 785 pkt. AGH nie stanowiło to żadnego problemu) Z początku wydawało się, że przyjmą każdego kto chce, i tak też się stało, bo w I rekrutacji zgłosiło się 18 osób na 60 miejsc. Efekt jest jednak taki, że pierwszy semestr zebrał swoje żniwo, rok skurczył się do trzydziestukilku osób, po tej sesji również zapewne trochę osób poleci. Przeciętnie kończy koło 20 osób. Kilkanaście osób jest naprawdę bardzo fajnych, ogólnie studiuje się OK. Trzeba się trochę przekonać, i usiąść nad książkami, nie ukrywam - ale nie jest tak, że jest koszmarnie ciężko, ryjesz, i nie wychodzisz z książek - nie uczyłem się szalenie dużo, a zapracowałem na stypendium. Mi się ogólnie podoba. Laboratoria chem. są w większości zabytkowe, my mieliśmy szczęście trafić na nowy lab (oddany "pod klucz" w tym roku), wyposażenie tego laba jest naprawdę luksusowe. Oprócz tego posiadamy kilka laboratoriów chemicznych, laboratorium analizy rentgenowskiej, laboratoria badania struktury metali, mikroskop elektronowy, piec indukcyjny (Siemens) z komorą wysokopróżniową (pompa rotacyjna i dyfuzyjna), halę maszyn (zrywarki, cięgarka, walcarka kwarto nawrotna, piec do wyżarzania, takie tam). Mi się w każdym razie studiuje dobrze. Co do pracy, to oferty wiszą zawsze, a nawet pracodawcy organizują konferencje, gdyż absolwenci są dość poszukiwani na rynku.

27 sie 2007, o 00:35

ja studiuję Towaroznawstwo na AE w Poznaniu i pomimo tego, że jest to uczelnia ekonomiczna, przez pierwsze 2 lata uczyliśmy się głównie chemii :D Na wyższych latach jest potem dużo przedmiotów w dużym stopniu opartych na chemii
kiedy wybierałam studia zastanawiałam się, czy pójść na chemię na uniwerek czy na towarkę. Ostatecznie wybrałam towaroznawstwo i nie żałuję swojej decyzji. Kierunek podobno przyszłościowy, a atmosfera na wydziale rewelacyjna :lol:
Chemia niestety nie jest na specjalnie wysokim poziomie (choć i tak sporo ludzi ma z nią problemy), za to laboratoria są niczego sobie :D
Możliwości zatrudnienia po tym kierunku są duże, przede wszystkim w działach zarządzania jakością, ale można pracować także w laboratoriach lub zajmować sie marketingiem, a i tak nie wymieniłam wszystkich możliwości.

27 sie 2007, o 10:28

a jeszcze jestem studentem Politechniki Śląskiej w Gliwicach, kończę Technologię Chemiczną. Nie żałuję, że tutaj trafiłem, bo było to moje marzenie, nie byłem początkowo kierunku pewny. dopiero gdy poznałem na czym polega Inżynieria Chemiczna i Procesowa a na czym Technologia Chemiczna to się zdecydowałem. Wykształecnie ten kierunek daje dobre, mnie to bardzo odpowiada i polecam jak najbardziej.

Skoro tak zachwalasz to utwierdzasz mnie w przekonaniu że dobrze wybrałem, planowałem się wybrac na Technologie Chemiczną w Gliwicach od gimnazjum i zdania nie zmieniłem, tak więc 1 października zaczynam :) Już się nie mogę doczekac, w końcu będzie można uczyc tego co się lubi :D Pozdrawiam!

27 sie 2007, o 14:58
**

planowałem się wybrac na Technologie Chemiczną w Gliwicach od gimnazjum i zdania nie zmieniłem, tak więc 1 października zaczynam :)

do kochanego admina ? :D

27 sie 2007, o 15:24
@MODERATOR

szalony - ehh i wlasnie to jest AGH - latwo sie dostac a jeszcze latwiej wyleciec
studiowalem pol roku na twoim wydziale, ale na kieruunku Metalurgia - niestety Fizyka byla nie do przejscia jak dla mnie, a jak mi jeszcze dowalili w 2 semestrze Wytrzymalosc Matreialow to mnie szlag trafil i juz wiecej sie tam nie pojawilem :)

ale ogolnie ciekawe studia - gdyby nie ilosc fizyki na poczatku

27 sie 2007, o 19:09

no u nas pierwszym roku żniwo zbiera mata i fizyka, ale wszystko do przejścia :wink: Z 32 osób na liście w pierwszym semestrze po sesji zostały 22 osoby. Ale to tak zawsze, osoby które wzieły się na studiach przypadkiem szybko z nich wylatują. Choć znam przypadek, ze niekoniecznie.

Obrazek
weź udział:

27 sie 2007, o 21:05
@MODERATOR

@DMchemik z tego co wiem u mnie na ichipie bywa podobnie z tym koszeniem... jeszcze tak z ciekaowsci zapytam dalczego nie ichip tylko tch ?

27 sie 2007, o 21:17

bo nie interesuje mnie zbytnio sporządzanie bilansu jakiegoś odkurzacza z trocinami, tylko chemia, także ta przemysłowa :wink:

Obrazek
weź udział:

27 sie 2007, o 21:27
@MODERATOR

jak bylem na dziennych WMN na metarurgii to rocznik mial: okolo 90 osob, na drugi rok doslzo okolo 50 osob

teraz na zaocznych WIMiC tech.chem na poczatku mielismy jakies 20 kilka osob moze rowne 30, na drugi rok nie pojawi sie na pewno z 10 - ale w 95% sa to osoby ktore po p[rostu przestaly sie pojawiac i sluch o nich zaginol

27 sie 2007, o 21:57

a nak nawiasem dodam, że IChiP to taki kierunek, który wcale nie musi być na wydziale chemicznym, równie dobrze może być na wydziale M-T. Chemi na tym kierunku niewiele. U nas prowadzący zawsze narzekają na studentów z IChiP, ze nie rozumieją chemii, wszędzie chcą liczyć jakieś dziwne pochodne itp. Z resztą miałem okazję bliżej poznać jednego z IChiP, który najwięcej chemi się nauczył podczas odrabiania dziekanki, niż podczas całych studiów na tym kierunku.

Obrazek
weź udział:

29 sie 2007, o 13:24
@MODERATOR

chemia jest tam jako normalny przedmiot a nie jako preferowany, ichip-taki mi się wydaje idzie bardziej w kierunku przemysłowym niż stricte laboratoryjnym. Od tego roku na PW technloga chemiczna, ichip i materiałówka pierwszy rok będą miały taki sam więc jak coś mogę się przenisć 8) [ale o ichipie marzyłem od 2 klasy lo więc raczej wytrwam do końca :) ]

29 sie 2007, o 13:35

A ja idę na biotechnologię UW. Chemia mi się skończy po pierwszym roku w sumie będzie jej 180h :? Dlatego będę się starał za rok rozpocząć równolegle chemię UW ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

29 sie 2007, o 22:32

a ja jestem na kier ochrona środowiska na Wydziale Chemii UG

30 sie 2007, o 00:08

technologia chemiczna to też jak najbardziej kierunek przmnysłowy, tyle że od strony chemicznej procesu, a po ichipie obliczasz wspólczynniki wymiany ciepła itp, żeby obliczyć grubość ścianek, wielkośc i typ wymiennika ciepła itp. Dla mnie jako zapalonego chemika to zbyt mało chemiczne, by saię w to bawić. Dlatego tym co lubią chemię, polecam technologię albo po prostu chemię, choć jak widzę największe możliwości daje technologia chemiczna.

Obrazek
weź udział:

1 wrz 2007, o 11:05
Zasłużony dla forum

Oj potwierdzam - jeśli kierunek chemiczny to technologia chemiczna, a jeśli tech. chem. to tylko na Politechnice Śląskiej ;)

1 wrz 2007, o 17:53
@MODERATOR

A ja tam będę sprzedawcą z wyższym. Tzn farmację na CM UMK w Bydgoszczy studiuję. Uważam że farmaceuta to przyszłościowy zawód i będę zbijał kabze jak 11 września zaliczę poprawkę z chemii :wink:

Żałuję tylko że wybrałem Bydgoszcz....

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

4 wrz 2007, o 00:05

A ja jestem, jak ten Maciek, co leży na desce i gdy mu grają tacy chemicy, jak Wy to podskakuje jeszcze i... raduje się serce i raduje się dusza, gdy można z młodymi chemikami w krainę chemii ruszać.... reszta na mojej stronie www. :D

4 wrz 2007, o 08:57
@ADMINISTRATOR

Thanatos napisał(a):
planowałem się wybrac na Technologie Chemiczną w Gliwicach od gimnazjum i zdania nie zmieniłem, tak więc 1 października zaczynam :)

do kochanego admina ? :D

Czy az takiego kochanego :lol:

Ale milo ze do nas ludzie tez chca isc i ida :)

Zapraszam na 3 roku na fakultet z MW i PIRO ;)

Pozdro
Tchemik

PS. A tak wlasciwie to ja tez jestem studentem ;) III stopnia studiow ale jednak ;)

4 wrz 2007, o 09:35

Równiez planuje Wydział Chemi w Gliwicach:) ładny budynek koło placu krakowskiego, codziennie do szkoły obok przechodze, a na co dokładnie to jeszcze nie wiem;/ wszystko kusi.

6 wrz 2007, o 16:35

czyli chodzisz do tego gimnazjum naprzeciw Szarej Chemii?

Obrazek
weź udział:

7 wrz 2007, o 21:26

Zasilam zacne grono PŚ - tyle, ze aktualnie studiuje w Pradze :)

12 paź 2007, o 20:05
**

Ja jestem studentem fizyki medycznej UŚ i nie narzekam, na chemii nie jestem ze względów zdrowotnych, ale nie przejmuję się tym zanadto :)

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

12 paź 2007, o 20:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona