Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
Młyn kulowy 
Autor Wiadomość

Właśnie. Mamy już gotowy pojemnik z układem napędowym (tylko wstawić silnik od wycieraczek, na 12V mam ich kilka ). Pojemnik-rura PVC + zatyczki z płyty pilśniowej (takie tam ze starej szafki kuchennej). Co do pojemników to nie problem, dowolna rura PVC zatyczka z drewna PVC itp.

Z tymi częściami nie ma najmniejszego problemu. Ale skąd wziąć kule??
Z dostępnych opcji to stalowe (ale są be ) tylko czy nie dało by się ich pokryć jakąś farbą bądź emalią?? Jak tak to wiek ktoś jak taką emalię zrobić (tzn taką jak na garnki ) Tyle że wtedy będą odpryski więc to odpada, może miedziowanie bądź pokrycie innym metalem ??

Taki oftop, Piłeczki golfowe są chyba dobre, można je dość niedrogo kupić mają trochę dużą średnicę i są dosyć lekkie ale za to tanie i wytrzymałe.
Myślałem o odlewaniu mosiądzu bądź kupnie w odlewni, ale cena dobija pomysł.
Czy coś jeszcze da się użyć w zastępstwie kulek z mosiądzu ??
Bo wątpię że tylko ja mam problem z dobrymi kulami do kulowca.

Thx za przyszłą odpowiedź

28 sie 2007, o 11:49

Poszukaj starych łożysk od ciągnikow albo od wojskowych przyczep/samochodów. Ja takich uzywam i spisuja sie bardzo dobrze

28 sie 2007, o 11:58

Polecam szklane kulki, takie co w wesołym miasteczku można kupić w automacie za 1 zł. Mój kumpel ich używa. Muszę przyznać, że sprawują się doskonale a i nic na pewno nie zaiskrzy. 8)

28 sie 2007, o 12:16
**

Co znaczy "be" emalia się skruszy... Najlepsze są gołe stalowe lub Pb+Sb (stop drukarski) ew. mosiężne, przy stali lepiej nie mielić na sucho gotowego pcz, ale można dodać trochę wody i git będzie.

28 sie 2007, o 13:06

Ja używam 8 kulek od myszki i nic mi sie nigdy nie zapalilo, po za tym ze dzisiaj silnik dostał z mlotka i sie spłaszczył i nie działaaaaa :((( chyba sie powiesze :( moje pierdopettum mobile poszlo sie kochac ;/

28 sie 2007, o 16:32

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. Co prawda stalowe się nadadzą, nawet do prochu ( od razu z przegryzaniem będzie :) ) ale wolałbym szklane bądź ceramiczne (lepiej być Profi niż go udawać).

Co do emalii to chciałem nią pokryć kule z łożysk (coś takiego widziałem w filmie o Schindlerze, tam emaliowali garnki) ale to chyba nie przejdzie bo z garnków też odpada (zwłaszcza że takiej jak fabryczna i tak bym nie zrobił :( )

Z mosiądzem i innymi stopami problem polega na cenie i odlaniu do formy (stopić można palnikiem acetylenowo-tlenowym, potem wlać w formę z gipsu bądź glinki i polerować, czyścić, wygładzać)

Chyba poszukam tych szklanych lub dam te z łożysk. Może nawet kiedyś opiszę swoją konstrukcję (szatański pomysł mi właśnie przyszedł do głowy, ale opiszę dopiero jak zrobię )

29 sie 2007, o 20:59

Szklane kulki mozna kupic takie do zabawy na targu lub w jakims supermarkecie na zabawkach, ale szklane to troche ból, bo jak sie skruszą, powstanie pyłek szklany, który uwrażliwi mieszanke...

29 sie 2007, o 23:07
**

Ja tez dopiero przymierzam się do budowy... jako materiał mielący mam takie węgliki spiekane, które kiedyś wykorzystywał mój tata do skrawania na tokarce. Są dość ciężkie i mają kształ walca, więc powinny się nadać.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

30 sie 2007, o 07:21

Jak uważacie, który młynek lepszy : kulowy czy z nożem obrotowym?
Chodzi mi tu o mielenie węgla drzewnego.

Na pewno młynkiem z nożem zmieli się szybciej, ale czy na pył?

Dziękuję z góry za odp.

1 wrz 2007, o 23:03

A co sądzicie o starym mikserze z regulacją obrotów ?? Czy to się nie spali za szybko ??

7 wrz 2007, o 21:22
**

Silnik dobry, jednakże należy uważać przy obciążeniach. Ja mam ze starej suszarki silnik od razu na 230V i co jakiś czas go wyłączam, żeby go nie spalić. Ma co prawda wiatraczek, który (...) mu powietrze, ale to i tak za mało przy większych obciążeniach.
A mi gdzies w piwnicy się zapodział silnik od starego robota kuchennego, więc musiałem wziąć ten. Ale mieli pięknie :)

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

7 wrz 2007, o 21:26
**

A co sądzicie o starym mikserze z regulacją obrotów ?? Czy to się nie spali za szybko ??

Spróbuj, co Ci po starym mikserze? :P

8 wrz 2007, o 20:36
**

Ja bym się nie zastanawiał nawet, tylko od razu wykorzystał. Mój na razie się sprawdza na silniczku z suszarki. Co prawda słaby, ale ciągnie :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

8 wrz 2007, o 21:37

A pro po mielenia nie ma ktoś informacji na temat budowy młynka wibracyjnego?

17 wrz 2007, o 23:30
@MODERATOR

ooo interesujące. Moze jakoś wibrator przerobic? kupowalem dla kolezanki na 18 i kosztowal kolo 20 zł.

18 wrz 2007, o 07:22
**

a mi przyszedł 1 pomysł zamontować bęben na stałe w ten sposób...:
Obrazek

18 wrz 2007, o 09:05

Tyle że wtedy pojemnik nie mógł by być ze szkła, bo by ci się zbił, no, chyba że zastosujesz małe kulki od łożyska:)

18 wrz 2007, o 15:26
**

yyy? Łoło.... Szkło, to zła rzecz, do bycia pojemnikiem jest PP, PCV, HDPE, Fe! To ma być trwałe, a nie jakaś tam prowizorka... :roll:

18 wrz 2007, o 16:26

Post odp.
Najlepiej to :)
Eko sposób :)
Szlifierka, kawałek metalu przymocować zaje*******E mocno do silnika i na to jakaś gruba rura metalowa też dobrze przymocowana ... spaw !! i jakaś zakrywa :) wsypujesz co chcesz i włączać na pare sec ;] Poszukajcie :D Kulkowy to przeżycie ;]

18 wrz 2007, o 18:22

tu moj pierwszy kulowiec w zyciu

koszty 20 gr - wizyta na zlomie i rozwalenie radia samochodowego

silnik nie potrzebuje chlodzenia (jak na pierwsze obejrzenia nie grzeje sie wogule )

zasilacz oczywiscie pegazus kolo 6 lat:D

silniczek zamontowany jest z drugiej strony na takim bolcu obudowanym klockami:D

20 wrz 2007, o 21:12

Po wstępnych oględzinach wcześniej proponowany mikser nie daje rady.
Teraz mam silnik od wycieraczki od poloneza. no i tu sie zaczynają schody. bo kiedy podłączam ten silniczek do zasilacza to on sie nie kręci tylko słychać jak coś w środku pyka przy otwieraniu i zamykaniu obwodu. Jak go spreparować żeby sie nadał do młynka ??

pozdrawiam andrew221

P.s. Zdjęci wrzucę jak znajdę kabel do aparatu :D

Edit: znalazłem kabel. Btw tam, są jeszcze takie kabelki ktore jek sie je inaczej wepnie to ten silnik "piszczy"

Zdjęcia:

[img=http://img470.imageshack.us/img

[url=http://img297.imageshack.us/my.php?image=obraz002vb3.jpg][img=http://img297.imageshack.us/img297/6947/obraz002vb3.th.jpg]

[img=http://img297.imageshack.us/img297/6947/obraz002vb3.th.jpg]

6 paź 2007, o 09:01

oki jednak po spreparowaniu mikser daje rade :D za niedługo sie nim pochwale tylko dam łożyska do wału napędowego

10 paź 2007, o 22:13
**

Pyka ponieważ silnik zintegrowany z reduktorem zawiera ponadto przełącznik obrotów i trzeba go trochę zmodernizować żeby działał tylko w jedną stronę. po prostu silnik podłączyć bezpośrednio z pominięciem regulatora.

11 paź 2007, o 09:06

eee mam dosyć śmieszne i jak by dziecinne pytanie ostatnio zwróciłem spora uwagę na młynki kulkowe i postanowiłem takie coś z konstruować i teraz cześć pytania ...

1 Mam 10 kulek od myszki ( stalowe , waga 1szt 28g ) to wystarczy do mielenia czy trzeba więcej kulek ??

2 coś tu ktoś pisał ( bodajże sulik ) ze przy właściwym doborze obrotów ten młynek dobrze mieli wiec ile obr na sekundę tak na oko ma być ... ??

Pozdro TB303

15 paź 2007, o 17:44

hmmm z doświadczenia wiem ze jednak te kulki od myszki dają słaby efekt. Na allegro można tanio kupić kulki stalowe o śr 3 cm. A obrotów to tak jak napisano wyżej, jakieś 2 obr/sek. u mnie w młynku kulki ważą 2 kg

16 paź 2007, o 14:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona