Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Świecący pomidor 
Autor Wiadomość

Post Świecący pomidor
Witam
Oto link do filmiku: http://www.metacafe.com/watch/757249/ma ... ng_tomato/

A teraz pytanie. Jakie reakcje tam zaszły? Co to za substancja, którą widzimy jako osad w probówce?

24 sie 2007, o 13:25

Tak na moje oko to świeci biały fosfor. Widoczne w reakcji z "wybielaczem" (bardzo precyzyjne określenie substratu reakcji) powstaje biały fosfor który powoli sie utlenia przy okazji świecąc. po dodaniu do pomidora perhydrolu utlenianie jest szybkie wiec świeci mocniej... o ile tonie jest totalna ściema :)

24 sie 2007, o 13:54

Chciałbym jednak poznać konkretną reakcję. Wybielacz przyjmujemy na bazie chloru, bo cóż za sens dawać wybielacz na bazie nadtlenku wodoru, skoro go później i tak dodaje?

Edit: Dowiedziałem się że w tym filmiku użyto wybielacza na bazie NaOCL. Pytanie tylko z czego były zapałki[napewno nie czysty fosfor, może tlenek?]

24 sie 2007, o 14:02

Proszę o odpowiedź.

28 sie 2007, o 20:39
**

No wg. mnie to też f. biały.. W zapałkach był czerwony przeprowadzono go w biały, a NaClO i H2O2 (czy co on tam dodawał, bo oglądałem tylko do miejsca gdy rozmontowywali zapałki) dostarczają potrzebnego tlenu..

P4 + 5 O2 = P4O10 + światło

Przynajmniej ja tak śądze

28 sie 2007, o 22:06
Zasłużony dla forum

Problem w tym że w łebkach zapałek nie ma ni tyci tyci fosforu :) Moim zdaniem "fosfor z zapałek" jest sfabrykowany, a do środka dodaje fosfor biały w CS2 (jeżeli rzeczywiscie to fosfor) :wink: Ponieważ ten zacząłby świecić juz bez dodawania H2O2

/edit- jednak swieci, nie obejrzałem dokładnie filmiku :)

Ostatnio edytowano 29 sie 2007, o 10:39 przez sativ, łącznie edytowano 1 raz

28 sie 2007, o 22:53
**

Niby fosfor biały utlenia się powoli w powietrzu dając efekt luminescencji, ale nie wiemy jak jest w atmosferze "pomidorowej"... :lol: :lol: :lol:

28 sie 2007, o 23:09
@MODERATOR

Problem w tym że w łebkach zapałek nie ma ni tyci tyci fosforu :) Moim zdaniem "fosfor z zapałek" jest sfabrykowany, a do środka dodaje fosfor biały w CS2 (jeżeli rzeczywiscie to fosfor) :wink: Ponieważ ten zacząłby świecić juz bez dodawania H2O2

najpierw uważnie przeczytaj napisy pojawiające się w filmie siódma sekunda !!!

"First of all find some non saftey matches... Specifically a brand with a high phosphorous content" chyba nie muszę tłumaczyć na polski :wink:

28 sie 2007, o 23:12
Zasłużony dla forum

Tak, tyle że fosfor znajduje sie an drasce, ponieważ w łepkach jest ZAWSZE! utleniacz (KClO3) a mieszanie KClO3 z fosforem i wystawienie tego an war. atmosferyczne zawsze kończy sie samozapłonem...

Chyba ze są w USA jakieś "dziwne zapałki....." :wink: BTW jeśli już jest tam P czerw. a tak łatwo w biały go sie nie zmieni....

29 sie 2007, o 00:14
**

Właśnie zastanawia mnie ten moment, gdy gość traktuje czymś draskę... No ale efektem jego działania jest powstanie białego fosforu... Tam chyba jakaś ściema jest... Nie wiem co tam mogłoby dawać efekt luminescencji oprócz f. białego...

29 sie 2007, o 09:22

SAtiv: Kiedyś były zapałki na bazie fosforu białego, później stosowano na bazie siarczku fosforu, i bardzo możliwe że to te, gdyż nadal je chyba w stanach produkują.

29 sie 2007, o 10:07
Zasłużony dla forum

Kiedyś były zapałki na bazie fosforu białego,

:szok:
No to nieźle z amerykańcami..... sam P biały jest cholernie niebezpieczny i upierdliwy w pracy, ponieważ każdy jego skrawek który upadnie choćby do kosza z odpadkami po pewnym czasie sie zapala..... Więc zapałki na bazie P białego to już kompletny szok...... chyba ze mają jakieś ciekawe patenty na zabezpieczenie mieszaniny, jakaś ciekawa glazurka na łepek czy co... nie wiem nie jestem ekspertem od zapałek :lol: W każdym razie fakt że płyn delikatnie sie świeci wskazuje ze to moze być P biały.... H2O2 rozkłada sie pewni dzieki wszelakim zwiazkom z pomidora i dostarcza wiecej tlenu do energiczniejszego utleniania........ trzebaby wypróbować, w wolnym czasie zobacze cos w tym temaci :)

29 sie 2007, o 10:37
@MODERATOR

wydaje mi się że to nie były zwykłe zapałki tylke te teoretycznie o wszystko zapalne...

29 sie 2007, o 11:41
**

nom siergiej dobrze mowi sa takie zapalki (nawet sam je widzialem) ze bez draski mozesz sobie potrzec o podloge sciane chodzik co chcesz ale twardego i szorskiego i odpalają wiec w nich jest napewno P ale czerwony bo bialy napewno nie. a w tych wybielaczach to pelno tego i owego jest wiec nie mozna byc do konca pewnym co to bylo dokladnie (chyba ze sie ma dane od producenta dokladne) ale co to byl za wybielacz etc etc to nie wiadomo bynajmniej tak jak tutaj pare osob mowilo ze P przechodzi w bialy , sie rozpuszcza w czyms z wybielacza i wyplywa na wierzch potem to normalka ze ten H2O2 daje kopa utlenianiu przezto tak fajnie swieci (bez pomidora tez wyjdzie pomidor tylko pelni funkcje "pojemnika" wiec kwestie ingerensji zwiazkow z pomidorka w ta reakcje mozna wywalic. zostaje tylko sie dowiedziec co dokladnie jest w tych zapalkach odpalanych od wszystkiego i w tym wybielaczu co jest mniej wiecej przynajmniej) :)

@edit
obejrzalem dokladnie ten filmik i tam gosc napisal zeby pierw znalezc zapalki "non safety" wiec to na 100% chodzi o te co da sie odpalic bez draski. dalej ze z duza zawartoscia fosforu (wiec napewno tu chodzi o luminescencje P bialego potem). mozna sprawdzic swiatlem UV im glowki od zapalek jasniejsze tym wiecej fosforu. jak ten gosc wysypuje te zapalki przypatrzcie sie na pudelko - nie ma drachy wiec 2 dowod ze to sa te zapalki o ktorych mowi siergiej. noi potem zeskrobywuje ten glowki i wsypuje w probowke i wlewa tyle wybielacza zeby sie wszystko rozpuscilo. potem zostawia na 20 minut zeby sobie to przereagowalo. odciaga strzykawka gorna warstwe. potem wlasnie pisze ze nowy pojemnik noi zeby do pomidora to wstrzyknac potem wstrzykuje jeszcze cala strzykawke perhydrolu i jazda

29 sie 2007, o 13:03

Czy tylko mi się wydaje że powstały dwie ciekłe fazy, niemieszające się ze sobą? Jeśli tak, to bardzo dziwne, bo jaka nierozpuszczalna w wodzie ciecz mogłaby powstać?

forum biologiczno-chemiczne

29 sie 2007, o 15:10

Nie znam się na fosforze zbytnio, ale wydaje mi się że fosfor czerwony nie wykazuje zjawiska chemiluminescencji.

Sativ: Zapałki na bazie białego fosforu istniały. Poczytaj choćby na Wikipedii jest o nich wzmianka. Ja wyczytałem to w książce W. Trzebiatowskiego "CHEMIA NIEORGANICZNA"

Z tego co wiem aby trzymać fosfor biały z czerwonego trzeba go ogrzewać bez dostępu tlenu. A na filmiku niczego takiego nie było.

Co ciekawe zwykłe zapałki na bazie KCLO3+S też się rozpuszczają np w Domestosie. Sprawdziłem to a następnie dodałem H2O2, ale żadnej chemiluminescencji nie zauważyłem[robiłem to w kompletnych ciemnościach]
Dziwne żebym zauważył, ale i tak spróbowałem :)

29 sie 2007, o 15:57
Zasłużony dla forum

Fakt, wiki zawsze sie przydaje... :lol: Więc jeżeli są to zapałki z P białym to cały filmik jest prawdziwy :) (przemiana p czerw. w biały nie ejst mozliwa domestosem :P Wymaga kondensacji par fosforu chyba w postaci P2 ale głowy nie daje)
trzeba też zauważyć że H2O2 które dodawał nie było stężone, ponieważ rozkład H2O2 na zw. org. z pomidora spowodowałby obfite pienienie oraz wygaszenie swiatła- świecenie obserwujemy wyłącznie w wyniku utleniania fosforu do niższych tlenków, w przypadku umieszczenia P białego w czystym tlenie nie obserwujemy fosforescencji (tylko zapłon, ale zakładamy że on nie nastąpi :) tylko P utlenia sie do P25 co nie skutkuje swieceniem)

29 sie 2007, o 16:31
@MODERATOR

wikipedia napisał(a):
Pod wpływem opinii publicznej od końca XIX w. stopniowo zakazywano używania w zapałkach fosforu białego.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapałki

trochę sprzeczne info... ale cóż trzeba by to sprawdzić :] - skombinować biały P i zobaczyć

29 sie 2007, o 16:36
Zasłużony dla forum

Jak znajdę chwile czasu to sie pobawię z pomidorami :lol:

29 sie 2007, o 16:46

Nasi bracia w wierze rozstrząsają tę samą kwestię :D
I zdaje się że nie udało się im powtórzyć tego eksperymentu.

forum biologiczno-chemiczne

29 sie 2007, o 18:26
@MODERATOR

a moze przemiana fosforu anstepuje w strzykawce pod zwiekszonym cisnieniem tloka bez dostepu tlenu ?

29 sie 2007, o 19:14
Zasłużony dla forum

Nie możliwe, poza tym ile wyciągniesz w strzykawce..... 1,1 atm? :wink: ??

29 sie 2007, o 19:51
**

bleech to jest wybielacz anie dosmestos wez mnie nie zalamoj :roll:
i nie chodzi tu o zwykle zapalki tylko te co mozna o murek odpalic a one maja w sobie fosfor anie same kclo3/s nie zaraz bede chyba klnąc :roll:
i jakos ten P czerwony przechodzi widocznie w bialy w tym wybielaczu
:?

29 sie 2007, o 20:22
Zasłużony dla forum

Jest to nie możliwe ponieważ przejście z P czerw w biały wymaga kondensacji par fosforu !! :) popatrzcie an inne filmiki tego usera, zwłaszcza "binary expolosive" fake jak ulał. bardzo prawdopodobne że to też fake.... Będe sprawdzał jakie efekty uzyskuje sie z singieltowego O i białego fosforu w pomidorze, oraz jakie występują przy użyciu zwyczajnego luminolu, niestety chlorkiem oksalilu ani PCl5 bozia nie obdarowała :cry: bede musiał zrobić w najbliższym czasie....ale szczawiany org. nie wydaja mi sie tu zbyt prawdopodobne....

Moim zdaniem opis doświadczenia to fake i tyle.... na czymś trzeba kase robić nie?

29 sie 2007, o 20:28

@Sadafaq
bleech to jest wybielacz anie dosmestos wez mnie nie zalamoj :roll:

Prezes masz niby 2 gwiazdki a nie wiesz. NaOCl jest używany jako główny składnik wybielaczy do prania. Dziś coraz bardziej wypierany przez H2O2. Dlatego użyłem domestosu, gdyż zawiera dużo NaOCl[nie znalazłem żadnego wybielacza do prania z NaOCl, tylko vanish ale on jest na h2o2]. A on dlaczego miałby go nie użyć? Przecież wybiela![polej sobie na ciuchy] :lol:

29 sie 2007, o 20:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona