Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
o-chlorometylobenzen
Witam, szukałem trochę na ten temat, ale wiem tylko to, co z lekcji chemii... Chodzi mi o reakcję chlorowania metylobenzenu przy użyciu Fe lub FeCl<sub>3</sub>. Dysponuje ktoś jakąś sprawdzoną metodą, gdyż chciałbym go sobie otrzymać w wolnej chwili. W głównej mierze interesują mnie warunki przeprowadzania tej substytucji.
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
3 wrz 2007, o 20:14
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
problemem chyba będzie to, że powstanie raczej ponad 50% izomeru p-. rozdział może być więc kłopotliwy...
A przepis masz na orgsynie, tylko tam wychodzą od toluidyny poprzez diazowanie. Zobaczę czo jest w Voglu jeszcze.
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
5 wrz 2007, o 11:56
wojtex
Najprostsze rweakcje mogą stwarzać niespoedziewane problemy. Niby chlorowanie toluenu powinno być proste, ale znalazłem takie zdanie:
"Aluminum chloride, in the absence of solvent and moisture, was observed to exert a negligible catalytic effect upon the chlorination of toluene, but in the presence of atmospheric moisture, a very large catalytic effect was evident." Co, w wolnym tłumaczeniu znaczy:
Chlorek glinu, przy nieobecności rozpuszczalnika i wilgoci, nie wykazuje niemal żadnych zdolności katalitycznych w reakcji chlorowania toluenu, ale w obecnośc wilgoci atmosferycznej zaobserwowano bardzo duży efekt katalityczny.
Dla mnie, starego chemika, jest to zdumiewające... i pewnie daltego tak lubię chemię
5 wrz 2007, o 13:25
Alchemik
**
Dzięki za odpowiedzi chodziło mi głównie o otrzymanie tylko chlorotoluenu, juz mniejsza z tym, że mieszanina izomerów, z tym się liczę. Poszukuję jedynie sprawdzonej metody otrzymywania (praktyczniego - nie na papierze ). Chlorku glinu nie posiadam, dlatego myślę o wykorzystaniu chlorku żelaza(III).
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
5 wrz 2007, o 14:29
Poncho
W Vogel'u jest przepis, na chlorowcowanie toluenu za pomocą czystego chloru. Jeśli możesz kupić/masz kwas solny i nadmanganian potasu, to chlor w sumie możesz zrobić. A za pomocą gazowego chloru można to przeprowadzić bez katalizatorow (chyba)
6 wrz 2007, o 15:52
wojtex
Poncho napisał(a):
A za pomocą gazowego chloru można to przeprowadzić bez katalizatorow (chyba)
Chyba jednak nie. Katalizatory elektrofilowe powodują podstawienie elektrofilowe, a reagent, jakim jest światło powoduje podstawienie rodnikowe wodoru w grupie metylowej.
6 wrz 2007, o 16:07
Alchemik
**
Mam dużo stężonej wody chlorowej, więc z gazowym chlorem nie będzie problemu czyli wlać toluen, potem roztwór chlorku żelaza(III) i nasycać chlorem gazowym? Jakieś specjalne warunki? Pewnie reflux...
Proszę o więcej info i dziękuję za aktualne
Pozdrawiam Alchemik
6 wrz 2007, o 21:10
wojtex
Nic z tego. Woda zablokuje miejsca aktywne w FeCl3 i reakcja nie pójdzie. Do tego celu trzeba użyć czystego toluenu i gazowego chloru. Odradzam robienie takich trudnych reakcji chemicznych, jeśli się nie ma o nich pojęcia.
6 wrz 2007, o 21:32
Alchemik
**
I nareszcie jakieś konkrety Dzięki wojtex, na to właśnie liczyłem. Czyli po prostu nie będę się brał, bo mam toluenu dużo ale techn. Chlorek żelaza nie wiem nawet Chciałem po prostu, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości, co do tejże syntezy.
Dzięki jeszcze raz Temat dla potomnych, ponieważ o chlorotoluenie nic na Forum nie ma
Pozdrawiam Alchemik
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 26 gości