Mam dosc znaczacy problem, a mianowicie potrzebuje agar, a nie chce zamawiac go ze sklepu internetowego. Czy ktos wie moze w jakim sklepie mozna go kupic Musi byc to agar i wylacznie agar bo zamiennika do tego doswiadczenia nie ma.
9 wrz 2007, o 11:17
raymundo
@MODERATOR
Jakiego doswiadczenia?
Widzialem agar jako zamiennik żelatyny w sklepie ze zdrowym zarciem 20g kosztowalo kolo 4zł
9 wrz 2007, o 11:31
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Spytaj w aptece
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
9 wrz 2007, o 14:10
szalony
Re: Agar
Kryształoman napisał(a):
Mam dosc znaczacy problem, a mianowicie potrzebuje agar, a nie chce zamawiac go ze sklepu internetowego. Czy ktos wie moze w jakim sklepie mozna go kupic Musi byc to agar i wylacznie agar bo zamiennika do tego doswiadczenia nie ma.
Użytkowniczka chyba "almolho" regularnie wystawiała na allegro puszkę agaru 500g do mikrobiologii za jakieś śmieszne pieniądze. Jak nie będzie mieć wystawionej, to spytaj na mail. Jest też chyba w POCHu, rozumiem, że chodzi o pożywkę (nie znam się na mikrobiologii). A spożywczy to w sklepach typu "zdrowa żywność".
Doświadczenie jest nie do końca chemiczne, ale częściowo się pod to wpisuje. Mam przepis i musze przygotować banalną substancję aby wychodować roślinę. Wszystkie składniki są banalne z wyjątkiem agaru, którego nie mogę znaleźć ( w moim miescie nie ma sklepu ze zdrową żywnością ). Tak sobie o agarze poczytałem i zobaczyłem że jego składnikiem jest galaktoza i wydaje mi sie ze o ten cukier wlasnie z agaru moze chodzic.
10 wrz 2007, o 17:42
eko osiem[*]
odp.
To co ma być galaktoza czy agar
bo poniewiera się w mag. i musze skakac
eko.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości